NA24.no

- Pensjonen i offentlig sektor fremstår som helt urimelige sammenlignet med de fleste i privat sektor med politikernes pensjoner som de aller verste, sier Jan Petter Sissener.
- Pensjonen i offentlig sektor fremstår som helt urimelige sammenlignet med de fleste i privat sektor med politikernes pensjoner som de aller verste, sier Jan Petter Sissener. Foto: Paul Weaver (Side2)

- Vi kan jo ikke bare innvilge oss 20 års ferie på slutten av livet

Sist oppdatert:
- Dette viser hvordan det offentlige maktapparatet durer frem. Dette med pensjon har gått helt av hengslene.

Nettavisen-blogger og finansnestor, Jan Petter Sissener, mener at det må stilles samme krav i offentlig sektor, som i privat sektor, når det gjelder krav til lønnsomhet.

Nettavisen skrev mandag at NRK sitter på en udetonert pensjonsbombe på 1,4 milliarder kroner.

LES HER: NRK sitter på en udetonert bombe

- Dette viser hvordan det offentlige maktapparatet durer frem. Det gjør jo hele offentlige sektor. Det må en pensjonsreform til, sier Sissener til Nettavisen.

- Dette burde offentlig sektor gjort for lenge siden, men når det er andre som betaler gildet, er det veldig lett å forsyne seg grådig. Vi har rett og slett ikke råd lenger, fortsetter han.

Sissener viser til den tyske rikskansleren Otto von Bismarck, som av mange på høyresiden regnes som velferdsstatensfar i Tyskland på slutten av 1800-tallet. Bismarck innførte blant annet den første pensjonsordningen for arbeidere over 70 år i 1889. Da var forventet levealder mye lavere.

- Dette med pensjon har gått helt av hengslene. Da vi satte 67 år var forventet levealder mye lavere enn i dag. Vi kan jo ikke bare innvilge oss 20 års feire på slutten av livet, sier Sissener.

Som man ser av grafen under har forventet levetid som pensjonist gått i taket siden Folketrygden ble innført i 1967.

Forventet levealder er ventet å stige i årene som kommer.

- Helt urimelig pensjon
NRK hadde ved starten av fjoråret totalt 4.202 yrkesaktive og 1.259 pensjonister som omfattet pensjonsordningen.

På vel to år har pensjonskostnadene økt med 50 prosent til over en halv milliard kroner. Bokført ytelsesbasert pensjonsgjeld ved utgangen av 2012 var på 3,3 milliarder kroner.

I tillegg kom ikke-bokførte pensjonsforpliktelser på over 1,4 milliarder kroner, som tilsvarer hele NRKs bokførte egenkapital.

- Pensjonen i offentlig sektor fremstår som helt urimelige sammenlignet med de fleste i privat sektor med politikernes pensjoner som de aller verste, sier Sissener.

Stortingspolitikerne og regjeringsmedlemmer får avsatt:
6,03 prosent av lønn mellom 0 og 7,1 G
24,13 prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere