Gå til sidens hovedinnhold

Nå taper du penger på å spare i bank: - Nordmenn er bevisstløse

Pengene blir faktisk mindre verdt av å stå i banken.

I takt med at bank etter bank kutter i boliglånsrentene, kuttes også renten for bankinnskudd, skriver Nord24.

Det gjør sparing i bank til en lite lukrativ affære, spesielt fra mars, da innskuddsrentene går ytterligere ned.

Faktisk vil du tape penger på å spare dem i banken.

- Det stemmer, du taper nå penger på å ha dem stående i banken. Prisstigningen og skatten på renteinntekter spiser rett og slett opp mer enn rentegevinsten din, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Hundrelapper på ett år

Nord24 har undersøkt rentenivået til de syv største bankene i Norge, inkludert Sparebanken Nord-Norge.

Eksperter på privat økonomi fremhever viktigheten av å ha minst et par månedslønner stående på en lett tilgjengelig sparekonto.

Nord24 har derfor sett på hvilke innskuddsrenter de syv bankene har på henholdsvis femti tusen kroner og innskudd på mellom hundre tusen og fem hundre tusen kroner.

Dårligst ut kommer kundene med mindre enn 100.000 kroner på høyrentekonto i Skandiabanken.

Har du 50.000 kroner stående med et rentenivå på 0,6 prosent, må du ta til takke med 300 kroner i renteinntekter fra banken i løpet av et helt år.

Skandiabanken kommer imidlertid best ut for beløp mellom 100.000 og 500.000 kroner, med et rentenivå på 1,90 prosent. Da vil hundre tusen kroner forrente seg med 1900 kroner i løpet av året.

Bevisstløse nordmenn

Til sammenlikning var årsveksten i konsumprisindeksen (KPI) på 2 prosent fra 2013 til 2014, ifølge SSB.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener at nordmenn generelt er for dårlige til å få mer ut av pengene sine. I all hovedsak sparer de tusen hjem i bank og bolig.

- Det gjør vi selv om det er flere muligheter med potensial for en høyere avkastning. Årsaken til vår bevisstløshet er nok en god norsk økonomi blandet med lite kompetanse, mener Sandmæl.

Hun mener folk flest bør begynne å tenke som staten Norge og oljefondet, som investerer i 60 prosent aksjer, 35 prosent rentepapirer og fem prosent eiendom.

- Sprer du sparepengene dine får du flere bein å stå på. I tillegg er avkastningspotensialet langt større enn om du kun sparer i bank og bolig. Men hva du skal spare mest i avhenger av livssituasjonen. Allerede som ung bør du tenke langsiktig og opprette en spareavtale i aksjemarkedet. Er du under 34 bør du fylle BSU-kontoen hvert år, og hvis du er relativt fersk boligeier burde du prioritere å betale ned boliglånet til en gjeldsgrad på mellom 60 og 75 prosent , sier Sandmæl.

- Ville flyttet pengene

Det samme rådet gir Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea.

- Prioriter gjeld fremfor sparing i aksjefond og enkeltaksjer frem til du har nedbetalt boliglånet til et komfortabelt nivå. I tillegg bør man bygge seg opp et bufferbeløp på en sparekonto, slik at pengene er lett tilgjengelig når det trengs, sier Reitan.

Men ifølge Kristina Picard i Storebrand, bør sparingen fortsatt foregå i banken, dersom du har tenkt å bruke pengene i nær fremtid, for eksempel på sommerens ferietur.

- Men hvis man sparer i en horisont som er lengre enn tre år, så ville jeg helt klart flyttet midlene over i en annen form for sparing, sier hun.

Les flere saker i Nord24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken