Gå til sidens hovedinnhold

Nå flytter øy-båtene

Og nei, denne gangen er det ikke tull.

SENTRUM: Det har lenge vært planer om å flytte øybåtene fra Vippetangen til Rådhusbryggene, men en gammel oljetank stakk kjepper i hjulene for flyttingen.

Men lørdag 21. mars skjer det - en flunkende ny båtterminal står klar til å ta i mot Oslos badegjester.

- Øybåtene hadde svært mange reisende i fjor. Vi håper flyttingen nærmere sentrum gjør tilbudet enda mer tilgjengelig for enda flere reisende, sier byråd for miljø og samferdsel Guri Melby (V).

Ok, så er badesesongen kanskje ikke helt i gang i midten av mars, men fram til 9. mai går det i alle fall båter hver eneste time. Etter det blir det halvtimesruter, fram til 20. juni når sommerrutene starter med kvartersavganger til samtlige øyer.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Hundre år på Vippetangen
Og det er et historisk sus over flyttingen til Rådhusbryggene. I over hundre år har øyfolket funnet veien til den litt bortgjemte kaia på Vippetangen. Dette har gjort øyene i indre Oslofjord til en skjult perle, som stort sett bare Oslo-borgere har visst om.

Med flytting til Rådhusbrygge 4 - mellom Akershus festning, Rådhuset og Aker Brygge - ligger båtene midt i turistløypa, nærmere byen og mye nærmere store kollektivtraseer.

- Dette blir et knutepunkt som binder kollektivnettverket vårt bedre sammen når vi får samlet alle båtrutene på samme sted. Vi gleder oss til å gjøre øyene langt mer tilgjengelige, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Bystyret vedtok den nye terminalen i 2012 og arbeidet med bryggen startet våren 2014. Ferdigstillelse har tatt noe tid, blant annet fordi det ble funnet en stor gammel oljetank nedgravd i brygga. For å hindre forurensning måtte tanken fjernes før brygga kunne ferdigstilles.

Les også: Oslo er et av landets beste steder å bo

Vil få enda flere ut til øyene
Men nå er den klar til å ta i mot øyfolk etter en kraftig oppgradering. Her er det tydelig skilting, så du ikke havner på Gressholmen når planen var Langøyene, og ikke minst er det køordnere, som sørger for at førstemann til brygga er garantert plass på båten.

Det er Oslo Havn som har hatt ansvaret for å bygge den nye øybåtterminalen på oppdrag fra Ruter.

– Øyene i Oslo byr på fantastiske friluftsopplevelser, og vi håper at den nye terminalen nærmere byen vil få enda flere til å oppdage øyparadiset ute i fjorden, bare en kort båtreise unna, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED