*Nettavisen* Økonomi.

- 200.000 vil bli arbeidsledige

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Januar bekrefter analysene. - Nå kommer arbeiderkrisen, mener professor.

22.01.09 08:18

Analysene for arbeidsmarkedet i 2009 er krystallklare, arbeidsledigheten skal opp. Sist ut var DnB Nor Markets som forutså 90.000 arbeidsledige i løpet av 2009 og 2010. Les analysene her

Samtidig har SSB satt sine prognoser til ledighet på 4,6 prosent av arbeidsstokken ved utgangen av neste år.

- Analysene er alt for optimistiske, mener økonomiprofessor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole.

- Mer alvorlig enn som så
Og han er bekymret for utviklingen fremover.

- Det er ikke til å komme vekk ifra at dette er en stor krise, den største vi har sett siden 90-tallet. SSB sine analyser er knapt 0,1 prosent høyere enn ledighetsprosenten i 2005, og da var det ingen som merket at det var noen krise engang, sier Salvanes til Nettavisen.

Salvanes forteller at han tidligere var optimistisk i henhold til finanskrisen, men at det ikke lenger er en realitet.

- Til tross for bankpakken i fjor høst, er bankproblemene ennå ikke løst. Nå kommer i tillegg realøkonomien inn. Norge har en svært åpen økonomi, med mer enn 50 prosent av alt vi produserer i eksport. Da er det klart at vi rammes hardt når det går dårlig i verdensbildet, forklarer Salvanes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stadig flere konkurser
Og hittil har januar gjort sitt for å bekrefte påstanden.

Da årets første måned fremdeles har noen dager igjen, er ikke fullstendige statistikker for arbeidsmarkedet fullført. Likevel peker foreløpige tall i negativ retning.

Ifølge Ravninfo gikk har hele 263 bedrifter fått kroken på døren hittil i år.

Samtidig bekrefter arbeid- og velferdsetaten NAV merkbar økning i sin trafikk, i likhet med Næringslivets Hovedorganisasjon NHO.

- Antall konkurser er utvilsomt en viktig indikator for å måle arbeidsledighet. Enda viktigere er likevel å se på alle som nedbemanner arbeidsstokken. Det er disse to drivkreftene som driver arbeidsledigheten, og med det utgangspunkt mener jeg arbeidsledigheten fort vil komme ramme 200.000 av arbeidsstokken i Norge, sier Salvanes.

Rekord pågang
Krisen har for lengst gjort seg gjeldende i form av økt trafikk på arbeid- og velferdsetaten NAV.

Nettstedet opplyser at de i løpet av forrige uke økte trafikken sin med mer enn 80.000 flere brukere, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi har aldri tidligere registrert en så stor trafikk på våre sider som nå. Januar er en måned hvor mange melder seg arbeidsledige, men pågangen blir ekstra stor nå når ledigheten øker kraftig, sier Yngvar Åsholt, direktør i NAV.

Åsholt har fått meldinger fra flere fylker som opplever stor trafikk av personer som melder seg arbeidsledige ved NAV-kontorene.

– Det blir spesielt mye å gjøre på enkelte av våre kontorer når hjørnesteinsbedrifter legger ned eller permitterer et stort antall ansatte, avslutter Åsholt.

NAV publiserer sin endelige oversikt over antall arbeidsledige i januar ved utgangen av neste uke.

- En klar sammenheng
Direktør for Næringspolitikken i NHO, Petter Brubakk, mener det er viktig å ikke dramatisere situasjonen mer enn nødvendig. Samtidig peker han på at det utvilsomt er en vanskelig tid for sysselsettingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NHO.

- Det er en relativt klar sammenheng mellom konkurs og ledighet, og det er liten tvil om at konsekvensene lager problemer for sysselsettingen, sier Brubakk til Nettavisen.

Videre bekrefter han at NHO stadig merker økt pågang fra arbeidsgivere.

- Vi registrerer løpende pågang i antall arbeidsgivere som nå ønsker hjelp og rådgivning til å håndtere situasjonen, forteller Brubakk.

Og tiden vil bli vanskelig for dem som rammes, skal vi tro den næringspolitiske direktøren.

- Det å få seg en ny jobb og komme raskt tilbake i arbeidslivet, vil være vanskelig i en tid da ledigheten stiger og den økonomiske veksten faller. Her er det viktig å arbeide med tiltak som minimerer antallet som mister jobben, og samtidig sikre økonomisk vekst, sier Brubakk.

- Lys i tunnelen
Til tross for dystre utsikter for den kommende tiden, har økonomiprofessor Salvanes likevel troen på at Norge vil komme seg helskinnet ut av krisen.

- Det er ingen grunn til å tro at dette er enden av verden, og i løpet av en to tre år vil vi se en opptur, tror Salvanes.

- Norge har evnen og midler til å bekjempe dette. I tillegg er verdensøkonomien generelt tidlig ute og tar krisen på alvor, avslutter Salvanes.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.