*Nettavisen* Økonomi.

- 2008 blir et tregt år

Foto: (Scanpix)

IMF tror 2008 vil gi signifikant lav økonomisk vekst. USAs finansmarked får skylden.

29.01.08 22:42

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I en publikasjon utgitt av Det internasjonale pengefondet IMF tirsdag, kommer det frem at de spår lavere internasjonal økonomisk vekst i tiden som kommer. Pengefondet setter opp tre punkter som de sentrale for at veksten vil stagnere.

NA24 - din næringslivsavis

De tre punktene som trekkes frem er:

  • Finansiell turbulens skyggelegger verdens vekstprospekter.
  • USAs økonomiske vekst bremses kraftig, med svakere industriell og privat aktivitet.
  • En liten nedgang i Kinas vekst kan lindre overopphetingsfrykten.

Ned til 4,1 prosent
Derfor har altså det internasjonale pengefondet IMF redusert prognosen for den økonomiske veksten i verden i 2008.

IMF mener den globale økonomien nå vil vokse med 4,1 prosent i 2008, noe som er en reduksjon på 0,3 prosentpoeng av den forrige prognosen. I fjor vokste den globale økonomien til motsetning med 4,9 prosent. USAs økonomi vil vokse 1,5 prosent i år, tror IMF, noe som er 0,4 prosentpoeng mindre enn hva man tidligere trodde.

Denne signifikant lavere veksten er ifølge IMF uunngåelig, noe som varsler at en gjenoppbygging av verdens finansmarkeder viser seg å være en kompleks oppgave.

- Steg i riktig retning
IMFs talsmann Masood Ahmed sier Feds nylige rentekutt på 0,75 prosentpoeng likevel var et steg i riktig retning. Han sier det var på sin plass og at det var svært hjelpsomt i oppgaven med å få verdensøkonomien på beina igjen. Likevel førte rentekuttet til at børsen falt kraftig, da flere investorer fryktet beslutningen kom fordi vi er på vei inn i en resesjon, og om amerikanske problemer vil dra med seg hele verden ned i sumpen.

Men veksten vil likevel ikke være på langt nær like høy som i fjor, og det er det amerikanerne som har hovedskylden. IMF trekker frem det amerikanske boligmarkedet og subprimelånene som markedet fortsatt sliter med.

Det er nå vanskeligere å få lån i bankene, som har hevet sine kredittstandarder, noe som igjen fører til trangere kredittmarkeder.

EU følger etter
Tirsdagens IMF-rapport er den andre hvor organisasjonen kutter sine forventninger til 2008. I juli i fjor estimerte IMF at den økonomiske veksten ville være 5,2 prosent i 2008, men i oktober ble prognosene redusert til 4,4 prosent.

Simen Johnson i IMF sier til AP at vanskelighetene i det amerikanske finansmarkedet har stor innflytelse på Europas økonomi, og anslår med det at den økonomiske veksten i EU vil stagnere med 1,6 prosent i år, og går kraftig ned i forhold til estimert vekst på 2,6 prosent i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag