Gå til sidens hovedinnhold

Nå brenner det virkelig under Portugal

Det er sådd tvil om EU og euroens videre eksistens.

Når Irland tok imot økonomiske støtte, skiftet fokuset vekk fra irene og blikket ble festet på Portugal. Det dreier seg om EU og euroens videre eksistens og markedet forbreder seg på en portugisisk nedtur i samme stil som Hellas og Irland.

Forskjellen på en 10-årig statsrente i Portugal og en10-årig statsrente i Tyskland, som er EUs største økonomi, er 4 prosent. Den tyske synker og den portugisiske stiger mer enn de øvrige euro-landenes 10-årige renter.

EU-landenes ledere forsøkte å berolig markedene med nødmilliarder til Irland, Men Investorene ser det som at Irland får hjelp til å sette seg i en enda dypere gjeld. Portugal er fanget i en negativ spiral og har enda ikke igangsatt kutt i offentlige utgifter.

Spania er for stort til å velte
Hvis Portugal ender opp med å måtte krype til korset og be om økonomisk støtte fra EU og IMF, vil investorenes fokus umiddelbart rette seg mot naboen på den iberiske halvøya, Spania, som også kjempere mot et stort budsjettunderskudd.

- Etter Portugal vil det bli Spania, så Italia, så Frankrike og deretter hele EU, sier Antonio Garcia, sjeføkonom i Barclays Capital Sør-Europa, til Bloomberg.

Den spanske økonomien er for stor til å kunne reddes av EU og IMF. En spansk kollaps vil fullstendig tømme EU og IMF for nødmidler. Hele det 6000 milliarder kroner store nødpakkefondet vil bli spist opp av en spansk kollaps.

- En redningspakke til Spania vil kreve alle tenkelige midler og med stor smittefare til Italia blir selve euroens videre eksistens teamet i diskusjonen, påpeker Garcia til Bloomberg.

En annen divisjon
Spania er i en helt annen økonomisk divisjon enn det Hellas og Irland opererer i. Det spanske bruttonasjonalproduktet er like ved å være større enn det greske, irske og portugisiske tilsammen.

Investorenes syn på saken er ikke til å ta feil av. Den 10-årige spanske rente har ikke vært høyere siden jun. Til tross for økonomisk støtte har prisen på konkursforsikring til Irland steget mest av alt.

Konkursforsikring på irske statsobligasjoner målt i Credit default Swaps (CDS) har steget 0,25 prosent over natt til 551, viser tall fra CMA

Portugal utenfor smittefare
Greske CDSer er nå over 1000 basispunkter, mens de portugisiske har steget 10,5 basispunkter til 468

Portugals statsminister José Sócrates, har til flere medier understreket at det ikke er noen relasjon mellom Irland og Portugal.

- Jeg håper den irske anmodningen om hjelp fra EU vil normalisere markedene, for Portugaler helt tydelig påvirket av smitteeffekten, uttaler statsministeren til Wall street Journal.

Les flere saker på NA24

Reklame

I kveld: Boblene og vinene som passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken