Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- 10.000 lærere skal få påfyll

I KLASSEROMMET: Høyre-leder Erna Solberg hadde med seg Oslos skolebyråd Torger Ødegård, også han Høyre-mann, da de besøkte sommerskolen på Nydalen videregående.
I KLASSEROMMET: Høyre-leder Erna Solberg hadde med seg Oslos skolebyråd Torger Ødegård, også han Høyre-mann, da de besøkte sommerskolen på Nydalen videregående. Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Høyre har sluppet katta ut av sekken når det gjelder skoleløftet og lover to milliarder kroner for å styrke lærernes mattekompetanse.

NYDALEN (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag presenterte Høyre-leder Erna Solberg et nytt og konkret skoleløfte fra Høyre på Nydalen videregående skole i Oslo:

- Ti tusen lærere skal få mattepåfyll ved en ny regjering, lover Solberg.

Da skal etter- og videreutdanning av lærere trappes kraftig opp.

- Vi begynner med matematikk, og vi begynner med grunnskolen. Dette løftet skal sikre at alle elever får et undervisningstilbud på et høyt nivå i dette faget, sa Høyre-lederen foran pressen på Nydalen videregående, der det nå er full aktivitet med Oslo kommunes sommerskole.

Elever på ungdomstrinnet og videregående får matteundervisning av studenter som sikter seg mot lærerjobb. Da Høyre-lederen stakk innom et av klasserommene var tavla fulltegnet med andregradsligninger.

Du kan ta Nettavisens valgtest her!

Tar tak i 10.000 lærere
- I løpet av fem år er målet at ti tusen lærere i grunnskolen skal få tilbud om videreutdanning innen matematikk, ifølge Solberg.

Prislappen blir ifølge Høyre på rundt to milliarder kroner i løpet av perioden.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var raskt ute på Twitter og kommenterte Høyres valgkamputspill:

«Nå har visst Høyre gått tom for ideer. Matteløft er vi igang med for lengst! Med gode resultater så langt og ambisjoner videre. Velkommen etter!», lød hennes kommentar.

Men fra Høyres side er de langt fra fornøyd med de rødgrønnes satsing på skole og lærere. Behovet for et kompetanseløft for lærerne er stort, understreket Erna Solberg på pressekonferansen. Hun sa at behovet også er til stede på andre fagområder og at lese- og skriveopplæringen også må få oppmerksomhet, men sa at Høyre vil begynne med mattematikk.

Mange stryker
- Skolen har store utfordringer når det gjelder matematikk. Ingenting er viktigere for å rette opp denne situasjonen enn å bedre lærernes kompetanse. Derfor vil Høyre prioritere å gi lærere videreutdanning i matematikk, mener hun.

Og tallenes tale er sørgelig lesning:

  • Matematikkeksamen våren 2013: 63 prosent av grunnskoleelevene får karakteren 3 eller lavere.
  • Avsluttende matematikkeksamen på videregående skole 2012: tre av ti elever styrker. Snittkarakteren var 2,5.

Mattemilliarden
Det vil koste rundt to milliarder kroner å gi 10.000 lærere nødvendig faglig påfyll i matematikk.

- Men dette vil være vel anvendte penger. Grunnen til at vi prioriterer dette er at vi stiller høye krav til nye og eksisterende lærere om at de har god faglig kompetanse , sier Solberg.

Bakteppet er at flere læresteder høsten 2012 meldte om rekordhøy stryk i matte-eksamen for lærerstudenter. I 2013 strøk fortsatt én av tre studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Det er fare for at den store andelen som sliter i matematikk, fører til at problemene forplanter seg, også til nye lærere, frykter Solberg.

Frp: - Veldig bra!
Frps Tord Lien sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Han støtter forslaget til Høyre:

- Dette synes vi i Frp er veldig bra. Vi har også sagt at vi vil satse mer på etter- og videreutdanning av lærere, så i løpet av en fire års periode bør det være realistisk med Høyre og Frp ved roret, sier Lien til Nettavisen.

- Kommer Frp til å komme med noen egne skoleløfter i valgkampinnspurten?

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har blinket ut våre satsningsområder, og der vil det komme saker fortløpende, sier han.

- Skuffende
- Dette var skuffende tynt fra Høyre. Det krafttaket de nå lanserer er på 400 millioner i året, et beløp som ligget under hva Stoltenberg lovet for 6 uker siden, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen fra Arbeiderpartiet.

Hun understreker at dagens resultater i matte ikke er tilfredsstillende og den sittende regjeringen ønsker å øke satsingen på dette feltet.

- I hver klasse er det elever som kjeder seg i årevis på grunn av for enkle oppgaver. Vi vil hjelpe fram disse elevene ved å skaffe flere nettbrett med stimulerende matte-software. I tillegg til satsingen på matematikk, vil vi øke skoleuken med to ekstra timer på ungdomsskolen, sier hun.

Her er Arbeiderpartiets matteløfter

  • Styrke matematikkundervisningen, sikre at alle elever lærer seg de fire regneartene og legge mer vekt på matematisk forståelse og problemløsning.
  • Innføre to nye uketimer i matematikk på ungdomstrinnet.
  • Sørge for kompetanseheving og kompetansekrav hos lærerne samt utvikling av bedre undervisningsmetoder for å styrke opplæringen i matematikk.
  • At alle fylker legger til rette for at elevene kan spesialisere seg på realfag på høyt nivå.

Også opptatt av lønn
I Nydalen spurte Nettavisen Erna Solberg om lekkasjen av dyktige og kompetente lærere til næringslivet og om Høyre også kan love lærerne høyere lønn.

- Vi ønsker å gjøre mer for å styrke lærernes karrierevei i klasserommet der mulighetene for økt lønn også styrkes, men lønn som sådan får vi ta i de vanlige forhandlingsrundene, svarte Solberg.

HTML EMBED

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!