Gå til sidens hovedinnhold

Mye melk kan gi kreft

Flere studier viser sammenheng mellom det å drikke mye melk og kreft i prostata.

(SIDE2): Nordmenn er på verdenstoppen i dødelighet av prostatakreft - det anslås at 4300 menn vil få sykdommen neste år. En av årsakene kan være at vi drikker mye melk. Det viser en rekke nye studier, skriver VG.

- Det er godt kjent i forskermiljøet at kosthold med mye kalsium sannsynligvis kan øke risikoen for prostatakreft. World Cancer Research Fund la fram en rapport i 2007 som viste at prostatakreft kan ha sammenheng med et kosthold med høyt inntak av kalsium, sier professor og leder i Nasjonalt råd for ernæring, Haakon E. Meyer, til avisen.

Svenska Dagbladet har gått gjennom 42 studier, der 37 viser en sammenheng mellom kalsiuminntaket og kreftformen.

Et glass melk eller to, eller yoghurt om dagen, utgjør ingen fare, men mer enn det kan øke risikoen for prostatakreft med 20 prosent. Forskerne vil derimot ikke konkludere med at mengden kalsium i melken er årsaken, men at den kan være medvirkende til at noen utvikler krefttypen.

Melk er dog ikke den eneste kilden til kalsium - også grønnsaker, ost, grovt brød og nøtter er noen av matvarene som står på kalsiumlista. For å få i seg det som regnes som for mye kalsium, må man drikke 1,5 liter melk eller tilsvarende, daglig. Og en av grunnene til at kalsiumet kan gi slike utslag her i nord, er at det påvirker balansen av Vitamin D. Det igjen kan forklares med mangelen på sol vinterhalvåret.

Men kalsiumet er ikke bare av det dårlige.

- Kalsium kan sannsynligvis redusere risikoen for tykktarmskreft, sier Meyer.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken