(SIDE2): Hun har et navn som blir gjenkjent verden over, hun er kjent for sitt sexy image, formfulle kropp og strålende smil. Hun er kvinnen som alle kvinner ønsket å være, og som alle menn være sammen med.

Selv om hun døde for nesten 50 år siden, så er Marilyn Monroe fortsatt et kulturelt ikon, som fortsetter å inspirere oss.

Livet hennes har tidligere blitt fremstilt som svært glamorøst, og det var det nok også. Når vi tenker på Marylin så ser vi for oss en bekymringsløs kvinne som både fremstår som uskyldig samtidig som om hun vet at hun er tiltrekkende.

Tiltrekningskraft
Hun var vågal både når det kom til kjærlighet og mote, og med filmen «My Week With Marilyn» - hvor Marilyn spilles av vakre Michelle Williams, så blir vi nok en gang påminnet om hvorfor Monroe er et stå stort ikon. Filmen hadde premiere på norske kinoer forrige uke.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Williams vant nylig en Golden Globe for sin tolkning av Marilyn, og tidligere i år fikk hun en Gullpalme.

- Mitt eneste ønske er at Marilyn var heldig nok til å få oppleve i sitt liv det jeg opplever i kveld. På tross av hennes talenter som en artist, så virker det ikke som om hun noen gang fikk den anerkjennelsen hun fortjente, sa Williams da hun mottok Gullpalmen.

Vanskelig stempel
Filmen viser ikke bare de glamorøse sidene ved livet til Marilyn, men viser også frem en skjør karakter som verken var perfekt eller bekymringsløs. Monroes siste år var preget av en skilsmisse, sykdom og et rykte hun hadde på seg om å være vanskelig å arbeide med.

Monroe snakket flere ganger om vanskelighetene ved å ha blitt stemplet som et «sexsymbol».

- Berømmelsen vil forsvinne. Jeg har hatt den for nå, men jeg har alltid visst at det var kun for et glimt. Det er noe jeg har opplevd, men det er ikke livet mitt, sa hun i et av sine siste intervjuer.

Filmen har en imponerende rollebesetning, nevnte Michelle Williams, Emma Watson og Judi Dench.

Se filmtraileren her:
(Artikkelen fortsetter under videoen.)

HTML EMBED

Autentisk mote
Moteøyeblikkene i filmen er mange. Her får vi se plaggene som er så karakteristisk for Marilyn. Tilsittende blyantskjørt, høyehæler, diamantsmykker og glamorøse kjoler. Selv om det selvfølgelig er glitter og stas, så fokuserer filmen på å vise fram Marylin fra en annen side - gensere istedenfor paljetter og monokrom istedenfor rosa.

Filmens kostymedesigner, den Oscar-berømmede Jill Taylor, baserte klærne på bilder av Marilyn fra den aktuelle tidsperioden, nemlig i 1956 da hun spilte inn «The Prince and the Showgirl» i England

- Jeg fant et nydelig bilde av henne, som ble tatt da hun arbeidet med denne filmen. Bildet viser henne mens hun er ute og sykler på et landsted England. Hun har på seg capribukser, flate loffers, og en stor marineinspirert kardigan. Hun hadde en naturlig og enkel måte å kle seg på. Og jeg tror hun var forut for sin tid, sier Taylor til Guardian.

Fargene som Taylor valgte for Williams varierer mellom en streng palett av nøytrale farger: hvitt, krem, beige og sort.

- Hvitt og krem gjør noe med huden. Og huden er viktig for karakteren - den var Marilyns glød som gjorde at hun skilte seg fra alle de andre blonde wannebes`ene. Det gir henne en sofistikasjon som gjør at hun skiller seg fra de engelske karakterene med deres strikke brune plagg, og marineblå skoleblazere. Jeg ville også vise fram forskjellen mellom britene og amerikanerne.

- En fantastisk form
Vi husker kanskje aller best Marilyn i den hvite kjolen, der hun står midt i et vindkast. Og på bilder av henne er hun alltid svært dollet opp. Men privat gikk hun ofte i baseplagg som enkle skjorter, dressbukser, jeans, og tweedkåper. Selv om hun kledte seg enkelt, så hadde hun et hemmelig våpen: sin perfekte timeglassfigur.

Marilyns fysikk ble kopiert av Williams ved hjelp av kroppsformende undertøy. I tillegg studerte hun hvordan Monroe gikk, snakket, og beveget seg.

- Jeg husker et øyblikk, da jeg var transformert til Marilyn, og jeg gikk fra garderoben til lydrommet. Det sto tre eller fire menn rundt en lastebil, og jeg husker at de fulgte med meg når jeg gikk, og at øynene deres fulgte meg når jeg passerte. Jeg tenkte «Kanskje det var slik Marilyn følte seg når hun gikk på stranden», sier Williams til Vogue.

- Marilyn har det jeg kaller en «gammelfags» figur. Skuespillerne jeg arbeider med i dag, har ikke det, bortsett fra Scarlett Johansson. Unge skuespillere i dag har smale guttehofter og ikke noe særlig til midje. Marilyn hadde en fantastisk form, sier Taylor.

Se Marilyns stil i bilder:
(Se hvordan du kopierer Marilyn-stilen under bildekarusellen.)

4847

Her er tips til hvordan man kan kopiere stilen:

HTML EMBED