Gå til sidens hovedinnhold

Myggen «større» enn Toska

- Har aldri opplevd lignende, sier Tor Erling Staff om pressens hardkjør.

Tirsdag ble det kjent at fotballspilleren Erik «Myggen» Mykland er siktet i en narkotikasak.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Den profilerte fotballspilleren sto fram på forsiden av tirsdagens VG. Dagen etter slo samme avis opp utdrag fra politiets telefonavlytting på forsiden. Myggen hadde ringt en 35-årig narkotopp og bestilt kokain til eget bruk.

Det skapte mediestorm rundt Start-spilleren.

En gjennomgang NA24 Propaganda har foretatt, viser at Mykland på under tre dager ble omtalt i over 500 artikler. Med dette har han fått mer oppmerksomhet enn hva David Toska fikk på like lang tid da han ble offentlig etterlyst første gang den 11. mai 2004.

Slår Toska og Nokas
Toska ble «bare» omtalt i 104 artikler på tre dager. Myggen er med andre ord fem ganger mer omtalt på samme periode. Selve ranet av Nokas ble omtalt i 200 artikler de tre første dagene etter den fatale Stavanger-morgenen.

Starten på Gerd-Liv Vallas fall ble omtalt i 904 artikler på samme periode januar 2007. Terra-saken, som først ble kjent i mediene etter at en journalist i Finansavisen begynte å grave i saken i slutten av oktober 2007, fikk en medieeksplosjonen den 19. november. På tre døgn ble 562 artikler resultatet her.

En annen kriminalsak, som kanskje er den som har fått mest oppmerksomhet i media gjennom tidene, er lommemann-saken. Etter pågripelsen i vinter ble den antatte gjerningsmannen omtalt i 2516 artikler de tre første døgnene.

- Ondsinnet kjendiseri
Forsvarsadvokat Tor Erling Staff var i begynnelsen forsvarer i lommemann-saken og har jobbet med mange saker som har fått stor oppmerksom i pressen. Hans egne kontroversielle utspill har til tider også gitt omfattende spalteplass.

- Vi må skille på hvor disse sakene hører hjemme i samfunnshierarkiet. Det er klart at Valla og kommunene i Terra-saken må tåle en slik støy. Det er helt naturlig, sier Staff til NA24 Propaganda.

- Når det gjelder Mykland er dette er rene kjendiseriet. Ondsinnet sådan. Min antakelse i denne saken er at Romerike politikammer ønsker å skryte av framgang i denne omfattende narkotikasaken og dermed kanskje er kilden, fortsetter han.

Staff mener han aldri har opplevd lignende.

- Her bruker man en bitte liten brikke i en stor og omfattende narkotikasak. Jeg er også forundret over at mediene tar imot slik informasjon, sier han.

Må stoppes
Staff er redd for den utviklingen man ser i utviklingen av mediedekningen av ulike straffesaker.

- Dette er bare begynnelsen. Vi er på full fart inn andre lands medievirkelighet. Etter mitt syn burde øverste påtalemyndighet gripe inn og sette en stopper for lekkasjer og planting av informasjon.

Staff er ikke særlig imponert over dem som har plantet informasjonen.

- De som har gått ut med slik informasjon har mer å svare for enn han som er siktet. Her er det noen som ønsker oppmerksomhet for sitt arbeid, er mine antakelser.

- Dersom dette er tilfelle, er det veldig interessant at en maktutøver bruker slike metoder, sier han.

Kilde: BuyAndRread, atekst og sesam.no

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken