- 250.000 nordmenn bør droppe ferien

adm dir Helge Dalen Bank 2

adm dir Helge Dalen Bank 2 Foto: Bård Gudim. (BÃ¥rd Gudim - Oslo - Norway)

- En kvart million nordmenn bør heller ordne opp i privaten, sier banksjef.

24.06.13 06:36

Feriepenger utbetales i disse dager og ferietid betyr høyt forventningspress til både ferieinnhold og pengebruk. Imidlertid øker nordmenns betalingsanmerkninger jevnt og trutt.

- For de fleste er det naturlig å glede seg til ferien. Imidlertid bør mange nordmenn ta et oppgjør med realitetene, sier administrerende direktør i Bank2 Helge Dalen til Nettavisen NA24.

Ferietid betyr økt forbruk og rutiner som avviker fra vår normale hverdag.

- Dette fører til at mange i løpet av kort tid mister oversikt over egen økonomi. Ofte skyldes dette overforbruk eller at store enkeltkrav som for eksempel restskatt forfaller til betaling, sier Dalen og opplyser at banken ser en økning i antall lånesøkere i kjølvannet av sommerferien.

Feriepenger kan utløse overforbruk
- Når feriepengene utbetales kan det gi en behagelig følelse av rikdom, fortsetter Dalen. Har du begrenset likviditet, og ikke tilstrekkelig god kontroll, bør du umiddelbart sette opp en oversikt over dine faste kostnader for å avdekke hvor mye penger du faktisk har råd til å bruke i ferien. Har du i tillegg fått restskatt så forfaller denne til betaling med første forfall den 20. august. Da er det ganske klart at noen prioriteringer bør gjøres før ferien starter, fortsetter Dalen.

Det er ikke lurt å feriere for penger man ikke har.

- Vi har en klar oppfordring til de husholdninger dette gjelder, og det er å endre sine ferieplaner. Er man på minussiden etter at feriepengene er brukt til å betale regninger så bør man legge til rette for en lavkost ferie eller vurdere å jobbe et par av ferieukene for å komme på plussiden igjen, sier Dalen.

Overforbruk gjør høsten tung
- Overforbruker du i ferien kan høsten bli tøff. Når bunken av ubetalte regninger vokser, stiger også de skyldige beløpene fordi renter og gebyrer kommer i tillegg, understreker Dalen. Da kan dessverre spiralen være i gang med en økonomi på vei ut av kontroll!

I mai var det 248.646 personer registrert med betalingsanmerkninger for hele 40,3 milliarder kroner, viser tall fra Soliditet.

- Nordmenns betalingsanmerkninger øker jevnt og trutt. Det betyr at mange tusen mennesker får sin økonomiske handlefrihet ødelagt hver måned, fortsetter Dalen. Vår klare anbefaling er at det er bedre å endre ferieplanene eller kutte ut årets ferie dersom det kan gi et solid bidrag til å rette opp en utsatt økonomi. Det er en god investering å bruke feriepengene til å rette opp situasjonen, sier Dalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.