NA24.no

- Alarmklokkene burde ringt hos Støre

Sist oppdatert:
- Jonas Gahr Støre burde sikret at pengene ble betalt til konto i Norge, for å sikre beskatning og norsk glede av pengene for å sikre våre arbeidsplasser.

Det sier advokat Per Danielsen, som i fire år var leder for skatteyternes klageorgan i Oslo, Oslo ligningsnemnd (nå Skattekontoret), til Nettavisen.

– Jeg kritiserer ikke Støre for å velge det rimeligste alternativet, men han bør forsikre seg om at det betales skatt og MVA i Norge. Ellers så forsvinner inntektene og muligheten for å trygge egne velferdsgoder, sier Danielsen.

Jonas Gahr Støre (Ap) betalte 62.500 kroner inkludert merverdiavgift
(MVA) til en polsk bank da han malte huset sitt sommeren 2011. Etter det Nettavisen erfarer har Gahr Støre fått se dokumentasjon fra den polske maleren om at han har betalt merverdiavgift til Norge.

– Alle har ansvar for å kjøpe hvitt
Jonas Gahr Støre sier til Nettavisen at han vurderte det polske malerfirmaet som seriøst, og at han var trygg på at den polske maleren ville håndtere det økonomiske oppgjøret i tråd med lover og regler.

– Vi har alle et ansvar for å kjøpe varer og tjenester hvitt. Selskapet til Kospin var registrert i Norge, og det betaler moms til Norge. Hvorvidt det er betalt skatt i Norge eller et annet land er et forhold mellom selskapet og relevante skattemyndigheter, sier Jonas Gahr Støre.

Advokat Per Danielsen mener alarmklokkken burde ringt hos Jonas Gahr Støre da han betalte inn penger for malerjobben direkte inn på en polsk konto.


– Jeg er for at både nordmenn og polakker kan bruke sine rettigheter etter EØS-avtalen til å arbeide i andre EØS-land. Norge har fremforhandlet skatteavtaler med mange land som blant annet skal hindre dobbeltbeskatning. Det tjener både norske og utenlandske bedrifter, det har bidratt til stor økonomisk aktivitet i Norge og det har sikret gode skatteinntekter for det norske fellesskapet, sier Gahr Støre.

«Malermester»
Politikeren engasjerte en polsk malerbedrift som omtaler seg som «malermester», til tross for at den ikke har mesterbrev. På tross av dette har statsministerkandidaten anbefalt malerfirmaet som han skal ha betalt langt under markedspris.

Danielsen mener Støre burde ha tenkt seg om da han pusset opp huset sitt og betalte en faktura fra et norskregistrert malerfirma med bankkonto i Polen.

– Alarmklokkene burde umiddelbart ringt da Støre så på fakturaen at pengene han betalte skulle sendes ut av Norge og at både swift-kode og iban-nummer var oppgitt. Han burde ikke betalt uten videre, sier advokaten.

– Man bør ligge unna slike opplegg
– Er ordningen med betaling til Polen laget for å unndra skatt, blir spørsmålet om Støre burde forstått at hans betaling «kan føre» til skatteunndragelse i lovens forstand. Etter min oppfatning bør alle oppvakte mennesker stusse og ikke betale uten videre når det kreves at pengene skal sendes ut av Norge, sier Danielsen.

Han tilføyer at han uttaler seg på generell basis og ikke kjenner til om polakkene har oppgitt Støres betaling til beskatning eller ikke.

– Men det er jo nettopp derfor man bør ligge unna slike opplegg, for ikke å befinne seg i straffefeltet, sier han.

– Støre burde sikkert etter manges mening, som politiker uavhengig av det rent skattemessige, sikret at pengene ble betalt til konto i Norge, for å sikre beskatning og norsk glede av pengene for å sikre våre arbeidsplasser, tilføyer advokaten.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere