Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal Norge superlades

Verdenssensasjon til Norge. Du kan spare opptil 800 kroner på Trondheim-Oslo.

ALNABRU (Nettavisen NA24): Som første land i Europa åpnes fredag verdens raskeste ladestasjoner i Norge. Det er elbilprodusenten Tesla som står bak utbyggingen av disse, som foreløpig består av et nettverk på 6 superladestasjoner.

-Det er en ordentlig merkedag. Det endrer alt vi tenker om transport fullstendig. Med dette befester Norge sin posisjon som verdens beste elbilland, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Nettavisen NA24.

- Jeg har vært på ladejakt til elbiler siden 1989. I dag får 90 prosent av Norges befolkning tilgang til superladere. Det er helt fantastisk, fortsetter Hauge.

I dag blir Norge det første landet i Europa som åpner superladere, og det feires selvsagt av Bellona og miljøvernministeren foran Stortinget!

- Det er ikke ofte vi i Norge tiltrekker oss stor interesse fra den internasjonale bilindustrien, og når vi først gjør det er det med elbiler. Det er noe vi kan være kjempestolte av, sier Hauge.

- Det er en fordel for Norge å være verdensledende på dette her, legger han til.

Gratis hele livet

Norge går i dag i front internasjonalt for en bærekraftig transportsektor.

- I dag åpnes det våre barn vil forbinde med en bensinstasjon. Nå kan man endelig kjøre elektrisk mellom landets fire største byer. Vi samler nå Norge til et elbilrike, sier Hauge.

Målet til Tesla er at de nye superladerstasjonene skal knytte de største norske byene sammen, slik at man kan komme seg mellom Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger på hurtigst vis med elbil.

Tesla reklamerer og med at alle Model S-eiere dermed får muligheten til å reise rundt mellom de største byene i sør og midt- Norge gratis, hele livet ut.

Så hva er en superlader?

En superlader vil gi halvfullt batteri i løpet av 20-30 minutter, forutsatt at temperaturene tillater det. En times pit-stop vil altså kunne gi sjåførene fullt batteri. Om man i tillegg har en Tesla S som har en rekkevidde på mellom 370 og 480 km, avhengig av hvilket batteri bilen er utstyrt med, kan man kjøre for eksempel fra Oslo til Trondheim med ett enkelt ladestopp på en halv time. I motsetning kan det ta opp mot 24 timer ved lading i vanlig 220 volts kontakt som de fleste har hjemme.

Med strøm fra stikkontakt (AC) benytter man laderen(e) i bilen til å konvertere AC til DC strøm. Når man bruker en supercharger er laderen plassert i laderen, så man bruker ikke laderen i bilen. I disse tilfellene spiller det ingen rolle om man har enkel eller dobbel lader installert i bilen.

- Dette er en enorm forskjell i forhold til hva vi har sett før. Dette kommer til å sparke i gang resten av bilindustrien også, sier Frederic Hauge.

Kan spare store pengesummer

Om man ser på det totale regnestykket for lengre reiser på kryss og tvers av Sør-Norge, vil man se at det er mye penger å spare på å bruke elbil, gitt de rammebetingelsene som er lovet fram til 2017, ifølge Bellona.

- Tar man utgangspunkt i en dieselpris på 14,46 kroner literen og en bensinpris på 12,95 kroner literen, kan man spare mellom 600 og 800 kroner per tur fra Trondheim, Stavanger og Bergen til Oslo, sier Hauge.

Hauge har også lagt inn bompengekostnadene på turene i sine beregninger.

LES OGSÅ HER:

Avslører hemmelig-heten bak Tesla S

Her kommer Harket for å se «superbilen»

- Vi trenger ikke bensinbiler lenger

Super-elbil sendt til himmels

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken