Gå til sidens hovedinnhold

Nå har også Jens fått nok

RADISSON BLU PLAZA HOTEL (NA24): - Det er ikke mulig å heve renten på regler som ikke er lagt frem.

De siste ukene har de store norske bankene unisont meldt at de hever renten. Skylden legger de på myndighetene som krever at de skal bygge mer egenkapital. Med andre ord sender de regningen videre til sine kunder.

Men samtidig som dette skjer faller også prisen bankene må betale for å hente inn penger.

- Ubegrunnet renteheving
Dette har fått flere til å reagere tidligere, og nå er også landets statsminister på banen.

- Det er ikke noe grunnlag for å heve renten med henvisninger til regler som regjeringen ikke har lagt frem ennå. De kommer i nær fremtid, i løpet av våren. De vil være rimelige og bidra til solide banker. De vil også innføres gradvis og de vil se på hva andre land gjør, sier Jens Stoltenberg.

Han sier at bankenes unnskyldning er svak, da det ikke er mulig å heve renten på regler som enda ikke er lagt frem.

- Vi kan ikke ha det slik at når det går bra, tar eierne hele overskuddet, mens når det går dårlig så må fellesskapet betale regningen. Vi kan ikke privatisere gevinstene og sosialisere tapene. Derfor må bankene klare seg uten statlig støtte, sier Stoltenberg.

- Syns du bankene skal ta det litt med ro?

- Jeg er opptatt av at vi skal ha solide banker og unngå de feilene som ble begått blant annet annet på 1990-tallet. Derfor trenger vi gode reglueringer av bankene.

- Gjort det vi må
- Jens mener det er for enkelt for bankene å skylde på regjeringen for de høye boligrentene, da de ikke ennå har lagt frem de nye reglene ennå. Hva sier du til det?

- Det er jo tilpasninger som har skjedd siden 2008. Vi føler at vi er midt i et maratonløp, sier Rune Bjerke til Nettavisen NA24.

- Så dere har rett og slett ikke noe valg?

- Nå har vi gjort det vi trenger av tilpasninger per i dag, så vil det jo vise seg hvor strenge regler det blir fremover. Men vi har fått klar beskjed at vi må bli mer solide. Vi har inntrykk av at finansministeren sier dette hver dag.

- Så du frykter at det som skal legges frem vil skjerpe kravene enda mer og gi høyere boligrente?

- Jeg synes at det var mye positivt i det statsministeren sa, blant annet at de skal skjele til andre land. Det tolker jeg positivt. Han sa vel også at man må finne rimelige og anstandige ordninger.

Les også (saken fortsetter under):

- Han sa vel at jubelen ikke kom til å stå i taket?

- Vi tilpasser oss selvfølgelig de krav som kommer, men vi må først se hvilke krav som kommer før vi kan si hvor fornøyde vi blir, sier Bjerke.

Dårlig konkurranse
Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo mener at bankene kan heve renten fordi konkurransen er så dårlig.

- På grunn av de nye kravene har det blitt mindre konkurranse om kundene, og når det er mindre konkurranse så benytter bankene muligheten til å sette opp renten, sar han nylig til Nettavisen NA24.

Men nå som kravene har blitt skjerpet er risikoen for at kundene stikker av blitt mye mindre, da bankene i det store og hele har for lite egenkapital til å kunne pynte bruden for de andres kunder.

- Så lenge de store bankene som samlet dekker mesteparten av markedet har lite egenkapital, så er det ingen av dem som kan gå inn og låne ut mye penger for å få tak i de andres kunder.

Heller ikke mindre banker med nok på bok kan endre dette.

- Noen mindre banker har nok en bedre egenkaptalsituasjon, men de har heller ikke nok egenkapital til at de kan kapre en vesentlig del av de store bankenes kunder. Så det er mangelen på egenkapital som skaper liten konkurranse.

Dermed betyr det at den svake konkurransen gjør at bankene ikke trenger å frykte at kundene stikker av, ettersom det ikke finnes reelle alternativer.

- Myndighetenes skyld
En som tidligere har hevdet at konkurransen forringes er finansnestor Peter Warren.

- Det er myndighetene som gjør at bankene kan øke rentemarginen de tar på lån. Finansdepartementet har sagt rett ut at bankene kan få gjøre hva de vil for å styrke sin kapitaldekning. Det er således ikke bankene som er problemet her, men myndighetene. Alle vil jo prøve å selge produktet sitt høyest mulig, og når politikerne fører en politikk som gir dem en slik gavepakke er det naturlig at bankene tar dette imot med åpne armer, sa han for en måned siden til Nettavisen NA24.

Warren, som har mer enn 30 års erfaring fra det norske finansmarkedet, peker på at bankene har fått en gyllen sjanse der de kan unnskylde seg med at de har fått beskjed om at egenkapitalen skal styrkes.

- Myndighetene og politikerne verner om de store bankene på samme måte som indere verner om sine hellige kuer. Man har ikke forstått at ved å subsidiere og beskytte de største bankene mot konkurranse, så blir samfunnet sårbart på alle måter. For det første blir det mindre konkurranse, noe som gjør at forbrukerne betaler mer for banktjenester enn de ellers ville. Dernest gjør vi det vanskelig for mindre banker å konkurrere ettersom det kun er de største som får særbehandling. For det tredje betyr denne særbehandlingen at de store blir enda større. I kraft av sin størrelse og «samfunnsmessige betydning» ender man opp med å ikke ha reelle maktmidler å bruke når disse kolossene ikke oppfører seg etter forutsetningene eller bryter lover og regler, mener han.

Les mer: - Slik skviser politikerne norske bankkunder

Fiffen samlet
Jens kommentarer kommer under Finansnæringens dag som onsdag blir avholdt på Oslo Plaza.

Hovedtemaet på konferansen er «finansnæringens betydning i samfunnet», og flere av landets mest betydningsfulle mennesker er tilstede.

Blant de som skal snakke, finner vi statsminister Jenst Stoltenberg, Siv Jensen, Erna Solberg, finansminister Sigbjørn Johnsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

Se direktesendingen av foredraget:

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken