Etter enorme mengder tips fra leserne, har Sløseriprisens jury kommet frem til fem solide kandidater til Sløseriprisen 2022. Hvert av jurymedlemmene har selv funnet en kandidat, og begrunnet hvorfor akkurat den bør vinne prisen.

I denne saken presenteres alle de fem kandidatene. Du avlegger din stemme nederst i saken.

De fem kandidatene til årets Sløserprisen er preget av store budsjettsprekker på store offentlige prosjekter.

Her er alle kandidatene til Sløseriprisen:

Milliardsprekk for Nationaltheatret

På tross av at det var bevilget hele 1,9 milliarder kroner for å rehabilitere det ærverdige bygget fra 1889. Men allerede i 2021 kunne informere om at prosjektet vil koste nærmere fire milliarder kroner.

Jurymedlem og prosjektleder i den liberalkonservative tankesmien Civita, Mathilde Fasting, har nominert denne kandidaten til Sløseriprisen 2022.

– Først og fremst er dette et eksempel på hvordan man kan planlegge seg i hjel. Selv om man nå ikke vet hva som kommer til å skje med teateret, har man visst i mange år at man må gjøre noe. Det har vært åpenbart i 20 år. Det koster å vente, sier Mathilde Fasting til Nettavisen.

Sammenslåing og oppløsning av Viken

Det har vært en omstendelig prosess om å først slå sammen Akershus, Buskerud og Østfold til Viken. I tillegg kom noen overganger mellom fylkene for enkelte kommuner. Deretter ble det en ny prosess å bryte opp den nye enheten.

Totalt vil både sammenslåing og oppløsningen ha medført omtrent 776 millioner kroner. Det tilsvarer 800 kroner per person i Viken.

Jurymedlem og administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen er den som står bak denne nominasjonen.

– Det er et enormt sløseri som kommer av at beslutninger ikke er godt nok politisk forankret på forhånd, sier hun til Nettavisen.

Fornebubanen til 33.000 kroner per centimeter

Det startet med en prislapp på omtrent 4,5 milliarder kroner da Fornebubanen skulle bygges. Nå viser estimatene at det vil heller nærme seg 30 milliarder kroner før det står ferdig. Og det er ikke tatt med utarbeidelsen av Majorstuen t-banestasjon, som Ruter mener er nødvendig om de skal klare å få til flere enn fire avganger i timen.

– Denne tunnelen har vært et mareritt for norske skattebetalere. Og marerittet er ikke over. En skal lete lenge for å finne mer ekstreme eksempler på kostnadseksplosjoner på lignende prosjekter, sier jurymedlem og fagsjef i den venstreorienterte tankesmien Agenda.

Helikoptrene som aldri vil fly

Prosjektet med å anskaffe NH90-helikoptrene til å støtte de norske fregattene har tatt 21 år og kostet åtte milliarder kroner. Det er på tross av at helikoptrene ikke flyr. Nå er kontrakten sagt opp.

Jurymedlem og økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, best kjent fra Luksusfellen, har nominert kandidaten til årets sløseripris.

– Jeg synes sitatet fra tidligere sjef i Luftforsvaret Thomas Colin Archer sier alt: «Det er ikke noe gærent med det når det først er i lufta. Men det flyr jo ikke», sier Kvadsheim til Nettavisen.

Milliardbombe gir økte avgifter i 40 år

Oslo kommunes storprosjekt med å anskaffe en reservevannforsyning har på forholdsvis kort tid fått flere store kostnadssprekker. Det tok bare et halvår fra prosjektet startet med en prislapp på 12,5 milliarder kroner, til det ble fem milliarder dyrere.

Samtidig vil den øvrige delen av prosjektet koste ni milliarder kroner - det er syv milliarder kroner mer enn antatt. Samtidig fører kostnadssprekkene til enorme økninger i vannavgiftene til folk i Oslo.

Jurymedlem og sjefredaktør Gunnar Stavrum har nominert vannforsyningen til årets sløseripris.

– Overskridelsene er ekstremt høye. På halvannet år sprakk kostnadsrammen med fem milliarder kroner, og dessverre ser det dårlig ut også i andre del av prosjektet, som foreløpig har en sprekk på syv milliarder kroner, sier Stavrum.

Du bestemmer: Stem frem årets vinner av Sløseriprisen 2022