Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal alt til himmels

Etter et fantastisk år på Oslo Børs er lysten til å kjøpe aksjer større enn på lenge. Samtidig spår ekspertene at boligprisene skal opp 10 prosent neste år. Det er nesten for godt til å være sant.

All erfaring tilsier at man bør være forsiktig med mekaniske spådommer som sier at siden A har skjedd, vil B skje til neste år.

To hovedgrunner er at slike forventninger ofte allerede er innebygget i prisene, samt at uforutsette hendelser kan velte hele analysen.

Det skal altså ikke bare gå bedre for selskapene - men bedre enn investorene nå tror - for at aksjekursene skal fortsette oppover.

For vår del er vi mer sikre på at boligprisene vil stige enn at børsen får et nytt knallår.

Årsaken er rett og slett forsinkelsen som ligger i boligmarkedet. Selv om alle ting skulle tale for oppgang (rentefall, svakt synkende arbeidsledighet, økt reallønn) - så tar det tid å snu trenden.

Vi ser lite som tyder på at toppen er nådd. Men likevel tør vi ikke være like spesifikk som Petter Batta og Huseiernes Landsforbund som spår 10 prosent oppgang neste år. Usikkerheten vår ligger i at rentene kan snu oppover fortere enn markedet nå tror, samt at ledigheten fortsatt er høy.

Børsen er vi mer usikre på etter en oppgang på nær 50 prosent i 2003.

Mye av oppgangen var rentedrevet, men fremdeles er det de samme norske selskapene som skal levere overskudd til å forsvare sin nye prising.

Det er lite som tyder på noen voldsom bedring i lønnsomheten på kort sikt.

Likevel, med bankrenter som nærmer seg null, er det trygge alternativet lite fristende.

Men skulle vi valgt mellom aksjer og bolig, ville vi valgt det siste.

Det er dessuten mer behagelig.

Godt nyttår!

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken