Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer mensen-emojien

Denne uka blir nye emojier offentliggjort. Kan en blod-emoji gjøre det enklere å snakke om mensen?

(Glåmdalen)

De nye emojiene blir rullet ut over hele verden i løpet av året. En av dem er en bloddråpe-emoji.

Den nye bloddråpe-emojien kommer etter at Plan International i Storbritannia satte søkelys på stigmaet rundt menstruasjon og 55 000 mennesker støttet deres forslag om en mensen-emoji.

– Mensen er ikke bare litt flaut. Mange steder i verden er det så tabubelagt at jenter mister skolegang, forteller Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge i en pressemelding på NTBs nettsider.

Mange jenter blir redde og vet ikke hva som skjer første gangen de får mensen. Plan jobber blant annet med å gi jenter informasjon om mensen og hvordan de skal håndtere det.

– Det finnes mange myter rundt menstruasjon, som at jenter er urene når de har mensen. I tillegg kan det være vanskelig å få tak i bind eller tamponger, det er klart at det er vanskelig å gå på skolen om man er redd for å blø igjennom, sier Partapuoli.

Hun tror ikke en emoji vil være løsningen på alle disse problemene, men at det er et steg i riktig retning for å normalisere mensen.

Da Plan International i Storbritannia hadde en spørreundersøkelse, kom det fram at nesten halvparten av kvinnene i alderen 18 til 34 år trodde at en mensen-emoji ville gjøre det enklere for dem å snakke om temaet med venninner og partnere.

Partapuoli er glad for at det endelig kommer en emoji som handler om kvinnehelse.

– Den nye emojien er et uttrykk for hva 800 millioner jenter og kvinner opplever hver måned. For å få slutt på skammen rundt mensen må vi begynne å snakke om det, sier Partapuoli. 

Kommentarer til denne saken