Gå til sidens hovedinnhold

Nå tar Jens for seg bankene

Se finansfiffens samling på landets høyeste hotell.

HTML EMBED

RADISSON BLU PLAZA HOTEL (NA24): Onsdag blir Finansnæringens dag avholdt på Oslo Plaza, som med sine 117 meter er landets høyeste hotell.

Hovedtemaet på konferansen er «finansnæringens betydning i samfunnet», og flere av landets mest betydningsfulle mennesker er tilstede.

Blant de som skal snakke, finner vi statsminister Jenst Stoltenberg, Siv Jensen, Erna Solberg, finansminister Sigbjørn Johnsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

(Se seansen direkte i vinduet over)

- Kjærlighet til dere
Når Jens Stoltenberg går på scenen tar han for seg de nye reglene knyttet til egenkapital for banknæringen.

- Det er ikke slik at vi ikke har ubalanser og sårbarheter som vi må være oppmerksomme på.

- Vi har de høyeste boligpriser noensinne. Så har ikke jeg sagt hvordan det utvikler seg i fremtiden. Men jeg har sagt at når noe er veldig høyt, så kan det gå ned. I hvert fall slutte å vokse og vi har også de høyeste boligpriser om vi korrigerer for lønnsveksten.

Jens forteller så om da staten under bankkrisen måtte overta alle de store investeringsbankene og at selv om han tilhører Arbeiderpartiet, så er ikke det noen ønskelig situasjon.

- Vi ønsker ikke å komme i en situasjon igjen der staten må redde bankvesenet. Det er en grunn til at vi er opptatt av å lage solide regler for bank- og finansnæringen. Av hensyn og kjærlighet til dere, sier Jens til rungende latter i salen.

Høstet rentekritikk
De siste ukene har de store norske bankene unisont meldt at de hever renten. Skylden legger de på myndighetene som krever at de skal bygge mer egenkapital. Med andre ord sender de regningen videre til sine kunder.

Men samtidig som dette skjer faller også prisen bankene må betale for å hente inn penger. Dette har fått flere, inkludert finansminister Sigbjørn Johnsen til å reagere.

Norges Bank har også nylig bemerket at bankene krever mer enn før for å låne ut penger.

- Bankenes utlånsmarginer holder seg høye. Flere banker har varslet økte utlånsrenter som følge av forventninger om strengere kapitalkrav.

Før Jens Stoltenberg gikk på scenen spurte Nettavisen NA24 Jens Stoltenberg om det er Sigbjørn Johnsen eller DnB-sjef Rune Bjerke som har skylden for de høye rentene. Det ville statsministeren imidlertid ikke kommentere.

- Viktig med solid bransje
- En solid og lønnsom finansnæring er viktig for bedrifter, organisasjoner og forbrukere i Norge. Derfor blir den røde tråden for Finansnæringens dag «finansnæringens betydning i samfunnet», sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til FNO.no.

- Jeg er glad for at så mange sentrale politikere har valgt å delta på Finansnæringens dag, og dele sine tanker og meninger med oss i valgåret 2013, sier han.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken