Gå til sidens hovedinnhold

Nå rammer krisen AS Norge

Eksporten falt med 14 prosent - nå merker AS Norge effekten av finanskrisen.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at eksporten falt kraftig i desember.

NA24 - din næringslivsavis

Verdien av de eksporterte varene endte på 65 milliarder kroner, en nedgang på 14,3 prosent målt mot samme periode i 2007.

Svakere handelsbalanse
Importen utgjorde 38 milliarder, og overskuddet på handelsbalansen endte dermed på 27 milliarder. Dette er fire milliarder svakere enn i november og to milliarder svakere enn økonomene hadde ventet i forkant.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nedgang i oljeinntektene gjorde at eksportverdien falt med 9,2 prosent fra november. Finanskrisen gjør seg også gjeldende ved at både bilimporten og metalleksporten synker.

Les også: Brems i bilsalget

Halvering av oljepris
I desember endte eksportverdien av råolje på 17,9 milliarder kroner, en nedgang på 45 prosent fra desember året før – og den laveste verdien på fire år. Antall fat eksportert er derimot det høyeste i 2008.

Gjennomsnittlig pris per fat råolje falt fra 512 kroner i desember 2007 til 291 kroner i desember 2008, altså bortimot en halvering av prisen. Det er den laveste oljeprisen på fire år.

Kraftig fall i metall
Eksportverdien av varer unntatt skip, oljeplattformer, råolje, gass og kondensater utgjorde 26,3 milliarder kroner i desember. Dette er 1,8 milliarder lavere enn i desember 2007.

Eksporten av metaller unntatt jern og stål gikk ned med 926 millioner – men har på årsbasis sunket drastisk, med over 13 milliarder. Hovedsakelig skyldes dette redusert eksport av nikkel på 8,9 milliarder, grunnet prisnedgang sammenlignet med 2007, da prisene var spesielt høye.

Aluminiumseksporten har gått ned med rundt 1,9 milliarder, dette skyldes redusert pris og mengde. Nedgangen er spesielt synlig i årets siste måneder.

Økt import
Mens eksporten faller, går det motsatt vei med verdien av de importerte varene. I desember ble det importert varer unntatt skip og oljeplattformer for 38 milliarder kroner, mot 36 milliarder i desember 2007.

Varene med størst vekst var kjemiske produkter som økte med 722 millioner, generelle industrimaskiner med en økning på 720 millioner og andre ferdige varer, som økte 610 millioner. Importen av kjøretøyer har sunket med 3,5 milliarder siden 2007, som var et år med veldig høy import.

Det var spesielt i de siste månedene av året at importen falt. Så lav som den var i desember 2008 har ikke bilimporten vært i noen enkeltmåned siden januar 2000.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken