*Nettavisen* Økonomi.

- Abramovitsj er ikke så smart

LEIER UT: Milliardæren Roman Abramovich låner bort en av sine fem båter. Foto: Pa Photos

Russisk milliardærkrig i London

09.10.11 17:18

Chelsea-eier Roman Abramovitsj er styrtrik, men skal ikke være like heldig intellektuelt som finansielt, skal vi tro den russiske oligarken Boris Berezovskij.

I et rettsmøte i London denne uken ble oligark Boris Berezovsky spurt om han trodde en forretningsmann som Abramovitsj hadde behov for politisk innflytelse for å bygge opp et firma i Russland på 90-tallet. Han svarte:

- Det kommer an på hvor smart han er. For å få inflytelse må du være smart. Han er ikke så smart, og det var grunnen til at han ikke fikk politisk inflytelse den gangen.

65 år gamle Boris Berezovskij har saksøkt Chelsea-eieren for 3,2 milliarder pund. Han hevder å ha blitt utpresset av Abramovitsj, blitt lurt når han skulle selge aksjer i det russiske oljeselskapet Sibneft. Muntlige avtaler skal ha blitt gjort dem imellom. Verdien av aksjene var mye høyere enn det han fikk betalt, hevder oligarken.

Nekter alt
Abramovitsj nekter for alle beskyldningene. Han hevder at de påståtte muntlige avtalene aldri ble inngått og mener at Berezovskij ikke har krav på noen erstatning.

Duoen etablerte oljeselskapet i 1995. I går var partene samlet i retten, og Berezovskij, som har hatt tette bånd til den tidligere russiske presidenten Boris Jeltsin, innrømmet at han var «en av de mest inflytelsesrike oligarkene i Russland på midten av 90-tallet», men benekter altså at han var korrupt eller at han hadde bestukket noen.

Han sa at han først ble introdusert for Abramovitsj da de møttes på en privat yacht i karibien med deres respektive koner, Elena og Irina. På den tiden var ikke Abramovitsj «en som hadde oppnådd noe som helst innenfor politikk eller business». Han la til at Abramovitsj var flink til å få folk til å like han, og hadde gode pedagogiske egenskaper.

Selv om det er Berezovskij som har saksøkte Abramovitsj, ble han også tvunget til å svare for lyssky aktiviteter på 90-tallet.

Milliardbutikk
Boris Berezovskij solgte 50 prosent av Sibneft til Abramovitsj, noe han tidligere har hevdet at fratok han muligheten til å tjene fire milliarder dollar ved en senere anledning. I 2005 solgte Abramovitsj Sibneft for 13,1 milliarder dollar.

Berezovskij er anslått til å ha en formue på over 6,5 milliarder kroner mens Abramovitsj pengebinge skal være på om lag 120 milliarder kroner, ifølge rikinglisten til Sunday Times.

Leide 100 limousiner
Boris Beresovskij er kjent for å være en sterk motstander av Vladimir Putin. For noen år siden leide han 100 limousiner for å paradere forbi det russiske konsulatet i London i protest mot den russiske presidenten.

Han har anklaget Putin for å ha gjort Russland til en politistat.

På plakater festet til limousinene som kjørte forbi konsulatet sto blant annet «Slipp Khodorkovskij fri», etter at den tidligere eieren av oljegiganten Yukos Oil ble fengslet for skattesvik - samtidig ble Yukos erklært konkurs av staten, som også overtok selskapet.

Abramovitsj og Berezovskij
Roman Arkadievich Abramovitsj er russisk og født i 1966. Han sluttet tidlig på skolen og omtales som en av de russiske oligarkene. Forbes har rangert ham som verdens 16. rikeste med en formue på 18,7 milliarder dollar. På starten av 1990-tallet var han involvert i flere kontroversielle handler med oljeeksport, men det var først når han i 1995, sammen med milliardæren Boris Berezovskij, klarte å få kontrollen på oljeselskapet Sibneft for rundt 100 millioner dollar, som var langt under markedspris, at pengene virkelig begynte å rulle inn.

Når Berezovskij flyktet fra Russland til London i 2000, grunnet misnøye fra Vladimir Putin, solgte han Sibneft-andelen sin til Abramovitsj. Roman solgte så i 2005 andelen på 72,6 prosent av Sibneft til gassgiganten Gazprom for 13,1 milliarder dollar. Flere av milliardene til Abramovitsj er saltet ned i fotballklubben Chelsea, herregårder, eiendommer og leiligheter i Storbritannia og ellers i Europa.

Boris Berezovskij flyktet til Storbritannia i 2000, der han nå har asyl, etter han kom i unåde hos Russlands mektige Vladimir Putin. Og han setter neppe sine føtter på russisk jord igjen da han siden har blitt dømt til seks års fengsel i en russisk domstol for svindel fra det statlige flyselskapet Aeroflot. Russland har flere ganger forgjeves krevd ham utlevert.

Abramovitsj på sin side blir sett på som lojal ovenfor den mektige lederen.

Abramovitsj ble i 2000 valgt til stillingen som guvernør i den nordøstlige Tsjukotka-regionen. Periodene varer i fem år og han ble gjenvalgt i oktober 2005. Den styrtrike russeren skal ha investert flere milliarder kroner av sine egne penger inn i den lutfattige regionen der han leder to veldedighetsorganisasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.