*Nettavisen* Økonomi.

- 10.000 vil dø

Et amerikansk angrep på Irans atomanlegg vil ta livet av 10.000 mennesker og starte en ny krig i Midtøsten konkluderer en rapport publisert søndag.

13.02.06 06:11

Rapporten Iran: Consequences of a War ble publisert av Oxford Research Group søndag. Den uavhengige «tenketanken» har sett på hva konsekvensene av et amerikansk angrep på Irans atomanlegg vil være. Det har den siste tiden vært stadige rykter om at et slikt angrep kan være nært forestående.

- Ekstremt farlig konflikt
Ifølge The Sunday Telegraph har taktikere som jobber nært med forsvarsminister Donald Rumsfeld identifisert målene, og hvilke våpen som trengs for å slå dem ut. Avisen skriver også at Storbritannia kan bli dratt inn i en slik krig, hvis amerikanerne benytter bombefly stasjonert i England i angrepene.

Presisjonsbombing av anleggene vil kunne sette Irans atomprogram ti år tilbake i tid, men iløpet av en måned vil situasjonen i regionen være en «ekstremt farlig konflikt», sier rapportens forfatter, professor Paul Rogers i avisen.

Oljemangel
Blant konsekvensene lister rapporten faren for angrep på oljetankere i den Persiske gulfen, og eventuell spredning av atomavfall over store deler av regionen. Hvis iranske myndigheter svarer på et tenkt angrep med å angripe oljetransporten kan det føre til oljemangel over hele den vestlige verden.

En annen konsekvens vil i følge professor Roberts være en enda sterkere samling av anti-vestlig holdning blant de islamske landene. Han frykter en væpnet konflikt ikke bare vil involvere Iran og USA, men at andre Gulf-stater og Israel vil bli blandet inn i krigshandlingene.

- Vil sette opp farten
Professoren, som til vanlig jobber ved instituttet for fredsstudier ved Bradford University, skriver også at en bakke-invasjon av Iran vil være nærmest umulig så lenge USA har 130.000 tropper i Irak, og om lag 18.000 i Afghanistan.

Han frykter og at Iran vil sette opp farten på sitt atomprogram, samtidig som de trekker seg fra ikke-spredningsavtalen. Dette er noe de har truet med å gjøre allerede.

- Særs farlig valg
- En militær løsning på den nåværende krisen er et særs farlig valg, og burde ikke være aktuelt. Alternative løsninger må forsøkes, uansett hvor vanskelig dette vil være, konkluderer rapporten.

The Oxford Group spådde før invasjonen av Irak at USA ville klare å kaste Saddam Hussein, men at landet ville bli et arnested for militante opprørere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.