*Nettavisen* Økonomi.

- 200-kronersgrensen bør reduseres

Foto: (Montasje)

- Det er først nå vi virkelig trenger tollgrensa.

Diskusjonen rundt tollgrensen har gått høyt etter det ble klart at den påtroppende regjeringen ønsker å heve tollgrensen fra dagens nivå på 200 kroner.

Tollgrensen er beløpsgrensen du kan føre innn til Norge ved netthandel uten å måtte betale merverdiavgift og toll, og dermed også slipper unna Postens fortollingsgebyr på 133 kroner.

Nettgründer Einar Øgrey Brandsdal tok tidligere denne uken til orde for å unnta varer i Norge merverdiavgift tilsvarende tollfrigrensen.

- Skal det være slik at det blir momsfritak opp til 1000 kroner for handel i utlandet, så må vi i så fall gjøre det samme i Norge, og fjerne moms på varer opp til samme nivå. Det kunne jo vært en god idé - ja, det vil bli moro! sa Brandsdal.

Les også: - Fjern moms på alle varer under 1000 kroner

Han frykter et massivt tap av arbeidsplasser i Norge som følge av økt utenlandshandel.

- Sett ned tollgrensen

Nå kaster også Virke seg inn i debatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Virke)

- Netthandelen truer allerede tusenvis av norske arbeidsplasser, og selv en liten heving av tollgrensen vil gi dramatiske resultater. Her har ikke regjeringspartiene tenkt seg om i det hele tatt, og jeg tror de vil snu, sier Harald J. Andersen, direktør i Virke i en pressemelding.

Han viser til at 365.000 mennesker i dag jobber i varehandelen, og at det er den største sysselsetteren i Norge utenom offentlig sektor.

- Da er det ingen grunn til at vi skal subsidiere utenlandske nettbutikker med høyere tollgrense. Jeg tør ikke tenke på hva som vil skje hvis grensen heves til 1000 kroner, slik FrP har foreslått. Butikkdøden blir trolig størst der tilbudet fra før er minst, så dette er direkte distriktsfiendtlig politikk, sier Andersen.

Han kjøper på ingen måte argumentet om at tollgrensen har stått stille siden 1975, og dermed bør justeres.

- Noen mener at det da er på tide den heves. Det er vi absolutt ikke enig i. Vi må huske at netthandel ikke har vært et alternativ før de siste årene. Det er først nå vi virkelig trenger tollgrensa. Den burde heller blitt senket, sier Andersen.

- Må flytte til Sverige

Virke bruker den norske butikkjeden Sprell som eksempel. Selskapet har 20 prosent av omsetningen sin på nett.

- Vi har størst vekst i nettbutikken vår, og her er snittkjøpet er i dag 750 kroner. En heving av grensa til 1000 kroner får åpenbart dramatiske konsekvenser, sier Alexander Arnesen som grunnla Sprell.

Han må i så fall vurdere å legge lageret på andre siden av grensa.

- Våre fremste konkurrenter på nett er basert i Sverige, og de har norske nettsider med .no-adresser.

Söta bror har et lavere kostnadsnivå. I tillegg frakter Bring varene billigere fra Sverige til Norge, enn internt her til lands. Denne kombinasjonen gir definitivt et konkurransefortrinn for Sverige-baserte firmaer. Lave fraktkostnader gjør det også enkelt å splitte forsendelsene for å komme under grensa, sier Arnesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.