NA24.no

- Advarte Lancet om artikkelen

Sist oppdatert:
Doktor Michael Thun (bildet) advarte «The Lancet» mot å trykke den norske skandaleforskeren Jon Sudbøs artikkel.

Michael Thun er visepresidenten i The American Cancer Society (ACS) i Atlanta. Han ble bedt om å skrive en leder til Jon Sudbøs artikkel om kreft munnhulen som skulle publiseres i «The Lancet», men stusset på en del punkter i artikkelen.

- Da falt det meg naturlig å spørre om et par detaljer. «The Lancet» sa de ville sjekke dette, men så fikk jeg kontrabeskjed der de sa at de ikke fikk sjekket detaljene på grunn av en trang tidsfrist før trykking av magasinet. Da sa jeg fra meg oppdraget med å skrive lederen, sier doktor Michael Thun til TV 2 Nettavisen.

- Kan bli pinlig
Den anerkjente legens uttalelser kan bli en pinelig affære for «The Lancet». Etter det TV 2 Nettavisen erfarer skrev Thun til magasinet at artikkelen kunne ende opp med å bli en «embarrassment» (pinlig affære, red.anm.).

- Jeg stilte meg flere spørsmålstegn ved måten dataene i artikkelen ble presentert. Det gjorde det vanskelig å undersøke flere viktige sider ved funnene. Jeg spurte spørsmål om hvordan deler av analysen var gjort og ba om at denne måtte gjøres på en annen måte. Da dette ikke kom, var det ingen mening i å skrive lederen, sier Thun.

Bløff
Forsker og overlege ved kreftavdelingen på Radiumhospitalet, Jon Sudbø, fikk med seg 13 medforfattere, flere av dem internasjonalt anerkjente, på skandaleartikkelen som stod på trykk i «The Lancet» 15. oktober i fjor. I artikkelen hevder Sudbø, med bakgrunn i data fra 908 personer, at det er en sammenheng mellom redusert fare for munnhulekreft for røykere og bruk av betennelsesnedsettende medisiner, som Ibux.

Forrige uke ble ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet gjort kjent med at Sudbø hadde diktet opp de 908 pasientene og at datagrunnlaget for artikkelen dermed er bløff fra ende til annen.

- Forfalskning slo meg aldri
ACS-visepresident Thun sier han aldri forestilte seg at datagrunnlaget i Sudbøs artikkel var fabrikkert. Overfor TV 2 Nettavisen uttrykker han også at saken er veldig trist for kreftforskning generelt, men også for Norges rolle.

- Grunnen til at jeg stilte spørsmål ved artikkelen, var fordi jeg mener den var for dårlig. Det var dette jeg ville at forfatteren skulle klargjøre. Det slo meg aldri at den var fabrikkert, sier Thun.

- Hva vil dette ha å si for «The Lancets» troverdighet?

- Når man fabrikkerer data setter det forskning i et dårlig lys, svarer Thun.

Les også: «The Lancet»-redaktør: - Løgn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere