Enkelte påstander er kanskje for utrolige til å være sanne, men likevel tror vi på de. Nei, du kan ikke se Den kinesiske mur fra verdensrommet, det hjelper ikke å spise noe fra gulvet fordi det bare har ligget der i fem sekunder og barn blir heller ikke hyperaktive av sukker.

Her kommer ytterligere ti påstander, om helse, trening og kosthold, som vi kan slå i hjel en gang for alle:

Kulde kan gjøre deg forkjølet

Forkjølelse er et virus, og forårsakes ikke av temperaturer. Men årsaken til at vi har lettere for å bli forkjølet om vinteren er fordi virus overlever bedre i kulde.

Viruset spres gjerne ved at folk overfører viruset til gjenstander som du igjen tar på, etter at man har nøset eller tatt seg på nesen eller munnen. Den mest vanlige måten forkjølelsen blir videreført på er håndhilsing.

Men du kan bli forkjølet både på en øde sydhavsøy i 30 varmegarder og på kaldeste vinteren her hjemme.

C-vitaminer forebygger forkjølelse

Er du en av dem som tar overdose av C-vitaminer når du kjenner at forkjølelsen kommer snikende? Det er det liten vits i å gjøre. Kroppen greier uansett ikke å ta opp for store doser med C-vitamin, da blir vitaminene skylt ut gjennom urinen. Overdose kan i verste fall føre til diaré, for høye jernnivåer og dannelse av nyresten.

Det som derimot virker forebyggende på forkjølelse er å ha et sunt og variert kosthold, som styrker immunforsvaret ditt. Her skal du selvsagt også inkludere moderate mengder C-vitamin.

Det er ingen vits i å ta en overdose med c-vitaminer dersom du er forkjølet.
Det er ingen vits i å ta en overdose med c-vitaminer dersom du er forkjølet.

Du blir tykk av å spise sent

Du blir ikke noe feitere av å spise om kvelden sammenlignet med resten av dagen. For å opprettholde vekten må det daglige inntaket og forbrenningen av kalorier være balansert. På hvilket tidspunkt av døgnet du får i deg kaloriene på spiller ingen rolle.

Jo tykkere du er, jo mer usunn er du

Tenk i motsatt retning – jo tynnere du er, jo mer sunn er du. Det stemmer overhodet ikke, og slår også i hjel myten om overvekt og usunnhet. Det er likevel en selvfølge at mennesker med ekstrem overvekt er usunne, men det er også menneskene i den andre enden av skalaen.

Stråling vil gi deg kreft

Stråling og kreft går sammen som hånd i hanske, det er i hvert fall det folk flest tror. Men fakta er at kroppen tåler langt mer stråling enn det man antar. Den daglige strålingen du blir utsatt for er ikke nok til å skade celler som kroppen ikke klarer å reparere igjen. Men jo høyere stråling, jo større skade vil skje på cellene helt til kroppen ikke lenger klarer å reparerer cellene. Faktisk inneholder en god del matvarer naturlig radioaktivitet.

Lettprodukter gjør deg sunn

Det er en typisk felle mange slankere går i, de stapper i seg lettmat, men går aldri ned en kilo

Regelen fra Mattilsynet sier at for å kunne kalle produktet for et lettprodukt, må det totale energiinnholdet reduserers med minst 30 prosent sammenlignet med originalproduktet. Men lettprodukter med lavere fettinnhold kompenserer ofte for fettet med sukker.

Vil du bli sunnere, er regelen enkel – spis frisk og ubehandlet mat, frukt og grønnsaker, kutt ned på kaloriene for å gå ned i vekt og unngå ferdigmat.

Tyggegummi blir i magen din i 7 år

Tyggis er kanskje ikke det beste du kan svelge, men at den blir der inne i 7 år stemmer overhodet ikke. Kroppen fordøyer tyggis som den fordøyer andre ting. Sukkeret tas opp av kroppen og resten ender opp i do.

Tygg tyggis og svelg med god samvittighet, det enste som skjer er at den havner i do.
Tygg tyggis og svelg med god samvittighet, det enste som skjer er at den havner i do.

Du mister mesteparten av kroppsvarmen gjennom hodet

Dette er en myte fra en feltmanual fra den amerikanske hæren på 1970-tallet. Grunnen er enkel og grei at hodet ofte ikke er tildekket, men kroppstemperaturen vil likevel falt dersom du hadde gått med finlandshette og bar overkropp på kaldeste vinteren.

Ansiktet og hendene dine er riktignok mer sensitiv til temperatursvingninger, noe som bekrefter at å dekke dem til vil holde deg litt varmere.

Når du slutter å trene blir musklene til fett

Muskler er muskler og fett er fett, det ene kan ikke forvandles til det andre. Fakta er at musklene blir mindre dersom du slutter å trene, energiforbruket blir også lavere og da vil den overflødige energien lagre seg i fettcellene.

Du bør få i deg minst åtte glass vann daglig

Vann er sunt, men det er ingen som har klart å bevise at store mengder vann er bra for deg. Behovet for vann dekkes nemlig også av vanninnholdet i matvarer og annen typer væske som juice og melk. Det er viktig at du lytter til kroppen din og drikker når kroppen din ber om det, nemlig når du er tørst.

(Kilde: Forskning.no, Dinside.no, side2.no, askmen.com)