NA24.no

- 105.000 uten jobb til jul

Foto: Eirik Baardsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Men NAVs bilde er ikke helsvart.

NAV forventer at 105 000 personer kommer til å være arbeidsledige ved utgangen av året. Det er 30 000 flere enn ved utgangen av april.

- Ikke helsvart
Men bildet er heldigvis ikke helsvart, ifølge de nye prognosene som presenteres i NAV-rapporten «Arbeid og velferd i dag».

- Vi må innstille oss på en periode med høyere ledighet enn vi har hatt de siste årene, men det er nyanser. Enkelte bransjer går bra og offentlig sektor vil fortsatt ha et høyt sysselsettingsbehov, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Vekst i ledigheten
I perioden fra oktober i fjor til april i år har den registrerte ledigheten økt med 27 000 personer, justert for vanlige sesongvariasjoner. Ledighetsveksten har de siste månedene vært sterkere enn ved lavkonjunkturen på slutten av 80-tallet.

Den registrerte ledigheten ventes å øke fra 42.600 i 2008 til 80.000 i 2009, og videre til 115.000 i gjennomsnitt i 2010. Dette innebærer at det på slutten av inneværende år vil være omtrent 105.000 ledige.

Antallet ledige stillinger har gått sterkt tilbake det siste halvannet året og fallet i sysselsettingsforventningene i NAVs bedriftsundersøkelsen er rekordhøyt.

Unge menn rammes hardt
Det er spesielt blant de yngre at ledigheten øker sterkt. Bygge- og anleggsarbeid, samt industriarbeid, er fremdeles de to yrkesgruppene som har den sterkeste veksten i antallet ledige - med en økning på 221 og 133 prosent siste året.

Fordelt på kjønn er ledighetsraten for unge menn nesten dobbelt så høy som for kvinner. Det skyldes at flere menn enn kvinner arbeider i de mest konjunkturutsatte næringene, som industri og bygg og anlegg.


Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minrente:Så lett bytter du bank
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener
Meglerguiden:Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere
(Alle tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere