*Nettavisen* Økonomi.

- 40 prosent billigere enn fjor

Foto: Gudbrandsdal Energi. (Gudbrandsdal Energi)

Og det kan du takke den våte sommeren for.

27.12.11 21:32

Så er den her, selveste julaften. I de tusen hjem samles slekt og venner til felles hygge. Barna gleder seg til presanger mens høydepunktet for mange voksne er julemiddagen. Ingen bryr seg om strømforbruket på en slik dag. Det vises. En gjennomsnittlig husholdning forbruker 16 prosent mer strøm enn vanlig på julaften.

Hva koster så kilowattimergildet?

NA24 har for andre år på rad tatt en juleprat med markedsdirektør Jan Jansrud hos den landsdekkende kraftleverandøren Gudbrandsdal Energi.

- Julaften er folket samlet, det er godt og varmt i heimen og så nær som alle har puttet ribba i ovnen. Det merkes på strømforbruker, sier Jansrud.

Han har nettopp analysert forbruksestimatene for julaften for selskapets 78.500 kunder.

- En gjennomsnittskunde, eller husholdning, forbruker i overkant av 100 kilowattimer i løpet av dagen. Forbruket varierer fra time til time med høydepunktet i tiden mellom klokken 16.00 og 17.00. Da går forbruket til værs. Tallene mine viser at vi skal levere hele 277 500 kWh til våre 78.500 kunder landet rundt mellom klokken 16 og 17. Det betyr et gjennomsnittlig timeforbruk per kunde på 3,5 kWh per time, opplyser Jansrud.

Under hundrelappen
- Hvor mye koster strømforbruket for en vanlig familie julaften?

- Prisene varierer avhengig av hvilken leverandør du har, hva slags type strømkontrakt du har og hvor du bor i landet. Men våre kunder med spotprisavtale betaler i dag cirka 66 øre per kilowattime. Da har jeg tatt med alt, både kraftpris, nettleie og moms. Med ett forbruk på 100 kilowattimer for hele døgnet blir altså strømregningen for julaften 65 kroner, sier Jansrud.

Tabellen øverst til venstre viser hvordan strømregningen på julaften ser ut for kunder hos Gudbrandsdal Energi.

Mye billigere enn i fjor
Det er ca 40 prosent lavere enn i fjor.

Som mange sikkert husker sørget rekordkulde og lave vannmagasinnivåer for skrekkpriser på strøm. Julaften 2010 var spotrpisen på strøm 108 øre.

Fredag ble spotprisen satt for julaften 2011 på markedsplassen Nordpool Spot. I Oslo, Kristiansand og Bergen er spotprisen julaften 23,8 øre per kWh. I Trondheim, Molde og Tromsø er spotprisen 18,9 øre per kWh. En brøkdel av fjorårets pris altså. Nettleie og avgifter sørger for at differansen kun blir 40 prosent.

Til tross for høyt forbruk i privathusholdninger synker som oftest strømprisene julaften fordi mange industribedrifter og store deler av næringslivet holder stengt.

Billigere i sør
Det har vært en mild og våt høst og ressurssituasjonen i kraftmarkedet er svært så god. Strømprisene ut til kundene denne julen er mye hyggeligere sammenlignet med fjorårets jul. Julen i fjor var preget av kaldt og tørt vær, denne julen blir det motsatt med høyere temperaturer og mindre forbruk. Det gjør at det ikke blir noen prisforskjeller landsdelene i mellom.

- Alle nordmenn fra Mandal i sør til Kirkenes i nord får nyte den samme og relativt lave strømprisen på julaften, smiler den joviale og for anledningen nissekledde markedsdirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.