- Jeg har bare gode ord å si om ham

DØD: Prinsesse Astrid, fru Ferner og hennes mann Johan Martin Ferner på slottsbalkongen for snart tre år siden. Nå er han gått bort.

DØD: Prinsesse Astrid, fru Ferner og hennes mann Johan Martin Ferner på slottsbalkongen for snart tre år siden. Nå er han gått bort. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Johan Martin Ferner, prinsesse Astrids ektemann, er død, opplyser Kongehuset.

24.01.15 14:03

På kongehusets nettsider er det lagt ut følgende kondolansebudskap fra Hans Majestet Kongen:

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til Prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar».

En mann av den gamle skolen

Carl Erik Grimstad har tidligere jobbet i kongens stab. Han omtaler Johan Martin Ferner som en anonym skikkelse.

– Han gjorde ikke mye ut av at han var gift med en prinsesse. Han og hans firma kapitaliserte ikke på forbindelsen til Kongehuset, så sånn sett var han en mann av den gamle skolen. Jeg har bare gode ord å si om ham, sier Grimstad til Nettavisen. Grimstad er nå 1.-amanuensis i journalistikk ved Campus Christiania.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland møtte Johan Martin Ferner noen uker før jul.

– Jeg gratulerte ham med yngstesønnen Carl Christians bryllup. Og det var en veldig stolt far som takket, sier han til Nettavisen.

Totland kjente ikke Ferner privat, men vekslet i årenes løp gjerne noen ord når de møttes hos sin felles frisør i Oslo.

– Jeg vet han har vært syk og svekket en stund. Dette er triste nyheter på en lørdag. Mine tanker i dag går selvsagt til prinsesse Astrid og hennes store familie, fortsetter kongehuseksperten.

Totland tror prinsesse Astrid vil holde begravelsen i Ris kirke.

Johan Martin Ferner ble født 22. juli 1927. Han var utdannet innen handel fra Norge, England og Frankrike, med studier ved London Polytechnic Institute, Bradford Technical College og Universitetet i Lyon. Sammen med sin bror drev og utviklet han familiebedriften Ferner Jacobsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

FIKK SIN PRINS: Prinsesse Astrid giftet seg med Johan Martin Ferner i 1961. Brudeparet omgitt av foreldre, Kong Olav V t.v. herr og fru Ferner Jacobsen t.h. Foto: NTB Scanpix


Ferner utmerket seg som seiler, og var en del av mannskapet som tok sølv i 6-meterklassen under OL i Helsinki i 1952.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961. Sammen fikk de fem barn.

Ikke selvsagt

Prinsesse Astrid og Johan Martin traff hverandre først hos felles venner, deretter var det seilingen som brakte dem sammen. Han hadde blant annet en sølvmedalje fra OL i Helsingfors i 1952. Etter krigen ble han hyret som mannskap på prinsessenes seilbåt Astra, en båt Astrid og Ragnhild hadde fått i gave av kong Haakon.

KONGELIG BRYLLUP: Her er prinsesse Astrid fru Ferner sammen med Johan Martin Ferner under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: NTB Scanpix

Det var ikke selvsagt at prinsessen og konfeksjonshandleren ville få lov til å gifte seg. Johan Martin hadde nemlig vært gift tidligere, med Astrids venninne Bitte Hesselberg-Meyer, og verken daværende Oslo-biskop eller presten i Asker ville vie fraskilte. Men på forespørsel fra kong Olav sa biskop Arne Fjellbu i Nidaros sa ja til å vie de to. Det var Fjellbu som signet kongen i Nidarosdomen noen år tidligere.

Etter en kort forlovelse sto bryllupet i Asker kirke 12. januar 1961 med mange utenlandske kongelige og andre prominente gjester til stede.

Fikk villa

Av kong Olav fikk paret en villa på Vinderen i Oslo i bryllupsgave, og prinsesse Astrid fikk tittelen prinsesse Astrid, fru Ferner. De 50.000 kronene hun hadde hatt i årlig apanasje ga hun avkall på, men fortsatte likevel i stor utstrekning å påta seg offisielle representasjonsoppgaver. Så lenge kronprins Harald var ugift, var det ingen annen kvinne i kongehuset som kunne påta seg slike oppgaver.

Med unntak av enkelte statsbesøk og store begivenheter i kongefamilien var Johan Martin Ferner sjelden å se sammen med sin kone i representasjonsøyemed. Han uttalte seg heller aldri offentlig om den kongelige delen av familien, og det hørte med til sjeldenhetene at han lot seg intervjue.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag