*Nettavisen* Økonomi.

- Pensjonsforpliktelsene vil knekke Norge

- Å ha en milliard i gjeld er ikke noe verre enn å ha tre millioner i gjeld - alt handler om å ha verdier nok til å dekke den, sier Asmund Haare. Foto: Adrian Møller Haugen (Nettavisen)

- Vi som er arbeidsføre må jobbe lenger, sier den 65-årige milliardæren. Selv holder han seg ung ved hjelp av sine 1000 ansatte og sin 32-årige samboer.

22.11.14 11:42

Spydeberg-gutten og bondesønnen Asmund Haare, har i mange år levd i skyggen av de litt mer profilerte hotellekongene Petter Stordalen, Christian Ringnes og Olav Thon.

I det stille har Haare bygd opp en milliardformue på hotellkjeden First Hotels i Skandinavia. Kjente hoteller som Grims Grenka og Millenium i Oslo, er under Haares paraply.

- Jeg liker ikke å snakke om penger. Det eneste jeg kan si, er at jeg har det greit, sier Haare.

Han har blitt 65 år gammel, men har ingen planer om å gi seg med det første.

- Så lenge jeg klarer å spasere fra Aker Brygge og hit til kontoret, så skal jeg jobbe.

- Du tar etter Olav Thon, som fortsatt er hyperaktiv i en alder av 91?

- Det store Olav gjør nå, er å inspirere yngre forretningsmenn som meg til ikke å slutte.

Fakta

Asmund Haare om:

- Det er et viktig signal for resten av samfunnet. Når du og din generasjon blir eldre, så er det ikke sikkert at dere får pensjon når dere blir 67 år. Dere må jobbe lenger. Vi har voldsomme pensjonsforpliktelser. Voldsomme.

- Norge må inn i en vanskelig finansiell stilling før vi gjør noe med det, men det kan fort skje. Nå får vi flere og flere pensjonister og det koster mye. De slutter å produsere og går over til å motta. Det får enorme utslag på balansen til AS Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi som er arbeidsføre må jobbe lenger.

- Hvor lenge da?

- Det overlater jeg til ekspertene å spekulere i, men Olav er jo et veldig fint eksempel. Han fyller 92 år neste år. Han er et utrolig forbilde.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter hotellgründer Asmund Haare til «Det store intervjuet».

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter hotellkongen Asmund Haare i «Det store intervjuet». Foto: Adrian Møller Haugen (Nettavisen)


Bondesønnen fra Spydeberg har levd et berg-og-dalbane-liv som mange gründere. I perioder har han hatt meget god råd, mens i andre perioder har han sittet mer i møter med bankene, enn kundene.

- Å være gründer er ikke noe A4-liv, men jeg vil ikke ha levd noe annerledes.

3,5 milliarder i gjeld
- Du hadde 3,5 milliarder i gjeld, selskapene dine tapte mye penger og det var finanskrise. Hva gjør det med en person?

- Det viktigste er å skille mellom deg som person og selskapene dine. Jeg lærte av bestefaren min at man hver kveld skal sette seg ned og tenke gjennom hva man bør være glad for. For det finnes alltid mange fine ting å glede seg over. Jeg har alltid fulgt rådet hans og sovner med positive tanker, for det er i søvnen de verste tankene kommer hvis du ikke er positiv.

Fakta

Andre «Det store intervjuet»


- Så du er en evig optimist?

- Dette fungerer for både optimister og pessimister. Men ja, jeg liker å se det positive i ting.

Under finanskrisen kunne det gått virkelig galt og i 2011 gikk det fra vondt til verre. Da kjøpte han Petter Stordalens danske hotellhelvete. Gjelden økte til 3,5 milliarder kroner, konsernet var feilposisjonert mot långiverne og hadde en gjeldsgrad på nesten 70 prosent av underliggende verdier.

- Jeg var aldri stresset, men vi hadde aldri større utfordringer enn det vi visste vi kunne håndtere.

Det var også i 2011 at Haare tok over Stordalens hoteller i Danmark, en portefølje Stordalen hadde tapt mange hundre millioner på siden han gikk inn i det danske markedet på begynnelsen av 2000-tallet.

Som følge av denne transaksjonen har Petter Stordalen og eiendomskongen Christian Ringnes blitt bitre uvenner. Ringnes, som eide hotellene som Stordalens Choice leide, gikk fra en sikker låntaker til en mer usikker situasjon. Det likte Ringnes dårlig.

I ettertid har beskyldningene haglet, noe som er nøye berørt i Gunnar Stavrums bok om Petter Stordalen. Hvem som har rett, vil ikke Asmund Haare mene så mye om.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Petter tok med seg telefonnummeret! Så når folk ringte for å bo på Hotel Ambassadeur, så kom de til konkurrenten i Drammen, som var eid av Petter! sier Asmund Haare lattermildt, om Stordalens practical joke da han solgte driften av et hotell til Haare. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Mediehuset Nettavisen)


- Det er klart hvis man opplever at man har en garanti som er veldig sikker, men som man plutselig mister, så blir man litt snurt. Ser man fra Petters side, så hadde han en altfor høy husleie som Ringnes ikke ville reforhandle. Petters løsning på dette var å gå ut av det danske markedet.

Ironisk nok var det Petter Stordalen som ble Haares hvite ridder, da han i 2013 kjøpte flere av Haares gullhoteller i Danmark, blant annet designhotellet Skt. Petri, som er godt kjent for mange nordmenn.

Hentet av politiet etter Stordalen-feiring
Det ble behørig feiret på toppen av The Thief, Petter Stordalens nye designhotell på Tjuvholmen i Oslo. Kvelden endte med at politiet ble tilkalt for å eskortere Asmund Haare og to av hans ansatte bort fra instedet BAR Tjuvholmen.

- Vi hadde jo fått i oss noe champagne borte hos Petter på The Thief. Så gikk vi på BAR Tjuvholmen etterpå.

- Vi bestilte en flaske vin, fikk flasken og vi ble bedt om å betale, noe vi gjorde. Så tok de flasken og ba oss om å gå. Det var det som skjedde. Det går ikke for en gutt fra Spydeberg.

Har man betalt og blitt servert, så er det naturlig at man også får mulighet til å konsumere det man har kjøpt. Det var de tydeligvis uenig i her.

- Har man betalt og blitt servert, så er det naturlig at man også får mulighet til å konsumere det man har kjøpt. Det var de tydeligvis uenig i her.

Haare våknet dagen derpå til et oppslag på Nettavisen, hvor hans feiring var utførlig beskrevet.

LES HER: - Dumme kelnere fins det alle steder

- Det er jo nyhetsstoff. Jeg synes det er helt greit. Helt uproblematisk. Det var jo for så vidt riktig.

Han hadde imidlertid all grunn til å feire. Hans økonomiske problemer var atter en gang en saga blott og gjelden ble kraftig redusert

- Fra 2011 til i dag har vi redusert lånet fra 3,5 milliarder til 700 millioner kroner. Det betyr at vi har en gjeldsgrad på 39 prosent og står nå godt rustet til vekst. I tillegg til bedret drift, reforhandlede avtaler og omstrukturering, har vi også solgt fem hoteller for å oppnå dagens stilling.

- Men det er alltid utfordringer når man krymper. Kostnadene må ned og det tar litt tid. Det er nok den største utfordring og vi møter den i første omgang med å få inn franchisehoteller. Hittil i år har vi kapret sju nye hoteller; seks i Sverige og ett i Danmark. Det betyr at vi er større i antall rom i dag enn vi var før salget av Vesterbro, Skt. Petri og Amaranten.

- Likevel blør vi litt på driftssiden, da driftsselskapet trenger noe tid på å omstille seg til den nye situasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Man blir ikke bra, hvis man ikke har vært med på noen nederlag. Og det er jo slik at man ikke kan velge sine tabber, man må ta de som kommer, sier Asmund Haare. Foto: Adrian Møller Haugen (Nettavisen)


Men det er en blødning Haare kan leve med. De underliggende eiendomsverdiene i selskapene han eier er på nesten to milliarder kroner. Gitt at driftsselskapet i et normalår gir et årlig overskudd på 30 til 50 millioner, så nærmer Haare seg to milliarder i verdier.

Selv eier han 74 prosent av holdingselskapet Flying Elephant, mens de to eldste barna fra hans første ekteskap, Simen og Cathrine, eier 13 prosent hver. Sammen med sine to yngre søsken vil de trolig arve alt og sitte med 25 prosent hver.

- De trenes til å bli gode eiere, men vil ikle seg en helt annen rolle enn den jeg har hatt. Nye tider krever nye metoder, og jeg er sikker på at de vil klare dette godt.

Å ha en milliard i gjeld er ikke noe verre enn å ha tre millioner i gjeld - alt handler om å ha verdier nok til å dekke den.

Sine første millioner tjente ikke Asmund Haare på hoteller. Ved siden av å drive gården i Spydeberg som han overtok da faren døde da Asmund var 21 år, solgte han kontor- og datamaskiner.

Bondedriften var et tapssluk, mens maskinsalget gikk smurt og pengene trillet inn. Overskuddet investerte han i ulike bedrifter og i fast eiendom i Oslo.

«Black Monday»-tap
I 1985 prøvde han lykken i USA og Silicon Valley som venture capitalist. Det ble med to år.

- Jeg hadde 50 investeringer i 1987. Fellesnevneren for dem alle etter «Black Monday» i oktober 1987, var at alle gikk dårlig. Jeg brukte to år på en slitsom opprydning.

- Hadde du mye gjeld i den tiden?

- Nei, jeg hadde ikke mye, men jeg hadde nok. Å ha en milliard i gjeld er ikke noe verre enn å ha tre millioner i gjeld - alt handler om å ha verdier nok til å dekke den.

- Men jeg fant løsninger på det. Det var en bra læreperiode.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gunnhild er vel litt eldre, og Petter er jo vesentlig yngre enn meg, sier Asmund Haare om aldersforskjellen på ham selv og samboeren Angelina. Foto: Adrian Møller Haugen (Nettavisen)


Som følge av Silicon Valley oppholdet, hadde Asmund Haare mange it-investeringer i porteføljen.

- Jeg opplevde at min bakgrunn ikke strakk til og at jeg ikke kunne gjøre gode nok vurderinger i forkant av investeringene. Da bestemte jeg meg for at jeg skulle investere i noe jeg hadde bedre forståelse for.

- Da falt jeg ned på eiendom. Og hvis man ikke skal inn i kirker eller rådhus, så var hoteller det fineste.

- Hvordan kom du i gang?

- Jeg fikk agentur for Choice i Skandinavia på slutten av 1980-tallet.

Reddet av Røkke
I 1993 tok han et ordentlig jafs av det skandinaviske hotellmarkedet da han overtok Sara Hotelfastigheter AB. Dette var et hotelleiendomsselskap og søsterselskapet til Sara Hotels AB, som på denne tiden var Skandinavias største hotelloperatør.

De mente selv at det var verdt mellom 800 millioner og en milliard svenske kroner. Jeg fikk det for fem millioner.

Han hadde prøvd seg ett år tidligere, men da fikk han ikke gehør for sitt bud på 218 millioner svenske kroner. Litt over et år etter gikk Sara konkurs.

- Jeg fikk tilbud om å kjøpe eiendomsselskapet. De mente selv at det var verdt mellom 800 millioner og en milliard svenske kroner. Jeg fikk det for fem millioner.

- Et bra kjøp?

- Absolutt, det står igjen som en god forretning. Men jeg tapte også en rettsak mot Uni Storebrand som følge av overtagelsen og fikk et krav mot meg på 350 millioner kroner.

- Etter å ha vært gjennom saker både i Tingsretten og Svea hovrätt kontaktet jeg Kjell Inge Røkke som sa seg villig til å kjøpe fordringen av UNI Storebrand. Vi kom til et forlik hvor jeg betalte Røkke 225 millioner kroner.

- Men det ble en grei løsning for deg uansett?

- Ja, det var uansett en veldig bra deal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjell Inge Røkke beilet Asmund Haare ut med 225 millioner svenske kroner etter at Haare hadde tapt et søksmål. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)


Asmund Haare bygget så opp en velfungerende franchisekjede under Choice-brandet, men det ble snart klart at lønnsom drift var umulig gitt de rådende betingelsene.

- Vilkårene fra Choice International i USA var altfor dårlig, så jeg forsøkte å få en annen deal med dem. Det var de ikke interessert i, så startet jeg First Hotels i 1993.

- Men Stordalen har fått det til?

- Ja, men han fikk garantert langt bedre vilkår enn jeg hadde.

Practical joke av Stordalen
Petter Stordalen overtok Choice-kjeden i Skandinavia i 1996. Siden har Asmund Haare og Stordalen vært bitre konkurrenter, men gjør fra tid til annen forretninger sammen.

Blant annet kom Stordalen til Haare og ba ham kjøpte driften av Hotel Ambassadeur i Drammen.

Petter tok med seg alt mulig rart og alle småting som toalettruller. Og ikke minst telefonnummeret! Så når folk ringte for å bo på Hotel Ambassadeur, så kom de til konkurrenten i Drammen, som var eid av Petter! ha ha.

- Det ville jeg gjerne, men oppdaget at Petter tok med seg alt mulig rart og alle småting som toalettruller. Og ikke minst telefonnummeret! Så når folk ringte for å bo på Hotel Ambassadeur, så kom de til konkurrenten i Drammen, som var eid av Petter! ha ha.

- Man må tydeligvis tenke på alt, når man dealer med Petter?

- Ja, det er jo også en måte å se det på.

- Hva sa han da du konfronterte ham med det?

- Han lo og syntes det var en strålende practical joke.

Klikk på bildet for å forstørre.

I toppetasjen her på Aker Brygge koser Asmund Haare seg sammen med familien i en 350 kvadratmeter stor leilighet. Foto: (Google StreetView)


Likt med mange gründere som er gift med jobben, så har også Haare måtte se et fallert ekteskap bak seg.

- Jeg var gift med Karen i over 30 år, men i 2004 gikk vi fra hverandre. Vi er fortsatt gode venner.

- Da ble du spellemann. Var du lik Petter og koste deg på Stravinsky?

- Nei, nei. Bortsett fra hotellinteressen, så er nok Petter og jeg veldig forskjellige.

- Men du har noen fete biler i garasjen?

- He, he. Det har jeg.

- Så dere er litt like?

- Joda, han liker jo biler han også. Jeg bruker en Range Rover til daglig, så har jeg en Ferrari, som jeg kjøpte til meg selv i 50-årsgave, fordi jeg hadde vært så flink.

- He, he. Hvem fortjener vel ikke det? Det er det som kalles 50-årskrisa?

- Nei da. Jeg hadde ingen 50-årskrise og heller ingen 40-årskrise. Nå er Ferrarien blitt 15 år, men jeg bruker den altfor lite. Sønnen min på to år synes den helt fantastisk, så de gangene jeg bruker den nå, er det ofte på hans initiativ. Så når vi to er ute på tur, hender det at vi starter opp den. Da har vi det gøy, he, he.

Angelina på 32 holder Asmund ung
- Ferrarien hjalp vel litt med å finne ny samboer også?

- Ha, ha. Nei, nei. Jeg må innrømme at jeg har hatt Angelina med på tur en gang, men det er også den eneste turen hun har vært med på. Hun synes det er flaut.

- Når traff du henne?

- Jeg traff henne i 2008.

- Så midt i finanskrisen?

- Ja, da dukket hun opp.

- Viktig å ha noen man er glad i i krisetider?

- Du vet at symbolet for krise og mulighet, er likt på kinesisk. For i kriser dukker det alltid opp mange muligheter.

- Hvor traff du henne? Internett er jo vanlig i disse tider.

- Jeg trengte noen som kunne hjelpe meg med å få et sunt kosthold, og der var hun ekspert. Sånn startet det. Vi ble kjærester, så fikk vi noen barn.

- Angelina. Et eksotisk navn. Hvor kommer Angelina fra?

- Fra Hammerfest.

- Det var det første jeg tenkte på når jeg hørte navnet.

- He, he. Hun kom fra Russland da hun var 10 år og vokste opp i Hammerfest.

- Og hvor gammel er hun?

- 32 år.

Gunnhild er vel litt eldre, og Petter er jo vesentlig yngre enn meg.

- Så enda en likhet med Petter Stordalen?

- Ha, ha. Gunnhild er vel litt eldre, og Petter er jo vesentlig yngre enn meg.

Asmund Haare og Angelina er samboere, og fikk i 2010 en liten jente, Randi Sofie og i 2012 kom lille Marcus Andrea etter.

- Du er jo ingen ungkalv lenger. Hvordan er det å bli småbarnsfar i din alder?

- Jeg er jo bare 65. De to småbarna mine gir meg mye energi. Det gjør jo at jeg holder meg mentalt ung. Dessverre trener jeg ikke nok.

- Men du har ingen unnskyldning for ikke å gjøre det. Du har jo et eget treningsrom i leiligheten på Aker Brygge?

- Du vet det, ja! Men du har helt rett. Jeg har ingen unnskyldning.

Leilighet til 40 millioner
Asmund Haare bor i en av Oslos feteste leiligheter på Aker Brygge. I utgangspunktet var det tre leiligheter, som Haare har slått sammen til en luksusleilighet på nærmere 350 kvadratmeter. Verdien er trolig langt over 50 millioner kroner.

- Jeg har en leilighet hvor det er god plass til oss fire og et treningsrom. Vi trives veldig på Aker Brygge. Et fantastisk sted.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skolegang står i sentrum for Amani hvor Haare gir millioner av kroner.


Sponser barnehjem med millioner
I mange år har Asmund Haare sponset et barnehjemmet Amani i Tanzania. I 2006 tok en kompis kontakt.

- Det er et barnehjem i en by som ligger ved foten av Kilimanjaro.

- Jeg har en legekompis, Gunnar, som arbeider gratis på et sykehus i Tanzania i ni måneder i året, og jobber å sykehuset i Drammen de siste tre månedene, for å ha råd til det. En fantastisk person. Han ringte meg og sa at de trengte penger til et barnehjem. Jeg reiste ned og besøkte dem.

Barnehjemmet heter Amani, som betyr fred på swahili, noe hjemmet tilbyr sine 250 barn som til enhver tid bor her.

LES HER: Asmund bruker millioner på gatebarn

Asmund Haare liker hotell bedre enn politikk. Men når det kommer til rammer for hans kjære reiselivsnæring, så engasjerer han seg mer enn gjerne.

- Det viktigste er å promotere Norge som nasjon. Vi ser at den internasjonale turismen er en næring i vekst og jeg tror man heller skulle bevilget 40 millioner kroner mer til å fremme Norge enn å kutte 40 millioner som det er lagt opp til i budsjettforslaget fra regjeringen. Blir kuttet vedtatt, så er det ikke mye igjen.

- Så Erna og Siv skuffer?

- Jeg stemmer ikke på politiske partier, men personer. Men de har en vanskelig situasjon, siden de sitter i en mindretallsregjering.

- Man kan ikke velge sine tabber
Asmund Haare har nesten aldri hatt det bedre. Ungene holder ham mentalt ung, og forretningene går bra.

- Er det noe du angrer på i karrieren din?

- Jeg tror ikke det. Jeg har hatt det veldig fint i livet mitt. Man tar jo hele tiden gode beslutninger, og mindre gode beslutninger. De siste tar man tak i, og lærer av.

- Man blir ikke bra, hvis man ikke har vært med på noen nederlag. Og det er jo slik at man ikke kan velge sine tabber, man må ta de som kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag