Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må regjeringen på banen

Regjeringens rolle blir første punkt på programmet etter påskeferien.

- Både LO og YS har vært her og meddelt at de har brutt forhandlingene. Jeg har nedlagt forbud mot arbeidsstans. Så har jeg innkalt til første møte for LO og NHO tirsdag 25. mars, sier riksmeklingsmann Svein Longva til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Etter at LO-leder Roar Flåthen møtte NHO-leder Finn Bergesen jr. i NHOs kontor på Majorstuen i morges, gikk ferden for LO ned til riksmeklingsmannens kontor i Grensen.

- Første punkt
- LO og YS har meddelt at de har sagt opp plassene for sine medlemmer, noe som betyr at de har anledning til å gå til streik. Neste fase er at de kan forlange brudd i meklingen, det skjer tidligst fredag 28. mars. Da har jeg fire dager til å finne en løsning, noe som gir frist 1. april kl. 24. Hvis de ikke vil bryte meklingen, kan meklingen pågå så lenge man ønsker, forteller Longva.

NHOs Finn Bergesen mener regjeringen må komme på banen for at man skal kunne diskutere AFP-ordningen. Men akkurat hvordan regjeringen skal delta i forhandlingene er ikke avklart.

- Det blir nok første punkt på dagsorden, på hvilken måte og når regjeringen skal inn i meklingen. Staten har allerede signalisert at de er med å finansiere den nye ordningen, da er det naturlig at den er med i diskusjonene om dette, sier Longva.

- Bak lukkede dører
Det er heller ikke klart hvem i regjeringen som eventuelt skal delta.

- Det er Bjarne Håkon Hanssen som er den ansvarlige statsråden og Jens Stoltenberg som er den ansvarlige sjefen. Jeg vet at begge er opptatt av dette, forteller Longva.

Mens Bergesen mener det er naturlig at regjeringen nå kommer på banen, har Flåthen ingen kommentar til hvorvidt det har vært eller kommer til å bli noen kontakt med regjeringen. Det er godt mulig det blir hemmelig også underveis hvorvidt regjeringen kommer på banen.

- Når meklingen er i gang skjer det bak lukkede dører, og om det blir gjort kjent, det bestemmer jeg, sier Longva.

- Ingen henvendelser
Hos Arbeidsdepartementet avvises det at partene så langt har tatt kontakt.

- Departementet har ikke fått noen henvendelser. Det kan godt hende det kommer, men vi forholder oss til det når det eventuelt skjer, opplyser Ingrid Dåsnes, seniorrådgiver hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet, til NA24.

Det betyr likevel ikke at uformelle samtaler kan ha funnet sted.

-

Regjeringen må på banen når det gjelder AFP fordi de er en viktig brikke i finansieringen. Det blir ingen fremdrift før regjeringen kommer på banen, sier leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tore Eugen Kvalheim til NA24.

- Tøffe tak over påske
YS og NHO starter meklingen dagen etter LO og NHO, med en kollega av Longva som mekler.

- Regjeringen kom ikke på banen i forhandlingene, da må de komme på banen under meklingen. De er ingen part, men det vil være samtaler med regjeringen på ulike nivåer. Det er viktig å vite hva de kan være villige til å finansiere, sier Kvalheim.

Han mener det blir svært vanskelig og utfordrende med en slik tredjepart i meklingen.

- Men umulig blir det ikke. I morgen starter påskeferien, så møter vi til tøffe tak over påske.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping