Vi har samlet ti historiske myter som vil kaste alt du trodde var sant, eller litt av det, ut av vinduet.

1. Magellan reiste rundt jorden

Magellan kom halvveis før han ble drept på Filippinene. Hans navigatør gjennomførte resten av reisen, men Magellan fikk æren. Elcano burde fått halve. Juan Sebastian Elcano for å være nøyaktig.

2. Shakespeare skrev Hamlet

Hamlet var en gammel dansk historie (ergo den danske prinsen etc). Shakespeare skrev det om, og gjorde det til et teaterstykke. Best adapted story for the stage, altså.

3. USA ble et land 4. juli 1776

Nåja, de kriget om uavhengigheten i syv år til fram til den 3. september 1783. Da skrev George III fra Storbritannia under på at joda, nå ga de seg (britene, altså).

4. George Washington var USAs første president

Washington var den første valgte presidenten i USA, men den første var Peyton Randolph som dannet hæren som kjempet mot britene (som president for United States in Congress Assembled). Så ble John Hancock president i 1781 (etter slaget i Yorktown sendte Washington et telegram til Hancock adressert til "presidenten i USA." Faktisk, hvis man teller fra det tidspunktet USA begynte frihetskrigen så var Washington den femtende presidenten...

5. Edison fant opp lyspæren

Edison stjal lyspæren. Den ble funnet opp 40 år før av Warren de la Rue. Edison søkte om patent, han. Smartingen.

6. Marie Antoinette ba de fattige spise kake

Det hele stammer fra en bok Jean-Jacques Rousseau skrev en god del år før Marie Antoinette ble dronning. I tillegg, hvis hun sa det, så ville det vært litt annerledes. Loven den gangen var at bakere som ble tomme for brød måtte selge sitt finbrød, Brioche, til prisen av vanlig brød....

7. Slaver bygde pyramidene

Pyramidene ble bygget av bønder som ikke hadde arbeid mens Nilen flommet over, og fikk mat og husrom av faraoene som lønn for strevet.

8. Joan of Arc ble brent for å være heks

Nei, hun ble brent fordi hun fornærmet Gud ved å kle seg som en mann. Ikke helt det samme.

9. Pirater lot folk gå planken

Nei, de var mye mer effektive enn det: De kastet folk overbord.

10. 300 spartanere bekjempet de persiske styrkene

Ja, det var omtrent 300 spartanere og rundt 4000 andre som kjempet under spartaneren Leonidas.