Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er ikke venner på fritida

Side2 slo av en prat med Adam og Jamie om vennskap, eksplosjoner og mythbusting.

(SIDE2:) Hvis man legger til grunn at motsetninger tiltrekker, er Jamie Hyneman og Adam Savage perfekte for hverandre.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det var også derfor steinansiktet Jamie headhuntet hyperaktive Adam som programledermakker til den nye serien tilbake i 2002. Det var en australsk produsent som først hadde ideen om et program om «urban legends» der en ekspert på spesialeffekter skulle teste ut mytene.

- Jeg følte at dette var noe jeg kunne være med på, men følte ikke at jeg ville klare å bære programmet alene, forteller Jamie om hvorfor han kontaktet Adam.

Mer teatralsk
- Jeg prøvde å komme på noen jeg kjente som ville være god til slike ting, men som også ville være mye mer livlig enn det jeg er, mer teatralsk kanskje. Så jeg ringte Adam som jeg hadde jobbet med før, og vårt samspill er noe av det som virkelig får programmet til å funke. Det gjør det mer dynamisk, sier han.

Og denne dynamikken er uten tvil noe av det som får folk til å benke seg foran Discovery når myter skal «bustes». Gutta har spilt inn over 100 episoder, og man skulle kanskje tro at et slikt tett samarbeid også skapte et nært vennskap, men ifølge gutta er dette langt fra sannheten.

- Vet du, vi er ikke venner en gang. Vi liker egentlig ikke hverandre, men allikevel har vi klart å utvikle dette arbeidssamarbeidet. Vi har funnet ut at selv om våre personlige forskjeller gjør at vi irriterer hverandre, så er det et nyttig redskap når det gjelder problemløsing. Det gir oss mulighet til å se ting fra to forskjellige sider og derfor å løse ting vi ikke hadde klart alene.

- Men venner? Herregud, no way!

Mest sette på Discovery
Noe gjør de i hvert fall rett, for det populærvitenskapelige programmet er Discoverys mest populære serie her i Norge. Og skal vi tro gutta, er det ingen tvil om hva folk liker best.

- Folk elsker eksplosjonene, ler Adam.

- Uansett hvor vi drar i verden så er det ett segment folk elsker, og det er da vi sprengte en sementbil. Alle elsker å se sementbilen sprenges i fillebiter. Men Jamie og jeg foretrekker faktisk den myten da vi prøvde å lage en ballong av bly. Den saken jobbet vi med i nesten to år!

- Det som er litt artig er at det som seerne synes er de mest spennende segmentene, er ofte de vi synes er mest skremmende, forklarer han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er ikke morsomt i det hele tatt å jobbe med eksplosjoner, det er kjempeskummelt. Jeg vil mye heller se en eksplosjon på TV, enn å være der i virkeligheten.

- Vi kunne alle dødd
Jamie minnes også en skremmende episode der de eksperimenterte med sprengstoff i California under en ekstrem hetebølge.

- Vi hadde 250 kg sprengstoff i en stålsylinder, og den var så varm ut du brente deg alvorlig hvis du tok på den. Det er da du innser at hvis noe går galt og den sprenges nå, så ville alt i området bare fordampe.

- De greiene der er utrolig skremmende. Jeg driter i at ekspertene sier at det er trygt, det er en risiko og vi liker ikke slikt, påstår han.

Nei til atombombe
Produksjonsteamet derimot er ikke spesielt redde for at eksperimentene er for farlige, de bekymrer seg mer for at et segment er for kjedelig, påstår gutta. De har nemlig fått nei en del ganger når de som bestemmer mente at myten ikke kunne fremstilles spektakulært nok. Men én gang fryktet de at det nok kunne bli litt vel spektakulært.

- Det var jo den ene gangen der myten involverte en atomeksplosjon, da sa de pass, ler Jamie.

- Myten gikk ut på at det første mennesker hadde klart å skyte ut i rommet, var under en prøvesprengning av en atombombe, der bomben var under bakken og de hadde puttet et kumlokk oppå som ble skutt ut i verdensrommet. Men det fikk vi altså ikke prøve oss på.

Redder liv
Andre myter Jamie og Adam har eksperimentert med har faktisk reddet liv.

- Jeg har faktisk hørt om flere tilfeller der folk har reddet livet ved å prøve noe de har sett på «Mythbuster». Den som peker seg mest ut er den med bilen under vann.

- Hvis du kjører utfor veien å lander i en innsjø eller noe lignende og bilen synker, hender det at man bruker opp all oksygenet på å prøve å komme seg ut. Da er det bedre å bare vente til bilen har nådd bunnen, og la den fylle seg opp med vann før du rolig åpner vinduet og kommer deg ut.

- Det var nylig en lastebilsjåfør i Los Angeles som havnet i vannet og husket den episoden av «Mythbusters» og kom seg ut på den måten.

Vil ikke slutte
Og for fansen er det ingen grunn til bekymring, Adam og Jamie har på ingen måte tenkt å gi seg enda.

- Det som er fantastisk er at etter 150 timer med programmer, over 700 myter og 2000 eksplosjoner, så har vi det nå mer gøy enn noensinne, mener Adam.

- Så lenge vi får sjansen kommer vi til å fortsette, lover Jamie.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken