- Absurd påstand fra Stavrum

Foto: (Flickr)

Marianne Marthinsen avviser tvert at Ap ønsker skatteparadis.

04.07.14 10:59

Med det nye året fulgte også fjerning av arveavgift, så nå er det skattefritt å arve en gård.

Aps Marianne Marthinsen fremmer tirsdag en interpellasjon i Stortinget, hvor hun spør finansminister Siv Jensen (Frp):

«Har det vært statsrådens intensjon å øke skattebyrden for disse da arveavgiften ble fjernet, og vil hun ta initiativ til å gå igjennom hvordan de nye skattereglene slår ut også for denne gruppen,» spør hun.

Les også: Stavrum: - Ap vil lage skatteparadis

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, skriver at Ap nå åpner for skatteparadis, noe som får Marthinsen til å se rødt. Stavrum skriver blant annet at:

«Det er interessant at en finanspolitiker som Marianne Marthinsen, som tidligere var regnet på venstresiden i Arbeiderpartiet, nå indirekte slår et slag for et norsk skatteparadis.»

- Absurd av Stavrum
- Det er en ganske absurd påstand fra Stavrums side når han hevder at jeg ønsker et nytt skatteparadis i Norge. I så fall må det være hans mening at norsk landbruk har operert i et skatteparadis hele tiden, sier Marthinsen til Nettavisen NA24.

Hun presiserer at Ap ikke foreslår noe annet enn det som lå i budsjettforslaget for 2014 fra Stoltenberg-regjeringen.

- Stavrums blogg tar dessuten utgangspunkt i at det er landbruket jeg refererer til når jeg skriver - Har det vært statsrådens intensjon å øke skattebyrden for disse da arveavgiften ble fjernet, og vil hun ta initiativ til å gå igjennom hvordan de nye skattereglene slår ut også for denne gruppen? Hvis han leser interpellasjonen ordentlig, vil han se at det er øvrige enkeltmannsforetak jeg skriver om, sier hun.

Du kan lese hele interpellasjonen her.

Foto: Paul Weaver

Opptatt av enkeltmannsforetak
Ap-politikeren sier regjeringen allerede har gått med på en gjennomgang av konsekvensene for bøndene.

- Det skjedde i forbindelse med budsjettforliket med V og KrF, skytere hun inn.

Marthinsen mål med dagens interpellasjon er altså:

- Poenget med min interpellasjon er å spørre om hvorfor finansministeren ikke vil gjøre en tilsvarende gjennomgang for de 220.000 enkeltmannsforetakene som Bedriftsforbundet mener vil rammes. Disse opererer ikke med avskrivingsreglene som gjelder for landbruket.

- Bunnfradrag på én million
- Vil du at det skal være null arveavgift?

- Nei. I vårt budsjettforslag for 2014 foreslo vi å videreføre arveavgiften, men med et bunnfradrag på en million kroner, sier Marthinsen.

- Sikre matproduksjon
- Mener dere at bøndene likevel skal få avskrive fra en pris de aldri ga?

- Vi ønsker en videreføring av de avskrivingsreglene for landbruket som har vært gjeldende helt frem til i dag. Det innebærer at man får skrive opp verdien av driftsbygninger, anleggsmaskiner etc til markedsverdi på det tidspunktet man arver. Landbruket har hatt særlig gunstige avskrivingsregler for å bidra til å sikre norsk matproduksjon og aktivitet i hele landet. Det vil vi videreføre, forteller hun.

- Fins unntak
- Mener du at en gevinst skal være skattefri?

- Nei. Ikke utover de unntakene som allerede finnes, blant annet i forbindelse med salg av primærbolig. Vi mener at det skal betales arveavgift og gevinstbeskatning ved salg i tråd med diskontinuitetsprinsippet, avslutter Marthinsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Arbeiderpartiet

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag