STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Nylig omtalte Nettavisen historien til Johanne, som siden 2019 har vært i konflikt med det interkommunale kraftkonsernet Lyse om installasjon av AMS-måler.

I juni i år stengte Lyse strømmen i leiligheten hennes.

Les hele historien til Johanne i denne artikkelen.

Etter at Johanne, som er delvis anonymisert av hensyn til hennes mindreårige datter, fortalte om saken i Nettavisen, begynte ballen å rulle.

Flere kjente og ukjente tok kontakt med et ønske om å hjelpe, og etter noen dager ringte Lyse. Fram til da hadde Johanne oppfattet selskapet som lite samarbeidsvillig, men denne samtalen var annerledes.

– Tonen var slik den burde ha vært fra januar av. De spurte hvordan vi kunne løse situasjonen sammen og viste en reell vilje til å finne en løsning, sier Johanne.

Les også: Advarer nordmenn mot strømpris-grep: – Du vil garantert føle deg lurt

– Ny måler installert

Johanne er høysensitiv og forteller at kroppen hennes reagerer på lyd, lys og inntrykk. Etter en bilulykke i april 2020 ble tilstanden verre, og hun betalte derfor et ekstragebyr for å slippe få installert en AMS-måler. Hun fryktet nemlig at den nye måleren skulle sende ut impulser og vibrasjoner som hun ville reagere på.

Etter 127 døgn uten strøm, begynte det for alvor å bli kaldt i leiligheten til Johanne. Hun tente kubbelys og forsøkte å holde varmen, men tilværelsen uten strøm var tung og vanskelig.

Telefonsamtalen med Lyse varte i en halvtime. En time senere kom to montører på døren med en måler som Lyse mente at hun ikke ville reagere på. En mange måneders lang kamp var over på to timer, og strømmen ble slått på.

– Vi har fått livet tilbake, og vi kan endelig dusje, vaske klær og lage mat hjemme igjen. Det føles som om vi har vært gisler i eget hjem mens strømmen har vært av, sier Johanne.

Hun er glad for at hun fortalte historien sin i Nettavisen, men synes det er synd at forbrukere tilsynelatende må gå til mediene for å få fart på prosessen.

– At fremmede har tatt kontakt, støttet og hjulpet meg gjennom motgangen har betydd alt. Men det er med en bismak også, når jeg forstår hvor kort tid det kunne ha tatt hvis Lyse hadde møtt meg på en annen måte. De har et monopol og må være bevisst på ansvaret de har overfor forbrukerne, sier Johanne.

I en e-post stiller Nettavisen kommunikasjonssjef Ingvild Ween en rekke spørsmål: Hva har endret seg fra Lyses side? Hvorfor kunne Lyse komme til enighet med Johanne nå? Hvilke nye opplysninger gjorde at Lyse kunne skru på strømmen igjen?

– Vi er glad for at saken er løst. Dette er en kjedelig sak for alle parter, og det var godt å få en løsning før helgen, svarer Ween.

Oppdatering 20. oktober: I en ny e-post skriver Ween at Lyse nå har utført målerbytte slik selskapet har beskrevet for Johanne tidligere og slik de skisserte i forrige artikkel.

– Bakgrunn for at vi stengte strømmen, var at vi ikke fikk tilgang til vår måler for å bytte denne i henhold til forskrift, skriver Ween.

Les også: Norges «ukjente» gigant med ellevill vekst: – Har vært pionerer

Høyre-politiker tok kontakt med Lyse

Johanne forteller at hun tidligere i oktober sendte brev til ni politikere i flertallskonstellasjonen i Stavanger. Hun kontaktet politikere fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti om situasjonen. Kun én politiker fra MDG svarte.

Da Nettavisen publiserte historien hennes 8. oktober, tok imidlertid Høyre-politiker John Peter Hernes kontakt. Hernes var gruppeleder i Høyre i ni år frem til i fjor.

– Johanne og jeg hadde felles bekjente som satte oss i kontakt. Jeg stilte opp som folkevalgt og ombudsmann, og vi fikk en god prat. Min oppfatning var at denne situasjonen kunne løses på et vis, sier Hernes.

Høyre-politikeren ønsker ikke å hause opp egen rolle, men forteller at han tok kontakt med Lyse.

– Mitt inntrykk er at de har vært fleksible og løsningsorienterte i en unødvendig fastlåst situasjon. Det handler bare om å legge godviljen til noen ganger, sier Hernes.

Johanne er glad for at strømmen er tilbake, men er ikke helt ferdig med saken.

– Jeg blir ikke fornøyd før jeg vet at det ikke kan skje igjen mot oss eller andre. Akkurat nå er jeg i tenkeboksen. Jeg er ikke hevngjerrig, men har en enorm motivasjon til å hindre at dette skjer andre. Derfor undersøker jeg mulighetene videre, sier hun.

Les mer: Kommunen har fått 1,6 millioner kroner fra staten for å hjelpe Daniel: Likevel får han ikke 54.400 kroner til handikaptoalett og dusj