NA24.no

Camilla Stenslettens melding til Erna Solberg har skapt enormt engasjement.
Camilla Stenslettens melding til Erna Solberg har skapt enormt engasjement. (Privat)

- Kjære Erna. Mener du at jeg skal flytte i telt med min sønn på to år?

Sist oppdatert:
Rullestolbruker med åpent brev til statsministeren går som en rakett på sosiale medier.

Camilla Stensletten (31) hevder at den nye ordningen som ble presentert i statsbudsjettet medfører at hun og sønnen får nesten 2000 kroner mindre i måneden å leve for. Det var dette som fikk henne til å skrive Facebook-oppdateringen til statsminister Erna Solberg

Les Facebook-oppdateringen hennes lenger ned i saken!

Stensletten er såkalt «ung ufør» og har sønnen Emil Aleksander (2).

Facebook-statusen er nå landets mest virale melding på sosiale medier.

- En slik respons hadde jeg aldri forventet. Jeg har vel fått noen hundre tekstmeldinger, hvorav 99 prosent kommer med støtte til meg, sier Camilla Stensletten til Nettavisen.

Litt før klokken 21.30 svarte Erna Solberg på Facebook:

Se svaret til Erna her!

I skrivende stund er Facebook-oppdateringen hennes likt av godt over 30.000 personer, og er delt mer enn 4300 ganger.

Fakta: Uføretrygd – nytt barnetillegg fra 2016

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Regjeringen foreslår å erstatte dagens behovsprøvde barnetillegg med et standardisert barnetillegg. Det nye tillegget skal være på nivå med barnetillegget som gis til mottakere av arbeidsavklaringspenger, og vil gjelde for personer som mottar uføretrygd fra 1. januar 2016.

Det foreslås en overgangsordning på tre år for mottakere av behovsprøvd barnetillegg på tidspunktet for omleggingen, hvor det nominelle beløpet for det behovsprøvde barnetillegget vil trappes ned til ¾ i 2016, ½ i 2017 og ¼ i 2018.

Bakgrunnen for forslaget er at arbeidsinsentivene i dagens uførepensjonsordning med behovsprøvde barnetillegg er dårlige for lavinntektsgrupper med barn, fordi kompensasjonsgraden (samlet ytelse sett i forhold til tidligere inntekt) i en del tilfeller kan bli svært høy.

Et betydelig høyere barnetillegg i uføretrygden enn for arbeidsavklaringspenger vil dessuten kunne føre til at enkelte ønsker å komme raskt over på uføretrygd. Dette vil kunne redusere den enkeltes innsats for å bli værende i eller komme tilbake i arbeid.

(Kilde: statsbudsjettet.no)

«For det blir nesten det jeg må om du ska kutte flere tusen i barnetillegget i måneden? Som rullestolbruker er boligmarkedet enda vanskelig fordi vi må ha nyere boligere med livsløpsstandard, og de koster også mer. Eller jeg har jo forstått at du mener at jeg bare skal ut å få meg en jobb for å dekke dette tapet», skriver hun på sin Facebook-side.

Hun sier at hun ble varslet av et brev fra NAV om at det ville bli endringer, uten at det ble spesifisert hvor store endringene ville bli.

- Men jeg hadde aldri forventet at de skulle bli så store som dette, sier Stensletten.

28.000 kroner mindre i barnetillegg
Stensletten regnet selv ut hvor mye hun kunne vente seg i tillegg, og svaret hun kom fram til overrasket henne stort. Ifølge Stenslettens regnestykke vil hun få flere tusen kroner mindre i tillegg.

- Mens jeg tidligere fikk 35.000 kroner årlig i barnetillegg, blir dette kuttet til 7000 kroner. Det betyr nesten 2000 kroner mindre i måneden for meg og sønnen min, sier den rullestolavhengige småbarnsmoren fra Husnes i Hordaland.

- Har du hørt noe fra Erna Solberg eller regjeringen etter at du la ut denne statusen?

- Nei, dessverre. Det er det jeg hadde håpet på, sier hun avslutningsvis.

Les Camillas Facebook-oppdatering her:
(saken fortsetter under)


- Statsministeren svarte

Litt før klokken 21.30 svarte statsminister Erna Solberg på henvendelsen fra Camilla:


Mange uføre taper
Mange uføre og barnefamiliene trekkes fram som budsjettets tapere.

Statsminister Erna Solberg.

I en endring som skal gjelde fra 2016, kommer det fram at det blir kutt i barnetillegget for uføre (se faktaboks til venstre i artikkelen). 

- Er du ufør og ikke har arbeidsevne, har gjeld og har barn, så er du en taper i dette budsjettet. Da vil du tape mange tusen kroner, sa forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB til NTB da budsjettet ble klart.

Het potet
Uførerefomen og alt det innebærer av endringer var allerede før statsbudsjettet en het potet.
Før statbudsjettet ble lagt frem gikk Johanna Engen og Velferdsalliansen hardt ut mot arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), som ville at uføretrygd skal skattelegges som arbeidsinntekt.

Velferdsalliansen mener statsråden tar fra de fattige for å gi til de rike.

- Jeg forstår ikke hva han driver med, sa en oppgitt Johanna Engen, styreleder i Velferdsalliansen, til Nettavisen.

- Jeg vil minne om at det var den rødgrønne regjeringen som la frem den nye uførereformen. Saken ble behandlet i Stortinget i desember 2012 (proposisjon 130 L, red.anm). Det ble da bestemt at uføretrygd skulle skattelegges på samme måte som lønnsinntekt. Dette skulle tre i kraft 1. januar 2015, sa Eriksson til Nettavisen.

LES OGSÅ:  - Dette er skammelig, Eriksson!
LES OGSÅ: 
- Jeg er forundret over at de er så negative


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere