Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du bytte passordet ditt

Enorme mengder passord hacket - igjen

Den siste tiden har ikke vært en god tid de som setter pris på at passord holdes hemmelig - og det har i alle fall ikke vært en god tid for dem som benytter samme passord på flere steder.

I oktober ble det kjent at giganten Adobe, som blant annet står bak Photoshop og PDF, hadde blitt frarøvet brukernavn, passord, passordhint og eventuell kredittkortinformasjon fra ikke mindre enn 130 millioner brukere verden over. Listen over brukere er for lengst spredd over hele nettet, og store mengder av passordene er allerede avslørt.

Adobe har sendt ut mail til de som er rammet, og resatt passordene, men alle som benytter samme passord på flere nettsider - eller har passord med lett gjenkjennelige mønstre - står i fare for å få kontoer flere steder hacket.

Facebook har allerede startet gjennomgangen av datamateriale for å advare brukere som har brukt samme innloggingsinformasjon begge steder, men om de avslører dette er til dels tilfeldig.

Natt til onsdag ble det også kjent at forumet til den svært populære ryktenettsiden MacRumors.com har blitt hacket. I den forbindelse er brukernavn og krypterte passord fra deres forum med 860.000 brukere er hacket.

- I en situasjon som dette, er det best å anta at ditt brukernavn, e-post og passord er kjent, skriver nettsiden i en kort advarsel.

Problemet er like passord

I likhet med Adobe-hackingen er det ikke at brukernavn og passord er hacket som i seg selv er problemet. Om noen får logget inn på din Adobe-konto eller lignende er det neppe verdens undergang, men om en bruker samme passord flere steder, kan du fort være mer utsatt.

Hvilke konsekvenser vil det få for deg om noen får kontroll over din Facebook-konto? Eller kanskje PayPal? Eller nettsider du er registrert med kredittkortinformasjon, slik at det kan bestilles store mengder varer?

Les også: Du har en hemmelighet som kan ødelegge livet ditt

Ikke gjør dette

  • Gjenbruk passord. Hvis du gjør det, vil en som bryter seg inn i én konto, få tilgang til alle.
  • Bruke et ord fra ordboka som passord. Et passordprogram vil da mest sannsnylig ha passordet ditt i databasen. Hvis du absolutt må, sett sammen flere ord.
  • Erstatt bokstaver med typiske tall. Tror du «P4550rd» er uknekkelig? Tro om igjen.
  • Bruk et kort passord. Selv bokstavkombinasjonen «h6!r$q» lar seg raskt knekke. Så langt passord som mulig, er det beste forsvar.

Gjør dette

  • Krev dobbel godkjenning dersom du kan. Google tilbyr dette. Dersom du logger deg på fra en ukjent IP-adresse, kan et slik system sende en melding til mobilen din som du må godkjenne for å få logget deg på.
  • Skriv tullesvar på sikkerhetsspørsmål. Tenk på det som dine alternative passord. Din første bil var ikke en Toyota Avensis. Det var en «Supersinnsyk drømmedoning».
  • Vask informasjonen om deg. Det ligger mengder av informasjon om deg på nett. Fjern det du kan fra offentlig lister og oppføringer.
  • Bruk en unik, sikker epostadresse til gjenoppretting av passord. Dersom en hacker vet hvilken adresse det nye passordet blir sendt til, er det en konto som står i fare for å bli hacket. Opprett en e-postadresse som kun skal brukes i sikkerhetstilfeller, som ikke er knyttet til navnet ditt.

Kilde: Wired.com

Gode passord er fortsatt viktig

Det har tidligere vært mye snakk om at gode passord som er vanskelig å gjette er viktig, men gjennom mange år har mange stilt spørsmålstegn ved nettopp dette fordi den vanligste måten å få tak i andres passord har vært å lure folk til å oppgi passordet sitt gjennom phishing.

Om passordet ditt er «123456» eller «ggdf09879843hlkfdsf904835jldsf» er irrelevant, om du forteller andre hva det er.

Men i situasjoner der store mengder passord er lekket, er nettopp vanskelige passord utrolig viktig. Årsaken er at passordene i de fleste tilfeller er kryptert/hashet, noe som gjør at passordet «123456» i databasen til en nettside kan være lagret som «e10adc3949ba59abbe56e057f20f883e» (md5 hash).

For at en skal kunne avsløre det reelle passordet, må hvert enkelt passord knekkes. Det finnes svært avanserte verktøy på nett som gjør denne jobben veldig enkelt om du bruker «vanlige» passord. De inneholder store lister som automatisk kan fortelle at «e10adc3949ba59abbe56e057f20f883e» er «123456» i klartekst, fordi det er et passord de har kommet over ofte.

Derimot vet de ikke at passordet «Denstoretullingen83472&tosk9548» er lagret som «ed4f3abbfe3e94e06568a0fe1b4a8548». Det er ikke umulig å avsløre slike passord, men det tar enormt med tid, og som regel tar en seg ikke tid til det.

Derfor er det ofte slik at rundt 80 prosent av passordene i slike datalekkasjer knekkes, mens resten gir en opp. Målet er derfor å havne i kategorien hvor en gir opp å knekke passordet ditt.

Leg en enkel huskeregel

Det lure er derfor å skaffe seg et obskurt passord som du likevel har en enkel huskeregel på. Ta for eksempel et sitat eller setning fra en sang som du liker godt, og plukk ut den første bokstaven i hvert ord for å være et passord.

La oss for eksempel si at du er kristen. Da vil følgende setning være enkel:

«For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn»

I et passord vil det kunne se slik ut: «FshhGev,ahgsS»

Der har du skapt et passord på 14 tegn som er utrolig vanskelig å gjette seg til, men enkelt å huske, som både har store og små bokstaver, i tillegg til et spesialtegn. Tall kan du enkelt legge inn hvis setningen du benytter seg også benytter seg av et eller annet tall.

En annen mulighet

Nettstedet CorvusConsulting har en litt annen holdning til hvordan du potensielt kan skape et unikt passord til hvert eneste sted du registrerer deg:

Velg først ut et helt normalt ord, fortrinnsvis ikke på engelsk. Fortsette så med et årstall som har stor betydning for deg, men ikke din bursdag, og avslutt med den første stavelsen av tjenesten du skal registerer deg.

For eksempel kan det da være «brostein1994goo». Dette er altså et normalt ord, årstallet for OL på Lillehammer, og den første stavelsen av Google.

Et lignende passord kan være «brostein1994wi» på Wikipedia.

Lag naturlige spesialtegn

Vil du gjøre det enda sikrere kan du for eksempel velge å markere starten av hver stavelse med stor bokstav, og andre halvdelen av årstallet med spesialtegnet som tilsvarer symbolet på tastaturet.

Det første passordet ditt vil da se slik ut: «BroStein19)¤Goo»

Her har du et passord på 15 tegn som er veldig enkelt å huske, men som samtidig være uoverkommelig å knekke med de fleste datamaskiner. Regner vi med at du har tilgang til 96 forskjellige tegn med bokstaver, tall og spesialtegn, så er det snakk om over 540.000 billioner billioner kombinasjonsmuligheter (96^15).

Dette passordet gjør at hvis du mister passordet ditt for én tjeneste, så vil du fortsatt ha hemmeligheten din intakt for andre nettsteder. Ulempen er at det er enkelt å avsløre hvis noen først finner frem til mønsteret ditt. Det er likevel betydelig sikere enn alle standardpassord som folk flest gjerne benytter seg av.

Reklame

Ny grillpakke for sommeren 2021: - Våre absolutte favoritter i en pakke

Kommentarer til denne saken