Gå til sidens hovedinnhold

Nå gjør Island opp for seg

Betaler tilbake tapte sparepengene til briter og hollendere.

Island inngikk lørdag en avtale med Storbritannia og Nederland om å betale ut milliarder av pund og euro som gikk tapt for britiske og hollandske sparere. Det skriver Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed har den diplomatiske krisen endelig funnet sin løsning.

Bankkollaps
Island stengte nemlig alle transaksjoner inn og ut av banken, og sa også at de ikke vil garantere for britiske innskudd i banken. Dette fikk Storbritannias statsminister Gordon Brown til å gå av hengslene.

Det vae kollapsen til de tre, store islandske bankene – Kaupthing, Glitnir og Landsbanki – som skapte trøbbel på sagaøya om dagen. De tre bankene hadde til sammen 420.000 britiske og hollandske kunder, inkludert innskudd fra universiteter, sykehus og til og med London-politiet.

Terrorliste
Island kom til en form for enighet med Nederland allerede i oktober, men konflikten med Storbritannia har vedvart. Det gikk i høst så langt at Island ble plassert på Storbritannias terrorliste.

Island ble så provosert av denne handlingen at de vurderte å gå til et søksmål mot britiske myndigheter. Nå har det altså roet seg.

- Viktig
Islands ferske statsminister, Johanna Sigurdardottir, omtaler avtalen som en milepæl i Islands gjenoppbygning etter krisen.

– Å komme til en slik enighet er et viktig steg for å få tilbake tillit og troverdighet internasjonalt, mener hun overfor Reuters.

– Det var egentlig aldri noe alternativ for oss å ikke betale gjelden vår, sier hun.

15 år
Den nye avtalen sier Island vil betale tilbake innskuddene over 15 år. I tillegg skal det utbetales symbolske summer over sju år etter dette.

2,3 milliarder pund, eller om lag 23 milliarder kroner, skal bli utbetalt til britiske myndigheter, og vil bli behandlet som utenlandsgjeld for Island.

1,2 milliarder euro, eller om lag 10 milliarder kroner, vil bli utbetalt til Nederland.

Islandske myndigheter vil bruke de midlene de sitter igjen med fra Landsbanki-salget til å betale sin gjeld.

– Alle partier er enige om at disse midlene skal brukes til å betale kreditorene, sier de tre landene i en uttalelse.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken