Gå til sidens hovedinnhold

Mye av det Kuhn kan

Pianisten, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Steve Kuhn har fått alt for lite oppmerksomhet for sin originalitet.

Steve Kuhn
Life’s Backward Glances – Solo and Quartet
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Steve Kuhn runda 70 år for noen måneder siden og det var en ren nytelse å høre han både med hans egen trio og sammen med Karin Krog under årets Moldejazz. Helt siden begynnelsen av 60-tallet har Kuhn spilt ei betydelig rolle i moderne jazz, men anerkjennelsen har på ingen måte stått i stil med det New York-eren har bragt til torgs.

Steve Kuhns pianistiske kvaliteter blei først kjent via samarbeid med John Coltrane, trompeterne Kenny Dorham og Art Farmer og nok en saksofonlegende, Stan Getz. Mot slutten av 60-tallet flytta Kuhn til Stockholm og samarbeida tett på alle slags vis med den store svenske sangerinna Monica Zetterlund.

Etter at forholdet til Zetterlund var over flytta Kuhn tilbake til New York og kom raskt i kontakt med ECM-gründer Manfred Eicher. Mellom 1974 og 1981 spilte Kuhn inn seks plater for det tyske selskapet og det er tre ganske så forskjellige sider av Kuhn vi får møte igjen her på denne samlinga som også inneholder en meget informativ omslagsheftetekst skrevet av Bob Blumenthal.

Gjennom mesteparten av Kuhns karriere er det den klassiske piano – bass – trommer besetninga som har vært hans foretrukne. Her derimot er det i to forskjellige kvartetter og i solo-tapning han viser seg fram.

«Motility» fra 1977 er med saksofonisten og fløytisten Steve Slagle, trommeslageren Michael Smith og bassisten Harvie Swartz. På «Playground» fra 1979 har vokalisten Sheila Jordan erstatta Slagle og trommeslager Bob Moses erstatatta Smith. «Ecstasy» fra 1974 er Kuhn aleine spilt inn i Arne Bendiksen Studio i Oslo med Jan Erik Kongshaug ved spakene.

Mesteparten av musikken – og tekstene Jordan synger – er skrevet av Kuhn. Vi blir nok en gang gjort oppmerksom på en fantastisk melodiker med en solid påvirkning også fra klassisk musikk. Her finnes ingen lettvinte løsninger – det er krevende og utfordrende musikk Kuhn byr oss, men det er samtidig musikk med enorme mengder originalitet og personlighet.

Som Steve Kuhn fortalte oss med sin konsert i Molde sist sommer, så er han fortsatt en kompromissløs musikant som ikke likner på noen andre. Denne samlinga av noe av hans 70-talls musikk vil forhåpentligvis gi han stadig større anerkjennelse.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken