*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er starten på en handelskrig og en ny kald front

Russland ligner mer og mer på det gamle Sovjetunionen. Det bekymrer Svein Ruud som selger mye norsk kongekrabbe til Russland. Foto: Privat

- Russland er en Bjørn. Øye for øye, tann for tann. Putin har enorm støtte i folket.

08.08.14 12:46

Torsdagens store nyhet var at Russland stanser kjøp av matvarer fra EU, USA, Canada, Australia og Norge.

Svein Ruud har over 30 års fartstid med først sovjetisk næringsliv, og deretter russisk næringsliv. Han var i mange år sjefen for Eksportrådet i Moskva før han startet sin egen bedrift med fokus på sjømat og salg mot blant annet Russland.

Ruud er meget bekymret.

- Problemet er at man har et fundamentalt forskjellig syn på konflikten i Russland og vesten.

- Det som blir farlig, er at sanksjonene som nå vesten innfører, får motsatt effekt av det man håper på, at russerne i stedet for å vende seg mot Putin og Medvedev fordi de får det verre, så retter de sinnet sitt mot vesten. Putin har en enorm støtte i folket nå.

- Det er viktig at det ikke helles mer bensin på bålet, for det brenner godt som det gjør i dag.

- Jeg var svært skeptisk til Sovjet i sin tid, men har de siste over 20 årene vært veldig positiv til Russland. Det jeg ser i dagens Russland liker jeg ikke. Russland ligner mer og mer på det Sovjet jeg ikke likte.

- Er det starten på en ny kald krig vi ser?

- Jeg vil ikke bruke ordet krig. Det vekker assosiasjoner mot stridshoder, og det tror jeg ikke vil skje. Det blir en handelskrig og den integreringsprosessen av Russland mot vesten kan nå være slutt. Dette kan være begynnelsen på en ny kald front.

- Jeg kan snu meg rundt raskt
Ruud eier og driver selskapet Troika Seafood, som eksporterer Kongekrabbe fra Norge og Kirkenes. Nesten 20 prosent av omsetningen går mot Russland.

- Hvilken betydning får dette for deg og ditt selskap?

- Russland har vært et bra marked for oss. Det er nært geografisk og det har vært veldig lite fuzz med logistikken. Men jeg kan snu meg rundt raskt. Det vil skape litt logistikkproblemer ut av Kirkenes, som vil bli litt dyrere og komplisert.

- Det alltid muligheter for kriser i alle markeder. Derfor har jeg jobbet målrettet i mange år med å spre risikoen på flere markeder. Russland, Kina, Korea og Europa står for mellom 20 og 25 prosent av omsetningen hver. Jeg har også begynt å bygge opp USA.

Milliardverdier
Russland varsler et importforbud som gjelder frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Russlands statsminister Dmitrij Medvedev varsler at forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år.

Hvis norsk laks, samt laks fra andre sanksjonsrammede land, blir nektet adgang til det russiske markedet, forventer analytikerne at lakseprisen faller.

Det russiske importforbudet kommer på et særdeles dårlig tidspunkt for den norske laksenæringen fordi store volum laks skal slaktes på kort tid.

For å dekke russiske konsumenters behov, kan Russland øke importen av frossen laks fra Chile.

Den samlede eksportverdien av norsk sjømat til Russland er på rundt 6,5 milliarder kroner i året, og av dette står laks for 4,2 milliarder. Et importforbud rammer i all hovedsak laks, men også sild og makrell.

Les mer: - Laksestopp vil ramme russisk industri

- Norge svømmer rundt hvalen og haien
- Norge er som den lille rensefisken som svømmer rundt hvalen og haien, og livnærer seg på dem. Dette handler om USA, EU og Russland, internasjonal storpolitikk. Vi er bare med i dragsuget. Så det Erna og regjeringen finner på å gjøre, vil ha liten betydning. Vi er avhengig av at de store tre setter seg ned og begynner å få til en fornuftig dialog.

- Det Erna konkret kan gjøre, er å hjelpe de næringene som blir berørt. For vår del, kan hun ta tak i relasjonen mot Kina og få til en konstruktiv dialog.

Ruud mener de som trodde at Russland ikke ville reagere på de vestlige sanksjonene, er naive.

- Russland er en Bjørn. Øye for øye, tann for tann. De slår med labben hardt i bordet med en gang.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag