OSLO: Det er fra 1. februar at Ruter skrur opp prisene.

For et ordinært månedskort i Oslo - eller sone 1 - må du da ut med 680 kroner, mot dagens 650 kroner.

For en som reiser daglig frem og tilbake til jobben, samt bruker kollektivtrafikken noe på fritiden, vil 30-dagersbilletten koste rundt 13-14 kroner per reise.

Det er kun ukeskort, månedskort og årskort, som blir dyrere, mens enkeltbillettene vil koste det samme.

Prishoppet er en del av den årlige prisjusteringen fra Ruter, og skal i følge selskapet selv sørge for enda mer kollektivtransport i hovedstaden.

Les også: Vil ha dyrere månedskort for dem som reiser mest

Dyrere, men bedre
De siste fem årene har nemlig Ruter hatt en trafikkvekst på 27 prosent i Oslo go Akershus - det vil si et årlig kapasitetsbehov som tilsvarer et seksvogns t-banetog, fire trikker, 15 bybusser, 23 r3gionbusser og et dobbelt lokaltogsett.

Med en stadig økende befolkningsvekst, mener Ruter det er nødvendig å heve prisene, for å sørge for et tilfredstillende tilbud også i fremtiden.

- Kollektivtrafikken er en viktig del av hverdagen for veldig mange. Målet er at kollektivt, sammen med sykkel og gange, skal ta den fremtidige veksten i persontrafikken. Kundene ønsker seg et godt tilbud med mange avganger, vi vil bruke inntektene til å fortsette å gi våre kunder et enda bedre tilbud, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Les også: Oslo vest-elever får egen «vorspieltrikk» til juleballet

Skal svi å snike
Men skulle du være av dem som ikke gidder å betalte for å reise kollektivt - men likevel benytte tilbudet, ja da kan det virkelig komme til å svi, om du blir tatt.

For i tillegg til at billettprisene øker, skrus bøtesatsene for snikere opp betraktelig.

Dersom du blir tatt i å snike, må du per i dag ut med 750 kroner, om du velger å betale med bankkort på stedet. Dette gebyret økes fra 1. februar til 950 kroner. Om du velger å utsette betalingen, og heller få med deg en giro, øker gebyret fra 900 kroner til 1.150 kroner.

For ungdom mellom 15 og 18 år vil gebyret, uavhengig av oppgjørsform, være på 950 kroner.

- Satsene for gebyret må ha en preventiv effekt. De økes nå for første gang siden 2005. Vårt mål er at flest mulig reiser med gyldig billett, og når vi vet at billettinntektene står for 50 prosent av Ruters inntekter, mener vi dette er et riktig grep for å få enda flere til å kjøpe billett, sier Reitan Jenssen.

Les også: - Innvandrere må snakke norsk hjemme