Gå til sidens hovedinnhold

Nå faller dommen

Rune Brynhildsen risikerer flere år i fengsel i Norges største innsidesak.

Det går mot en skjebnesvanger dag for Rune Brynhildsen og de fire andre innsidetiltalte mennene i den såkalte «Brynhildsen-saken».

NA24 - din næringslivsavis

Rune Brynhildsens forsvarer, advokat Knut Smedsrud, bekrefter overfor NA24 at dommen kommer klokken 13 onsdag.

Nysgjerrig? Få svaret på SMS fra NA24. Send NA24toppsak til 1984.

Streng påstand
Økokrim mener at Brynhildsen, som høsten 2005 var medierådgiver for de tre børsnoterte selskapene, Via Travel, Findexa og Ignis, fikk tilgang til fortrolig selskapsinformasjon som han senere ga videre til bestevennen, investor Dag Eriksen.

Førstatsadvokat Hedvig Moe i Økokrim har lagt ned påstand om to år og åtte måneders ubetinget fengsel for Rune Brynhildsen. Om hun får medhold for påstanden vil dette bli tidenes strengeste innsidedom i Norge.

I sin prosedyre i Oslo tingrett viste Moe til at Høyesterett har lagt opp til strenge reaksjoner på innsidehandel. Finansdirektør John Thoresen i Reitan-gruppen fikk tidenes strengeste innsidedom, da Høyesterett i 2006 dømte ham til seks måneders ubetinget fengsel for innsidehandel i telefonselskapet Sense.

Påtalemyndigheten har brukt blant annet denne dommen som rettskilde, men i prosedyren sa aktor at det som er skjerpende i Brynhildsen-saken er at det er forhold som er gjentatt over tid, og at det er snakk om profesjonelle aktører. I tillegg hevdet Økokrim at det i to tilfeller ble betalt for informasjon.

Straffepåstanden fikk Brynhildsens forsvarer, Knut Smedsrud, til å rase.

- Uhørt! Det er helt vanvittig i forhold til tidligere rettsavgjørelser. Jeg får en følelse av at aktor bare har bestemt seg for et nivå. Hvordan hun greier å ende opp med dette er mer enn jeg greier å begripe, sa advokat Knut Smedsrud til NA24 etter aktors prosedyre.

Dette er påstandene
Økokrim vil sende medtiltalte Dag Eriksen i fengsel like lenge som Brynhildsen. Aktor Hedvig Moe la også ned påstand om inndragning av 1,33 millioner kroner i tillegg til at Eriksen bør betale saksomkostninger.

Det ble også lagt ned påstand om to år og åtte måneders ubetinget fengsel for Eirik Stokmo, i tillegg til inndragning av 87.000 kroner.

Økokrim vil ha ett års ubetinget fengsel og inndraging av 100.000 kroner fra en fjerde tiltalt, mens de la ned påstand om 30 dagers fengsel og inndragning av 5800 kroner for den femte innsidetiltalte.

Taus
Rune Brynhildsen, for tiden permittert partner i Brynhildsen Woldsdal PR, hadde inntil Økokrim banket på døra med en innsidetiltale den 30.november 2005, posisjon som en av landets mest profilerte og anerkjente rådgivere. Denne våren har Brynhildsen kjempet en hard kamp i retten for å forsvare seg mot tiltalen om å ha lekket fortrolig informasjon fra tre børsnoterte selskap hvor han var hyret inn som kommunikasjonsrådgiver.

Brynhildsen har hele tiden valgt en strategi om å ikke kommentere saken utenfor rettssalen, og virket opplagt og tilfreds med å begynne sin forklaring da den 40 dager lange saken begynte i tingrettssal 227 før påsketider. Han erklærte seg ikke skyldig på alle tre tiltalepunkter da saken kom i gang.

- Man kan jo velge å tro det eller ei, men jeg er, etter 16 måneders venting, glad for å kunne forklare meg, sa Brynhildsen i retten.

Han mener seg utsatt for en konspirasjonsteori fra Økokrims side.

- Jeg har fått betydelig medieomtale. Det har vært krevende siden jeg ikke har villet uttale meg før nå. Det er uvirkelig å se hvordan denne saken har blitt fremstilt av Økokrim. Det er en ganske fantastisk konspirasjonsteori som jeg håper det nå vil være mulig å kaste lys over, sa han i retten.

Onsdag får Brynhildsen svaret. Dommen blir ikke forkynt i retten, og ifølge forsvarer Knut Smedsrud befinner Rune Brynhildsen seg utenlands.

Nysgjerrig? Få svaret på SMS fra NA24. Send NA24toppsak til 1984.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien