NA24.no

- Man mister alt man har i løpet av få dager

- Man får panikk, og lurer på hva som skjer. Man går fra å ha det veldig godt økonomisk til å være på helt bar bakke og kanskje også med gjeld til banken eller meglerhus. Alt blir helt surrealistisk, sier Idar Vollvik.
- Man får panikk, og lurer på hva som skjer. Man går fra å ha det veldig godt økonomisk til å være på helt bar bakke og kanskje også med gjeld til banken eller meglerhus. Alt blir helt surrealistisk, sier Idar Vollvik. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Børskrisen vekker Idar Vollviks mareritt til live.

Oslo Børs stuper fredag. Selv børslokomotivet Statoil er i fritt fall, med et stup på nesten 15 prosent siden torsdag morgen.

Flere investorer blør, særlig dem som har belånt sine aksjeporteføljer. Det er mange triste skjebner der ute denne uken.

Les mer: To små ord kostet dem 6,3 milliarder

Nordmannen som sannsynligvis har fått merke hvor brutalt aksjemarkedet kan være er tidligere turbotrader, Idar Vollvik. 

Var i verdenstoppen
Han tjente en milliard kroner på å selge mobilselskapet Chess til svenske Telia i 2005. Det meste av pengene brukte han på å kjøpe aksjer på børsene i Oslo Børs og USA.

I 2006 var han en av verdens desidert største tradere med handler som oversteg hele 234 milliarder kroner, noe som førte til at han ble invitert i studioet til finanskanalen CNBC.

Men så snudde alt.

På kun noen få dager i mai 2006 tapte han nesten to milliarder kroner, som følge av børskollapsen finanskrisen utløste.

- Det var helt forferdelig. Man sitter jo der og håper at ting snur. En forferdelig følelse. Man må bare forsøke å ri gjennom stormen, sier Vollvik til Nettavisen.

På toppen kjøpte Vollvik seg Koenigsegg og ble en rikskjendis, her med TV 2s Dorthe Skappel på den røde løperen.


- I dette spillet her fins det få verdensmestere. Det er et spill man bør holde seg unna. Da tenker jeg ikke aksjemarkedet, men det å være giret, fortsetter han.

- Det er umulig å være herre i eget hus med stor gjeld, så enkelt er det. Det erfarte jeg, for å si det pent.

- Man får panikk
Med giring mener Vollvik at han belånte aksjene han tradet. Når aksjene faller, så krever bankene at han enten legger mer egenkapital på bordet, ellers blir aksjene man eier tvangssolgt. Det er det siste som ofte skjer i dagens marked.

- Mange tradere må kaste inn håndkleet i dag fordi de havner i en marginskivs og bankene tvangsselger aksjene. Man mister alt man har i løpet av få dager, sier Vollvik.

Han kjøpte seg et rått hus i Marbella.


- Man får panikk, og lurer på hva som skjer. Man går fra å ha det veldig godt økonomisk til å være på helt bar bakke og kanskje også med gjeld til banken eller meglerhus. Alt blir helt surrealistisk.

- Det er mange som sitter og er deprimerte nå.

- Hvordan opplevde du den første telefonen?

- Det var redselsfullt, for å si det sånn. Det var helt for forferdelig. Det er veldig deilig å slippe å ha den type press på meg.

I høst har Vollvik profilert seg som danser med Anette Stokke.


- Skal aldri trade mer
For Idar Vollvik skal aldri mer trade på en børs.

- Jeg er i dag ikke eksponert mot Oslo børs og kommer aldri til å være det heller, i hvert fall ikke som kortsiktig trader, sier Vollvik.

- Nå er jeg tilbake der jeg begynte, å bygge selskaper. Jeg elsker å jobbe med mennesker, ikke med en datamaskin hvor grafer går opp og ned. Et håpløst liv. Men det var jo gøy, selv om det ble en dyr lærepenge.

- Har du et råd til investorer som er eksponert mot Oslo Bors og aksjer som Statoil?

- De som sitter høyt gira, som det jeg var, håper jo at det vil snu i løpet av dagen. Det er veldig surrealistisk at en så stor og solid aksje som Statoil kan kollapse på så kort tid. Og det i en av verdens sterkeste økonomier.

- Det viser at aksjemarkedet ikke er for pyser. Når selv Statoil, som skal være en av de tryggeste aksjene i verden, klarer å falle nesten 15 prosent på ett døgn, så er det ikke lett.

Vollvik mener at det er soleklart at det vil være global mangel på olje de neste ti årene, og at oljeprisen vil stige igjen.

- Dette er forbigående. Det er kun snakk om dager, så går det opp igjen. Det gir også muligheter for dem som har vært ute en vinterdag før og sitter på kontanter. De kan ta motsatte posisjoner og kjøpe aksjer nå.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere