- 35 OL-milliarder er bare småtteri

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, tror ikke pengene har vært et viktig nei-argument.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, tror ikke pengene har vært et viktig nei-argument. Foto: (Terra)

Sjeføkonom tror ikke pengene var viktig for OL-nei.

02.10.14 14:58

Vinter-OL i 2022 vil ikke foregå i Oslo.

I lang tid har motstandere av OL argumentert med at 35 milliarder kroner er altfor mye for en fest som varer i 14 dager, og at de heller bør brukes på velferdsgoder.

Det kommer imidlertid ikke til å skje.

- Nei. BNP er på 3 trillioner kroner. Her ville det vært snakk om en belastning på 4-5 milliarder i året over 5-6 år. Så dette vil vært småtteri. Jeg tror ikke pengeargumentet var så viktig, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen.

Vil ha ting fikset i Norge
Derimot så tolker han utfallet på at det går mot en politisk endring.

- Det viktigste for meg er at dette er nok et eksempel på at vi nå nedtoner festivitas og satser på å løse samfunnsutfordringer. Når vi nå dropper OL så vil politikerne fokusere på noe annet. Nå kan de heller fokusere på de reelle problemstillingene som folket har.

Han sier at folk heller ønsker at politikerne skal fikse ting i Norge, enn å arrangere fester.

- Jeg tror at det er mange som føler seg sårbare for å være pamp. Slike som meg har også anklaget de rødgrønne for å ha fjernet seg fra folkets behov og heller har fokusert på Afrika, nødhjelp og klima.

Han peker på at de nettopp har vært gjennom en valgkamp med heller skralle resultater.

- I Oslo har du voldtektsbølge, narkoproblemer og innvandringsbølgen. Det er 169 personer på Stortinget, men det virker som at dette er knekkende likegyldig for dem alle sammen. Derimot har alle synspunkter på OL, Afrika og Jeruslam.

Rekke punkter
Andreassen peker på flere ting som politikerne nå bør ta tak i og mener at de nå må omprioritere.

- Nå klarte ikke de rødgrønne å bygge eldrehjem i Norge, men de kan bygge de i utlandet. Verden er stor så du kan bygge så mange du vil i utlandet

- Når det gjelder skolen så er det et reellt frafall, spesielt fra førstegenerasjons innvandrere. De trenger en råflott skoletilbud og det vil det lønne seg å lage.

- Nytt t-baneløp i Oslo er mye viktigere enn OL. Det er mye viktigere å få svømmebasseng, så ungene slipper å drukne, fremfor å få enda et skianlegg.

- De må ta konsekvensene av sin innvandrings- og asylpolitikk. De må bygge infrastruktur som gjør det mulig å vedlikeholde den innvandringspolitikken man ønsker.

- Det er et problem i hele Norge at man bygger for lite boliger, infrastruktur og skoler til at det dekker virkeligheten, der befolkningen vokser med 50.000 i året.

Hans konklusjon er at det er mye for politikerne å tak i, dersom de har lyst og at motstanden i folket reflekterer at man ønsker endring.

- Nå må de heller være opptatt av lodotten i navlen enn intergalaktisk storhet. Vi har mer behov for indretjeneste og vedlikehold av velferdsgoder. Man må sette inn fokuset på å løse de generelle samfunnsproblemene som man har fått på grunn av politikken som er ført.

- Vil ikke ha skatteletter
I tillegg mener han at Erna Solberg får et klart signal på meningsmålinger.

- En viktig beskjed til de blåblå er at det ikke er noe skrik og rop etter skatteletter, annet enn for Ernas oligarker. Det var interessant å høre Siv Jensen si at ettersom man ikke skal holde OL så har man mye mer penger til andre ting.

- Hun ramset opp mange ting, men nevnte ikke skatteletter, sier Andreassen.

Når det gjelder OL sier han at muligheten vil komme igjen senere, men at det neppe heller da blir mulig å regne hjem.

- Dette går ikke på å regne på. Det blir litt som å regne på kostnadene ved dåp og konfirmasjoner. Det viktigste er at det går bra.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.