Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter julebordene: Hvor går grensen for utroskap?

Ditt sexliv

Nærmere 70.000 mennesker har sagt sin mening. Gi din stemme her.

Julebord er mer enn pinnekjøtt, lutefisk og ribbe, det er også høysesong for utroskap.

En undersøkelse vi gjennomførte for noen år tilbake viser at nærmere 60 prosent kjenner noen som har vært utro på julebord.

Kontroversiell påstand: - Den som blir bedratt får skylde seg selv

Kombinasjonen alkohol, god stemning og en kollega du har et godt øye til kan føre til at flere tøyer strikken.

Og noen går over grensen.

Men hvor går grensen for utroskap?

Les også: Disse tre tabbene leder til utroskap

Det er et spørmål sosialpsykolog Justin J. Lehmiller tar opp på den populære bloggen Sex & Psychology.

En av leserne spør: "Hvor vanlig er egentlig utroskap?".

- Dette er et overraskende vanskelig spørsmål å svare på fordi det avhenger av hvordan en definerer utroskap. Er det snakk om seksuelt utroskap eller også om være følelsesmessig utro? skriver Lehmiller.

Psykolog: - Det er to ting som får forhold til å vare

Kommer an på øyet som ser

Forskere har kommet fram til vidt forskjellige svar på spørsmålet om hvor vanlig det er å være utro avhengig av hvor denne grensen blir satt.

I 2010 tok en gruppe forskere for seg 31 tidligere studier på utroskap. Resultatet ble publisert i tidsskriftet "Personality & Individual Differences".

Her går det fram at så mange som 85,5 prosent av befolkningen er utro.

Eller bare 1,2 prosent.

Det kommer an på spørsmålet som blir stilt. Studien som kom fram til av hver åttende person har vært utro mot partneren sin, definerte blant annet flørting som utroskap.

Les også: - Slik er den perfekte elskerinnen

Kort fortalt er det svært vanlig å være utro, men utbredelsen av utroskapen vil variere kraftig avhengig av hvordan du stiller spørsmålet, og til hvem.

- Det er svært vanlig å være utro

I en annen undersøkelse går det fram at menn er hakket mer utro enn kvinner og at par som ikke er gift med hverandre er mer utro enn ektefolk.

Hvorvidt en spør om en noen sinne har vært utro eller om man har vært utro med den personen en er i et forhold med akkurat nå, vil også påvirke resultatene mye, skriver Justin J. Lehmiller.

Psykologen har likevel funnet tall i forskningsresultatet fra 2010 som er verdt å trekke fram. Blant annet om utroskap blant par som er gift:

På tvers av de 31 undersøkelsene later det til at et sted mellom hver fjerde eller femte gifte person har vært utro mot den personen de er gift med.

Se også: Utro par filmet da de hadde sex på kontoret

I statistikken for ugifte par under høyere utdanning stiger tallet til mellom hver andre og hver tredje person.

- Husk samtidig at disse tallene antagelig er høyere i virkeligheten, fordi personer som har vært utro ikke alltid vil innrømme det selv i anonyme undersøkelser, skriver Lehmiller.

Han er imidlertid ikke i tvil om at utroskap er temmelig vanlig.

- Kort fortalt er det svært vanlig å være utro, men utbredelsen av utroskapen vil variere kraftig avhengig av hvordan du stiller spørsmålet, og til hvem.

Norske par i løgndetektortest: 7 av 10 er utro

Ørjan Hesjedal er norsk polygrafist. Han utfører tester med en løgndetektor. Den største kundegruppen hans er nettopp par. Og spørsmålet handler oftest om utroskap.

- Jeg oppdager en eller annen form for utroskap i nåværende parforhold i like under 70 prosent av utroskapstestene, sa Ørjan Hesjedal til Side3 i et tidligere intervju.

Samtidig er det bare om lag én av tre av de som definerer seg som utro som faktisk har samleie.

Ørjan Hesjedal mener det største risikoelementet for utroskap er at sexlivet ikke fungerer helt på hjemmebane, eller at paret har en periode hvor de er mye fra hverandre.

Da kan det være vanskelig å stå i mot tilbud om det presenterer seg. Noe det ofte kan gjøre for menn i ledende stillinger.

- Menn i lederposisjoner får mye oppmerksomhet av kvinner, og er svært ofte utro i en eller annen form. En mann i lederposisjon flørter ofte med flere jenter på samme tid, og de holder det hemmelig for kollegaene på jobb, forteller polygrafist Ørjan Hesjedal.

Les hele saken: - Menn i lederposisjoner er svært ofte utro

20 yrker topper utro-verstingliste

Når utroskap er såpass vanlig i en eller annen form, er det ikke rart at det finnes et marked for datingnettverk som henvender seg direkte mot gifte menn og kvinner.

I Norge har vi blant annet nettsiden Victoria Milan, og i England finnes nettsiden Illicit Encounters. Med om lag én million medlemmer regnes Illicit Encounters for å være landets største "utroskapsside".

llicit Encounters har hentet ut data om yrkene sine 970.000 medlemmer har oppgitt at de har, og har sammenfattet det hele i en "verstingliste" over de yrkesgruppene som er høyest representert.

 1. Finanstjenester - 18%
 2. Administrasjon/HR - 12%
 3. Ledere - 8%
 4. Selvstendig næringsdrivende - 8%
 5. Ingenøryrker - 6%
 6. IT/kommunikasjon - 6%
 7. Regnskap - 5%
 8. Salg og markedsføring - 4%
 9. Politikk og myndighet - 3%
 10. Medisin og helsetjenester - 3%
 11. Juridisk - 3%
 12. Reklame/media/underholdning - 2%
 13. Kunst og design - 2%
 14. Utdanning og vitenskap - 2%
 15. Handelsnøring og -tjenester - 2%
 16. Pensjonister - 2%
 17. Kundetjenester - 1%
 18. Turistnæring - 1%
 19. Detaljhandel og forbruker - 1%
 20. Annet - 1%

PS. Selv om denne listen kan gi et riktig bilde, er det viktig å være klar over at utvalget ikke er representativt. Den sier kun noe om medlemmene i databasen.

Kommentarer til denne saken