Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer frosten

Frem med hanskene, for fra neste uke må du skrape bilen om morgenen.

(iBergen.no) Kulden har allerede bruset med fjærene såvidt forrige uke. Neste uke kommer den tilbake, og da med forsterkninger, ifølge meteorologene på Storm Weather Center.

- Det blir flere og flere tilhengere som støtter en kald og vinterlig værtype neste uke over Norge og Skandinavia. Høytrykk over Nordsjøen og Norskehavet tvinger nemlig kalde nord-nordvestlige luftmasser over Norge, noe som øker sannsynligheten for kaldt, tørt vær sør for Stad og Dovre, opplyser meteorolog Inge Johannessen.

Det betyr kalde morgener og forhatt frontruteskraping en god stund framover, dersom prognosene slår til. Sjansene for det er overhengende.

- Hvis høytrykket like vest for oss kan fremtvinge en utholdenhet utover det normale, ja så rekker vi å oppleve relativt tørre og kalde dager helt frem til midten av oktober, sier Johannessen.

Men først må vi gjennom helgen, som blir en våt opplevelse.

- Førstkommende helgeperiode blir dessverre preget av en ny runde med ruskevær, det vil si skyer, snø, regn og regnbyger over mesteparten av Norge. Heldigvis er dette bare en forbigående «nedtur», lover Johannessen.

Samtidig viser statistikk at forrige måned var den kaldeste september-måneden siden 1986.

- Sammenligner en med fjorårets september, som var rekordvarm, var årets september svært kald på Vestlandet. Middeltemperaturer var hele 5 grader lavere enn i fjor. Likevel var årets september tilnærmet normal dersom en sammenligner med temperaturnormalen for årene 1961-1990. De fleste steder i landet fikk middeltemperaturer mellom 0 og 1 grad under det normale, og relativt sett var det kaldest på Vestlandet, sier Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai