(KLIKK.NO): Ifølge trendspottere i utlandet har busken blitt moderne igjen. Etter tiår med intimbarbering og smertefulle voksbehandlinger skal håret få lov til å vokse.

Magasiner som Vogue Paris, Hommes Plus og Love Magazine har hatt modeller på forsiden med full busk. Supermodellen Kate Moss opptrådte i fjor med hår på intimsonen hennes i pornobladet Playboy.

I nakenscenene i den kanadiske filmen “Take This Waltz” har de kvinnelige Hollywood-skuespillerne Michelle Williams og Sarah Silverman droppet intimbarbering og følger dermed det som kan være den nyeste trenden: Å la kjønnshåret gro.

Gravide kvinner som skal føde med planlagt keisersnitt, frarådes intimbarbering de siste ukene før fødselen.

Kleskjeden American Apparel hadde i januar utstillingsdukker med pålimt hår nedentil, og det er ikke først gang den amerikanske kleskjeden slår et slag for kroppshår nedentil. I 2011 prydet en modell en av kjedenes kampanjeplakater med gjennomsiktig undertøy og synlig kjønnshår.

Hyppige forsøk på å fronte det naturlige har gjentatte ganger stått på agendaen til motepolitiet.

- Naturlig kan være bra

- Å ha kjønnshår er verken bra eller dårlig. Der er det motebilde og samfunnsnormer som er mer avgjørende for individuelle valg, sier Ernst-Jan Veer, spesialist i dermatologi og venerologi ved Oslo Hudlegesenter.

En grunn til at det kan være lurt å følge denne trenden, er på grunn av kjønnshårets viktige beskyttelsesfunksjon.

- Kjønnshår holder på fuktigheten, beskytter mot infeksjoner og reduserer friksjon, sier farmasøyt ved Vitusapotek, Jeanette Stigasson.

- Vasking og barbering fjerner også noe av hudens naturlige fettstoffer, sier hun.

Ifølge hudlege Veen, er det ikke farlig å fjerne hår nedentil, men alt ettersom metode som velges, kan du oppleve små infeksjoner eller kutt, hårsekkbetennelse og inngrodde hår.

- Når du barberer deg, kan du få hårsekkbetennelser av gule stafylokokker, som en tredjedel av oss går rundt med i den forreste delen av nesen. De kan spre seg til kjønnsdelene, og derfor er ikke dette en oppfordring til å barbere seg. Naturlig kan også være bra, sier overlege Carsten Sand fra Bispebjerg Hospital til Forskning.no.

Betennelser slipper du altså om du lar håret gro.

Bedre sex med kjønnshår

En teori er også at kjønnshår faktisk øker sexlysten fordi det sprer seksuelt stimulerende dufter som produseres av kroppen.

- Kjønnshår kan formidle stimuli og i tillegg kan kjønnshår utløse duftstoffer som kan være pirrende for noen, men det er betyr ikke at du ikke kjenner noe hvis du er hårløs nedentil, bekrefter Veen.

- Å ha kjønnshår er også et tegn på seksuell modenhet, sier Stigasson.

Flatlus i kjønnshår

Selv om busken er på vei inn i motebildet igjen, er flatlusa fortsatt en truet dyreart. Dette kommer av at kvinner og menn fortsatt sverger til barberhøvelen og barberer vekk kjønnshåret, mener hudlege Veen.

- Det er ingen tvil om at flatlusa har langt dårligere levekår når mange velger hårfjerning og trimming av hår nedentil. Personlig har verken jeg eller mine kollegaer aldri funnet flatlus hos noen pasienter.

Flatlus har en bred og flat form, derav navnet flatlus, og trives best på hårete hudområder, spesielt rundt kjønnsorganene. Det gjør at de lett smitter via seksuell kontakt, og flatlus regnes derfor som en kjønnssykdom.

At det er uhygienisk å spare til busk, er Veen i tvil om.

- Man kan ikke kalle kjønnshår uhygienisk. Det går mer på det estetiske enn hygieniske om man velger å fjerne kjønnshår eller ei. Det er nok ingen leger som vil anbefale å fjerne kjønnshår av hygieniske årsaker, sier han.

- Voksing er kommet for å bli

Sexinspirator og innehaver av Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, er fullt klar over at trenden med full busk er på vei tilbake igjen. Men om det gjelder for folk flest, er hun i tvil om.

- Det er mulig dette kan være tilfelle for motebildet fordi de må finne på noe nytt for å få oppmerksomhet, sier Kjensli.

Men samtidig med “au natural”-trenden, som vil la håret gro som det gror, påstår Kjensli at det fortsatt er populært med voksing.

- Voksing har kommet for å bli, og jeg har inntrykk av at damer føler seg freshere med den looken. Og hvis de føler seg deiligere av den grunn, og det har en positiv innvirkning på sexlivet så er det bare bra. Les også:

- Legg ned barberhøvelen

Unngå røde nupper rundt bikinilinjen

- Ja, menn bør fjerne hår «der nede»