NA24.no

Jan Petter Courvoisier Sissener
Jan Petter Courvoisier Sissener Foto: Paul Weaver (Side2)

- 2013 blir helt kanon!

Sist oppdatert:
- Verdensøkonomien er i klar bedring og Norge går så det griner. Boligprisene vil fortsette oppover og aksjemarkedet kan ta helt av. Men hold dere langt unna Jens Ulltveit-Moe.

Det er meglernestor og nå investor og fondsforvalte i Sissener AS, Jan Petter Sissener, som klinker til.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- 2013 blir et kanon år. Boligprisene vil fortsette ferden oppover, og aksjemarkedet vil stige kraftig, sier Sissener til Nettavisen NA24.

- Hvor mye da?

- Uten å ta for mye i, så tror jeg i hvert fall på en oppgang på 20 prosent, sier Sissener.

Jan Petter Courvoisier Sissener

USA har det bedre nå

Denne optimismen skyldes flere forhold. Blant annet mener Sissener at USA er i klar bedring, og når politikerne blir enige om budsjettet, så vil aksjemarkedet ta av.

- I USA tikker boligprisene litt oppover igjen. Det hjelper på folks selvtillit. Det å våkne om morgenen og føle at du er bitte lite gran rikere er viktig. Det kombinert med at jobbsikkerheten er sterkere nå enn for bare litt siden, bidrar også sterkt til at den vanlige amerikaner har det bedre nå, sier Sissener.

Han trekker også fram Asia og især Kina og Japan, hvor det også har snudd økonomisk.

- Det er bra makrotall ut av Kina og i Japan har man nå fått en ny regjering som sier de skal stimulere til økt vekst i økonomien, noe som er bra.

LES SISSENER LANGE UT MOT JENS STOLTENBERG OG MAGNHILD MELTVEIT KLEPPA HER:

Politikerne må brumme litt

På verdensbasis er Sissener optimist, men det vil ikke ta helt av.

- Vi tror makrobilde på verdensbasis er helt greit. Vi tror ikke på en vekst på fire til fem prosent, men heller mer i området tre til 3,5 prosent, sier Sissener.

- Det siste hinderet er som sagt amerikanerne og budsjettet. Først skal politikerne vise at de er politikere og brumme litt, men de blir enig. «At the end of the day» er det ingen som vil ta ansvar for å sende dem utenfor klippen, sier Sissener.

Politikerne forhandler på overtid og har fram til midnatt amerikanske tid mandag til å bli enige, hvis ikke trår offentlige utgiftskutt og skatteøkninger inn fra tirsdag av, noe mange mener vil være veldig uheldig for amerikanske økonomi.

- Men uansett utfallet, når dette er bak oss, blir visibiliteten bedre, da kommer risikopremien ned og aksjene opp, fortsetter investoren.

- Renten skal opp

Det siste vil medføre at investorene i obligasjonsmarkedet får panikk

Men selv om at Sissener er optimist med tanke på boligprisene, så må man tåle en renteøkning i løpet av noen år.

- Renten skal opp, selv om det muligens tar noen år. Seddelpressen er i gang i mange land, penger som er plassert i ulike statsobligasjonen.

- Det har medført at statsobligasjonsmarkedet er blitt en boble, som vil sprekke før eller senere.

I år har obligasjonsmarkedet tatt helt av, især innen stat- og høyrenteobligasjoner. Sissener mener imidlertid at prisingen er for høy og når alt ordner seg i USA at mange obligasjonsinvestorer vi rømme over i aksjemarkedet.

- Når risikopremien går ned og aksjemarkedet begynner å stige, vil flere av investorene i obligasjonsmarkedet få panikk og rømme over til aksjemarkedet, sier Sissener.

- Vi snakker om store mengder penger som vil flytte på seg og som vil styrke oppgangen i aksjemarkedet, fortsetter han.

Jan Petter Sissener vet hva han snakker om. For tiden har han stor suksess med investeringsvirksomheten sin, i hvert fall med tanke på avkastningen til kundene.

- Siden oppstarten 11. juni 2009 er vi opp 48 prosent, best i Norden, sier Sissener.

- I år er vi opp drøye 20 prosent, som er blant de beste, sier Sissener fornøyd.

Markedet skal opp

På listen over de Sissener slår, finner vi kjente navn som Pareto, DnB, Holberg, Terra og Nordea

- Hvorfor lykkes du hvor mange andre sliter?

- Jeg fristiller meg fra alle indekser og prøver å tjene penger hele veien. Jeg har kunder som er fornøyd om jeg klarer 15 prosents avkastning, selv om referanseindeksen er opp 30 prosent, men som ikke er fornøyd hvis jeg taper 15 prosent, selv om indeksen er ned 30 prosent, sier Sissener.

- Akkurat nå har vi gjort noe morsomt. Vi har solgt nesten hele aksjeporteføljen vår og kjøpt såkalte indeksopsjoner, sier investoren.

- Vi mener markedet skal opp, men så ser vi at prisen på indeksopsjonene ikke reflekterer den risikoen som er der for at de amerikanske politikerne ikke blir enige, sier Sissener.

- Mot formodning, blir de ikke enige, da faller aksjemarkedet mye og det har vi sikret oss mot, sier Sissener.

- Så hva har du tro på i 2013?

- Vi har vektet oss mer og mer over i aksjer og ser nesten utelukkende på de større selskapene. Det er her obligasjonspengene havner i første omgang, så det er her oppgangen kommer først, sier Sissener.

- Blant våre favoritter er aksjer med høy direkteavkastning og forutsigbar inntjening som Gjensidige, Orkla, Statoil og Telenor. Storebrand kan bli en kule når rammevilkårene klargjøres.

Etter hvert som pengene strømmer inn i aksjemarkedet og de store aksjene begynner å bevege seg, kan det være morsomt å finne noen mindre, men bra aksjer, ifølge investoren.

- Det er som regel mer risiko i de små, men de stiger jo mye mer når de først går. Jeg tror aksjemarkedet vil gjøre det bra i 2013, sier Sissener.

Jens Ulltveit-Moe

- Ulltveit-Moe kan vi skyte

Et selskap som er kjempespennende, men som er plaget av sin styreleder, så er det REC.

- Er det noen vi kan skyte på, så er det Jens Ulltveit-Moe. Vi liker ikke en styreleder og storaksjonær som begunstiger seg selv, sine venner og kjente i emisjoner, henter penger på 30 prosent rabatt i forhold til børskursen slik Jens gjorde i REC-emisjonen, sier Sissener.

Som imidlertid ikke har helt klart å holde seg unna REC-obligasjonen.

- Den er billig, men jeg kommer ikke til å kjøpe aksjen før refinansieringen av gjelden er på plass eller så lenge Jens Ulltveit Moe har en dominerende innflytelse, hvis den da ikke blir tvunget på meg, avslutter Sissener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere