(SIDE2): Sommer betyr sol, strand, sjø, ferie og avslapning for de fleste – men ikke alt blir like hyggelig når varmen brer om seg. Det er ikke bare blomster og trær som vokser til og popper fram i varmen.

Insekter og dyr vi vanligvis ikke treffer på - fordi vi vanligvis holder oss innendørs i langt større grad - kan skape ubehageligheter, og i verste fall være dødelig.

Siste nytt fra Side2 akkurat nå? Sjekk forsiden her!

Her får du tips og råd om hva du bør gjøre for å unngå ubehageligheter - og hvis det er for sent, så kan du sjekke hvordan du skal gå frem dersom uhellet først er ute.

Mer flått
Blant de små krypene mange frykter mest, er flåtten. Den har forårsaket flere sykehusinnleggelser, og det har nå også blitt anbefalt at man vaksinerer seg i flere kommuner på Sørlandet, dersom man er mye i skog og mark.

– Rapporter vi får viser at det er mye flått for tiden. Det er langs kyststripen den trives best, men vi ser at det stadig oftere kommer rapporter om funn av flått inne i landet, sier overlege ved Sørlandet Sykehus, Sølvi Noraas til Side2.

LES MER OM FLÅTTEN HER: Sitter i flåttens tarm

Det svir
Et annet problem, som gjelder Sørlandet men også langs hele kysten og for alle badeglade, er brennmantene. Enkelte år har de vært så mange at de har skapt probløemer ikke bare for badende, men også for båtfolket.

– Det er litt tidlig å si ennå om det blir brennmanetår, da må det være mye både på Sørlandet og oppover langs kysten. Men folk har ringt allerede og sagt det er mye, sier Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet til Side2.

LES MER OM BRENNMANETER HER: Sommerens verste mareritt

Det klør
Enkelte sommere er bedre enn andre - enkelte sommere har nemlig hatt en ugjestmild vår for mygglarvene. Men det ser ikke slik ut i år, denne våren har dammene vært optimale for myggen.

– Det er mygg allerede, og det ligger an til å bli mye mygg i sommer. Det har vært mange oppvesktdammer for larvene, sier insektforsker Reidar Mehl til Side2.

Det beste er vind, sol og varme kvelder, da holder den seg unna. Og «søtt blod», det er bare tull!

- Det er gjort en del forskning på dette at noen har såkalt «søtt blod». Det er bare tull, men det er forskjell på folk.

LES MER OM MYGG, KNOTT OG KLEGG HER: Klart for myggår

Mer mat
Ikke like vanlig å støte på, men minst like skummel er hoggormen. Felles med myggen og flåtten: Den sprer seg og det blir flere av den.

- En av årsaken er at vi har fått tilbake de gamle smågnagersvingningene. Mus og andre gnagere har et toppår hvert tredje, fjerde år. Bestandene lå nede på 1980 og -90-tallet, men kom opp igjen rundt 2000.

Det betyr mer mat for ormene, og dermed flere unger.

At den er giftig er neppe en hemmelighet, men enkelte reagerer mer enn andre.

– Giften er farlig, men ofte biter den tørt – det vil si at den ikke injiserer i det hele tatt. Den beregner giftmengden for å skremme, ikke for drepe. Men store sterke personer tåler mer enn et lite barn, antall gram hoggormgift per kilo menneske avgjør hvor farlig det er.

LES MER OM HOGGORMEN HER: – Biter ofte tørt

Samme art
Mange frykter jordvepsen mer enn den vanlige vepsen som irriterer rundt lunsjbordet utendørs. Men det er det ingen grunn til - det er samme art. Men truer man bolet - som når det ligger under jord kanskje er lettere å gjøre for oss mennekser, så blir vepsen aggresiv og angriper.

- Man skal ikke slå etter vepsen. Treffer man den, så vil den føle seg truet og stikke.

Enkelte tåler ikke vepsestikk og får en allergisk reaksjon. Som ved andre allergier vil det første stikket ikke føre til en veldig stor reaksjon, men når allergenet er produsert, vil det bli verre og verre for hvert stikk.

- Alle får en lokal reaksjon når de blir stukket, det er mange stoffer i giften. Blodet vil trenge ut gjennom blodårene, og man blir blå og rød rundt selve stikkstedet. Det er ikke farlig. Men får man andre reaksjoner, som at man blir uvel og hovner opp andre steder, så er det en systemisk reaksjon, og man skal snakke med lege. Det kan være en livstruende situasjone. Et eller to mennesker dør årlig, sier Mehl.

LES MER OM VEPSEN HER: - Får søtt av larvene