NA24.no

Opecs generalsekretær, Abdalla el-Badri, sa på torsdagens Opec-pressekonferanse Opec ikke har noe offisielt prismål, men forsøker å finne en fair balanse mellom forbrukernes interesse og oljeprodusentene.
Opecs generalsekretær, Abdalla el-Badri, sa på torsdagens Opec-pressekonferanse Opec ikke har noe offisielt prismål, men forsøker å finne en fair balanse mellom forbrukernes interesse og oljeprodusentene. Foto: Samuel Kubani

- Vi må ikke få panikk

Sist oppdatert:
Bare få sekunder etter at Kuwaits oljeminister sa «no change», så stupte oljeprisen mer enn en dollar per fat.

WIEN (Nettavisen): De 12 oljeministrene brukte nesten tre timer på å diskutere hva de skulle gjøre med den rekordlave oljeprisen.

Førstemann som kom ut, var Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Det eneste han sa, var at var blitt enige og at pressen måtte vente på kunngjøringen. Så hastet han ut i den ventende svarte Mercedesen.

Så kom Kuwaits oljeminister Ali al-Omair. Han hastet ut, men idet han passerte Nettavisen, sa han de forløsende ordene: - No change.

Gunnar Stavrum er på Opecs skjebnemøte i Wien.

Sekunder senere stupte oljeprisen fordi markedet forstod at Opec ville fortsette sin politikk med å produsere 30 millioner fat om dagen – og styre rett mot en situasjon med 1,8 millioner fat for mye på markedet neste år.

Les også:
Oslo børs stuper
Panikk i oljemarkedet
Kronen dundrer i bakken

- Vi må ikke få panikk
Opecs generalsekretær, Abdalla el-Badri, sa på pressekonferansen etterpå at Opec ikke har noe offisielt prismål, men forsøker å finne en fair balanse mellom forbrukernes interesse og oljeprodusentene.

-Vi må ikke få panikk, men se litt an hvordan markedet reagerer, sa el-Badri, og la til at situasjonen er helt annerledes enn da han for noen år siden uttalte at 100 dollar per fat kunne være en balansert oljepris.

-Oljeministrene har blitt enige om å fortsette med et tak på 30 millioner fat om dagen de seks neste månedene, sa el-Badri, og opplyste at neste Opec-møte er 5. juni.

(Saken fortsetter under videoen)


Bryter egne kvoter
Opec-landene er notoriske i å bryte egne kvoter. I løpet av de siste 38 månedene har Opec overprodusert hele 34 måneder. Skulle de klare å få produksjonen ned på 30 millioner fat, betyr det rundt 200.000 færre fat råolje på markedet hver dag.

Som altid lovet medlemslandene å følge kvotene lojalt.

Men dramatikken er på ingen måte over i markedet, og oljeministrene uttalte at det er nødvendig å være på vakt gitt usikkerheten og risikoen i verdensøkonomien, og ga Opec-sekretariatet ordre om å følge utviklingen nøye.

«Ikke det jeg ønsket»
Den mest misfornøyde oljeministeren etter møtet var Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh. Da han ble overfalt av reporterne på vei ut, sa han at han ikke var sint, men at beslutningen “ikke er slik jeg ønsket den”.

Flere av de fattige Opec-landene har desperate ønsket en høyere oljepris, men de gulfstatene med Saudi-Arabia i spissen valgte å overkjøre Iran og Venezuela.

(Saken fortsetter under bildekarusellen)

  • Dagens taper er Irans oljemininster Bijan Namdar Zangeneh, som her er omringet av reportere. Han sier at beslutningen ikke er slik han ønsket den.
  • Kuwaits oljeminister Ali al-Omair startet et oljeprisras da han fortalte reporterne at Opec ikke ville kutte produksjonen.
  • Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi kom først ut av møtet, men ville ikke si hva oljeministrene var blitt enige om.
  • Det mest dramatiske Opec-møtet på nesten 30 år, tiltrakk seg mer enn 250 reportere fra hele verden.
  • Opecs generalsekretær Abdalla el-Badri sier at Opec ikke må få panikk, men se an hvordan markedet reagerer.
  • Nigerias oljeminister Diezani Alison-Madueke (i rødt hodeplagg) ble formelig beleiret av reportere, og slapp først ikke ut gjennom døren.

ANNONSE


Rekordlav oljepris
Etter Opec-møtet falt oljeprisen til det laveste nivået på mer enn fire år.

Nordsjøoljen er nå under 75 dollar per fat, et fall på over tre dollar fra i går.

I Nasjonalbudsjettet beregner regjeringen med at den norske staten taper 4,2 milliarder kroner i kontantstrøm per tikrone oljeprisen blir lavere i hele 2015.

Dersom raset på 1,7 dollar i sekundene etter at Kuwaits oljeminister sa “no change” blir varige ut neste år, kostet markedets reaksjon på uttalelsen den norske statskassen rundt 4,5 milliarder kroner.

Som en oljeanalytiker sa underveis i dagens krisemøte: - Dette er det mest dramatiske Opec-møtet på 30 år.

Les også:


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere