NA24.no

- Det er mange utenlandske millionærer og milliardærer som ikke bare vil investere på børsen i Norge, men også vil bidra med risikokapital og følge investeringen sine nøye, sier Jørund Rytman.
- Det er mange utenlandske millionærer og milliardærer som ikke bare vil investere på børsen i Norge, men også vil bidra med risikokapital og følge investeringen sine nøye, sier Jørund Rytman. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg vil ha rike innvandrere til Norge

Sist oppdatert:
Frp-talsmann ønsker gunstigere regler for oppholdstillatelse for investorer og deres familier.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Stortingspolitiker Jørund Rytman, Frps bedrifts – og handelspolitiske talsmann og medlem av Stortingets næringskomitè, har sett seg lei på at Norge ikke har et godt nok ramme- og regelverk for utenlandske investorer.

- Jeg vil rett og slett ha rike innvandrere til Norge. Det er mange utenlandske millionærer og milliardærer som ikke bare vil investere på børsen i Norge, men også vil bidra med risikokapital og følge investeringen sine nøye, sier Rytman til Nettavisen.

- Det vil skape mange nye arbeidsplasser i Norge. Men for å lykkes, er det for mange naturligvis nødvendig å bosette seg i Norge over noe lengre tid, sier han videre.

- For mye byråkrati
I dag mener Rytman at papirmølla for å flytte til Norge er for stor, og at det fort skremmer mange å flytte til Norge.

- Papirmølla og behandlingstiden er for lang i dag. Det nytter ikke om det tar flere måneder, eller kanskje år, før man får svar om oppholdstillatelse for seg og sin familie, sier Rytman.

Rytman ønsker at regjeringen skal se til England, hvor man i mange år har hatt meget gunstige skatteregler for utenlandske investorer og arbeidskraft, selv om at man de siste årene har strammet inn en god del.

Flere norske familier flyttet formuene sine til England etter at de lempet på reglene for å lokke til seg velstående utlendinger. 

- Det burde vi også se nærmere på. Som kjent jobber den norske regjeringen for å få ned skatte – og avgiftstrykket i Norge, men jeg synes at regjeringen også bør se på om dagens regler for å gi oppholdstillatelse for personer som skal drive business og investere i risikokapital er gode nok. Eller om det kan bli bedre, sier Rytman.

Hvor mye som en investor må legge på bordet for å få en lettere prosess i det norske byråkratiet, er det for tidlig å si noe om.

- Jeg vil ikke tallfeste en grense på investeringer. Først bør det kartlegges hvordan våre naboland og andre stater lokker til seg investorer. Både når det gjelder visumregler, men også skatt – og avgiftspolitikk. Jeg er blant annet kjent med at England og Singapore har meget gunstige regler på begge deler. Kanskje ikke uten grunn at Singapore de siste årene har blitt kåret til å være en av de beste statene i verden å drive business i og det er mest økonomisk frihet. Her på Norge komme på pallen, sier Rytman.

Vil skape finanssentrum
Oslo har en gyllen mulighet til å bli et internasjonalt finanssentrum, som følge av at vi har oljefondet.

- Det må vi utnytte. På samme måte som vi har bygget opp en egen olje – og gasskompetanse, som gjør at vi er verdensledende på offshore, så bør vi nå la kapitalen Norges Bank forvalter også bidra til å bygge opp kompetanse innen finans og miljøet rundt dette. Dette kan også tiltrekke seg internasjonale investorer til Norge for en lengre periode, sier Frp-politikeren.

Flere studier og forskning viser, ifølge Rytman, at utenlands eierskap har positive effekter på f.eks. industriselskaper. Selskapene blir mer produktive og mer innovative.

- Gründermiljøet i Norge skriker etter risikokapital. Da synes jeg vi bør legge til rette for å tiltrekke oss flere utenlandske investorer til Norge, sier Rytman.

- Har støtte i regjeringen
Norge må bli mye bedre på å markedsføre hvilke muligheter investorer har i Norge.

Han viser blant annet til at når man lander på flyplasser i utlandet er noe av det første man ser, boards og brosjyrer med hvor bra det er å investere i det landet man lander i, fortsetter han.

- Jeg tror jeg aldri har sett noen tilsvarende reklameplakat på Gardermoen.

Rytman vet at han har støtte i den sittende regjeringen med næringsminister Monica Mæland og arbeids – og sosialminister Robert Eriksson i spissen.

- Det viktigste er at dette settes på dagsorden. Det er selvsagt viktig at vi nå må jobbe for å få et budsjett og gode rammevilkår for å hindre at nordmenn flykter Norge på grunn av bl.a. formueskatten. Men det er også viktig å ha et langsiktig mål om å tiltrekke seg millionærer fra utlandet. Det vil også skape økonomisk vekst i Norge, sier Rytman.Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere