- Dette er en av de større korrupsjonssakene som er brakt inn for norsk rett

Foto: (Scanpix)

- Unibuss-saken i kjerneområdet for korrupsjon

14.09.14 10:25

Det er en av de større korrupsjonssakene i Norge som kommer opp, når seks tiltalte mandag møter for Oslo tingrett i Unibuss-saken.

Korrupsjonsavsløringer i det tyske busselskapet MAN ble opptakten til saken der påtalemakten mener å ha avdekket en omfattende korrupsjonskultur i Oslos kommunale busselskap Unibuss.

Omfangsrik

Tre år etter at en MAN-sjef pekte mot Norge, har Unibuss-affæren endt opp i et omfattende sakskompleks. Mandag starter saken mot fire tidligere Unibuss-sjefer, bussleverandøren og lederen for et byggefirma. Flere tilståelsesdommer er allerede avsagt, og nye saker står også for tur i rettsvesenet.

Men hovedsaken kommer opp i Oslo tingrett, og aktor, statsadvokat Guro Hanssen Bull, forbereder seg på en krevende rettssak. Det samlede korrupsjonsbeløpet i denne saken er på 12 millioner kroner.

– Dette er en av de større korrupsjonssakene som er brakt inn for norsk rett. Utfordringen blir at denne saken er så omfangsrik. Det er så mye dokumentasjon. Det er mange tiltalte og et stort omfang. Det gjør gjennomføringen av saken krevende, sier Bull til NTB.

Buss-salg

De to mest sentrale i saken er den tidligere tekniske sjefen i Unibuss Nils Aksel Ellingsen (61) og den tidligere innkjøpsansvarlige i Sporveisbussene/Unibuss, Erik Ernst Andersson (71), som begge er tiltalt for grov utroskap og alvorlig korrupsjon, der strafferammen er opptil ti års fengsel.

De to mottok, ifølge tiltalen, begge millionbeløp i årene 2002-2005 for å sikre leveranser av busser fra MAN. Ellingsen kjøpte også busser fra MAN da han hadde en tilsvarende stilling i Norgesbuss. Han skal også ha mottatt en rekke private fordeler fra Unibuss-leverandører, blant annet byggearbeider for 1,5 millioner kroner på sin private bolig.

Returprovisjon

67-åringen som representerte MAN i Norge er tiltalt for å ha medvirket til utbetalinger for til sammen 5,3 millioner kroner til de to innkjøpssjefene og for selv å ha fått 1,26 millioner kroner i returprovisjon.

Etterforskningen har også avdekket en rekke andre forhold rundt sjefssjiktet i Unibuss og norske leverandører til det kommunale selskapet. Leverandørene har ifølge tiltalen betalt for private utbygginger, leiebiler og reiser til Budapest og skiflygings-VM i Ruhpolding for Unibuss-sjefene.

I kjerneområdet

På godt norsk er dette korrupsjon, ifølge statsadvokaten.

– Å gi noen en utilbørlig fordel i anledning stilling er korrupsjon. Ofte vil den som yter fordelen ha et ønske om å oppnå en fordel for seg selv. Det er midt i kjerneområdet for korrupsjon. I dette tilfellet oppnår de eksterne gode kontrakter med Unibuss, sier Bull.

– Ukultur

Tidligere administrerende direktør Helge Leithe (61) er tiltalt for å ha mottatt materialer og bygningstjenester til sin private bolig for 1,1 millioner. Unibuss-leverandører skal også ha betalt reiser og dekket leiebil for toppsjefen.

– Det har nok oppstått en ukultur hos noen ansatte i selskapet Unibuss. Vi ser det på flere plan, både i forhold til MAN-korrupsjonen og annen korrupsjon som bare er knyttet til Norge. Vi ser uheldige bindinger mellom noen ansatte i Unibuss og noen eksterne aktører, sier statsadvokat Guro Hanssen Bull.

Står ved sitt ansvar

Leithes advokat, John Christian Elden, har overfor VG sagt at Leithe har vært forberedt på tiltale, har erkjent sitt ansvar, og står ved det.

Nils Aslak Ellingsens forsvarer Fredrik Sollie har også uttalt at hans klient har samarbeidet med politiet og erkjent de mest vesentlige forhold. Ellingsen er imidlertid uenig i omfanget av arbeidene som har blitt gjort på hans private bolig. Den andre innkjøpssjefen Eirik Aksel Ellingsen erkjenner å ha mottatt penger fra MAN, men avviser at det har med korrupsjon å gjøre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.